Végre kimondták: több ezer magyar halála megelőzhető lett volna

Richter Ádám|2017.07.18.

Nagyjából mindenki tisztában volt eddig is a magyar egészségügy válságos helyzetével, ám ezúttal papírunk is van róla, miután egy több mint 1000 oldalas jelentés született a kérdésről. Elöljáróban egyetlen nagyon súlyos adatot mondanék: 32 ezer haláleset elkerülhető lett volna 2014-ben, ha hatékonyabb egészségügyi ellátórendszerünk lenne. De – állami keretek között – sajnos nincs.

Nem született még ilyen átfogó és aktuális jelentés a magyar egészségügyről, mint amilyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) dolgozott ki. Közel százan vettek részt a munkafolyamatban, köztük az EMMI Egészségpolitikai Főosztályának munkacsoportja, országos egészségügyi szervezetek szakértői, orvosok és más szakmabeliek. Vagyis egy tényeken alapuló, elfogultságtól mentes munka született, ami a 2013–2015 közötti időszakot vizsgálja. Az eredmények lesújtóak.

A kutatás szerint 32 ezer magyar ember élete megmenthető lett volna 2014-ben,

ha jobb az egészségügyi ellátórendszerünk, vagyis ha gyorsabb és szakszerűbb ellátást tudtunk volna nekik biztosítani, illetve ha a megelőzésre és szűrésekre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Egy Gödöllő nagyságú város teljes lakosságát elvesztettük egy év alatt, és az a legszörnyűbb az egészben, hogy mindez elkerülhető lett volna.

A 65 évnél fiatalabbak felénél még jobb kórházi ellátásra sem lett volna szükség, elég lett volna a betegség megelőzését komolyabban venni. Ezek annyira durva számok, hogy az EU-28 tagországai közt a harmadik legrosszabb eredményt értük el. Itt már nemcsak arról van szó, hogy a fejlett nyugati országokhoz képest rosszul állunk, hanem az egész EU-hoz képest lett rossz az eredmény.

Sokba kerül, mégsem működik jól

Pedig a magyarok nem költenek keveset az egészségügyre. A háztartások kiadásainak 5-6%-a megy el ilyen célokra, ami alaposan megterheli a lakosság jelentős részét, mivel emellett a társadalombiztosítási (tb) rendszert is fent kell tartani. Ennek meg is lett az eredménye: 2014-ben a magyar népesség 20-30%-a szenvedett a túlzottan magasra rúgó egészségügyi kiadásoktól. A magyar állam csak 10,4%-ban részesedett ezekből a kiadásokból, ami a 13,9%-os uniós átlag alatt van.

És hiába kerül sokba a magyar egészségügy, így sem sikerül országos viszonylatban kielégítő színvonalat biztosítani. Az egyik probléma a szakemberhiány. Orvosból ugyan van elég a közhiedelemmel ellentétben, ám többségük vagy pályakezdő, vagy a nyugdíjhoz közelít. Hiányzik az orvosi középgeneráció, ami középtávon még nagyobb gondokat okozhat. Jelenleg az ápolókból van igazán kevés, ilyen téren az EU-s átlag alatt vagyunk.

Az egészségügyi intézményrendszer túlterheltségét jól mutatják a hosszú várólisták. Az országban átlagosan 53 napot kell várni egy ellátásra. Közép-Magyarországon jobb a helyzet, itt csak 31 nap, a Dél-Dunántúlon viszont sokkal rosszabb, itt 110 nap az átlagos várakozási idő. Gondoljunk csak bele:

ez közel 4 hónapot jelent orvosi beavatkozás nélkül.

A kórházi kezelések minőségét onnan lehet számszerűen megállapítani, hogy a kezelt betegek hány százaléka kerül vissza fekvőbeteg-ellátásba 30 napon belül. A tüdőgyógyászati és intenzív terápiás osztályokra az országos átlag kétszerese kerül vissza újra. Nem meglepő ez sem, mivel hiány van a modern technológiával működő eszközökből. CT és MRI diagnosztikára alkalmas berendezés kevés van a nemzetközi átlaghoz képest, ezért ezeknek a kihasználtsága is igen magas.

A stroke-ot túlélő betegek 26%-a meghal egy éven belül, ami közepes eredménynek számít nemzetközi összehasonlításban. A szívinfarktust túlélő betegek egy éven belüli halálozási rátája viszont egyenesen tragikus. Az ilyen jellegű betegségeknél nagyon fontos a rehabilitáció, erre viszont csak a betegek egyharmadának volt lehetősége a baleset utáni első 3 hónapban, tehát pont a legkritikusabb időszakban maradtak segítség nélkül.

Mi a megoldás?

A rossz egészségügyi rendszer megjavítására sok javaslat született már, de a teljes reform valószínűleg több generáció munkájával érhető csak el, ami sok idő. A várakozás luxusát kevesen engedhetik meg maguknak, így érthető, ha valaki egyénileg keresne megoldást. Szerencsére néhány éve van alternatíva.

Egy egészségbiztosítás az összes állami intézményt sújtó problémát ki tudja küszöbölni. Teljes körű megelőző szűrővizsgálatokat tesz lehetővé a legmodernebb képalkotó diagnosztikák segítségével. Nincs hálapénz, nincs várólista. Az orvosok és az ápolók anyagilag-erkölcsileg megbecsültek, energikusak és empatikusak. Nincsenek túlterhelve, kellő figyelmet tudnak szentelni a betegnek. Szakértelmük kimagasló, mivel egy magánkórházban csak így tudnak érvényesülni. A kezelés kellemes, barátságos környezetben történik, az időpontfoglalás nem dísznek van, hanem tényleg komolyan veszik.

Ha magánkórház, akkor biztos drága is?

Ahogy a jelentés is kimutatta, a magyar háztartások a kiadásaik 5-6%-át költik az egészségügyre, egy olyan rendszerben, ahol elvileg az ellátás minden társadalombiztosított polgárnak járna. Ennél egy egészségbiztosítás sem feltétlen kerül többe.

Tíz biztosító ajánlatait átlagolva kijön, hogy a havi díjak 6000 és 35 000 forint közt alakulnak életkortól, egészségi állapottól és szolgáltatási csomagtól függően. Neked kell eldöntened, hogy ez sok vagy kevés. Szerintünk az egészségen kár spórolni, mert ha az nincs, akkor semmi sincs. Csak addig tűnhet soknak, amíg nincs nagy bajod, de az élet kiszámíthatatlan. Ha 4-5 éven belül egy több millió forintot érő műtétre lenne szükséged, amit csak egy magánkórház tud színvonalasan elvégezni, és ennek az összegnek csak a töredékét fizetted ki addig, akkor nagyon is olcsón kijöttél.

De ha nincs bajod 20 évig, akkor ezt nagy valószínűséggel a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönheted, amikre úgysem mentél volna el állami keretek között. Mindenesetre azzal nem veszthetsz semmit, ha legalább felméred az árakat, és hogy mit kapnál cserébe.

Számodra is van jobb alternatíva

Írj nekünk a jobb oldali formon keresztül, és elkészítjük neked a pontos kalkulációt arról, hogy mennyibe kerülne neked, hogy egy magánkórház lásson el baj esetén. Néhány főbb adatot kell csak megadnod, és egy munkatársunk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot.