Továbbra is küzdünk az egészségtelen életmód következményeivel

Henriett Gyimesi|2018.12.07.

Egész Közép-Európára jellemző egészségügyi problémákról készített felmérés világított rá ismét arra, milyen területeken lenne szükség hazánkban is a változásra. A legnagyobb kihívást nemzetközi szinten a várható élettartam kitolódása és az elöregedés jelenti, de a régióban az egészségtelen életmód okozta betegségek magas aránya is visszaszorításra vár.

A Nézőpont Intézet felmérést készített 11 ország bevonásával a közép-európai térség egészségügyi helyzetéről. Bár a struktúrában és a problémákra adott válaszokban fontos különbségek fedezhetők fel, de ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe, mint a régióban a többiek.

A lakosság körében végzett közvéleménykutatásokra épülő elemzés négy kérdéskört tárgyalt: a régióra legjellemzőbb népbetegségeket és egészségügyi kockázatokat, az országok egészségügyi rendszereinek struktúráját és finanszírozási rendszerét, a gyógyszeripar szerepét, valamint a digitalizáció lehetőségeit az egészségügyben.

A digitalizáció tekintetében nagy elmaradások vannak

Kijelenthető, hogy a digitalizáció még gyerekcipőben jár az egész régióban, pedig számos előnye lehetne az ezzel kapcsolatos fejlesztéseknek. Nagyon sok innovatív megoldás indul a biztosítóktól és az állami egészségügyi intézményektől egyaránt.

Ugyanakkor nem csak az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabb működése szempontjából lenne hasznos az előrelépés. A lakosság számára is praktikusak például az orvosok értékelésére használt applikációk, a cukorbetegek és a magas vérnyomással küzdők számára készített emlékeztető alkalmazások, vagy az egészségügyi költségeket követő applikációk.

Egy év alatt szinte mindenki megfordul az orvosnál

A megkérdezettek több mint 80%-a igénybe vett valamilyen egészségügyi ellátást az elmúlt 1 évben, de ez 1 hónap tekintetében is közel felükre igaz volt. A közép-európaiak ¾-e először háziorvoshoz fordul, ha egészségügyi problémát tapasztal. Ez tehát azt jelenti, hogy nagy az igény arra, hogy bármilyen egészségügyet érintő kérdéssel kapcsolatban legyen valaki, akihez fordulni lehet, és aztán segíteni tud abban, hogy milyen további teendők szükségesek.

A legnagyobb kihívást ma a várható élettartam kitolódása és az elöregedés jelenti nemzetközi szinten is.

Az olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, mozgásszervi problémák, ízületi panaszok vagy cukorbetegség fokozottan érintik az idősebb korosztályt, így az egészségügyi szolgáltatásokat is nagyobb arányban veszik igénybe. Emellett pedig a gyógyszervásárlásra fordított összeg is megnövekedik a nyugdíjas években, így tehát a gyógyszertámogatások jelentős része is ehhez a korosztályhoz vándorol.

Ami Magyarországot illeti, megállapítható, hogy GDP-arányosan többet költ az egészségügyre, mint Bulgária, Románia, Lengyelország vagy akár Szlovákia. Bár a közép-európai térségben nem teljesítünk rosszul e téren, ugyanakkor azzal, hogy mi egészségügyi kiadásokra a GDP 7,2%-át fordítjuk, az Európai Uniós átlagtól még elmaradunk, ami 9,9%.

Az egészségtelen életmód egész Közép-Európára jellemző

Az egészségtelen életmód hatására kialakuló betegségek magas arányban vannak jelen a régióban. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) szerint is igaz, hogy Európa keleti felét jobban érintik az olyan káros szokások, mint a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás, de az elhízás gyakoriságát is érdemes itt megemlíteni. Ezek pedig nagyban hozzájárulnak olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a rák, a diabétesz vagy éppen a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Ha a KSH statisztikáit megnézzük, a 3 ok, ami miatt hazánkban a leggyakrabban halnak meg az emberek, a rosszindulatú daganatok, a szívbetegség, valamint az agyér-betegség. Csak ez a 3 egészségügyi probléma felelős az egy évben elhunytak közel 60%-ért, ami elég magas arány ahhoz, hogy a kialakulásokban jelentős szerepet játszó káros szokásokra is felhívja a figyelmet.

Az egyik legfontosabb kihívás tehát, amely nyereséget jelenthet az ellátórendszerek számára: az egészségtudatosság elősegítése.

A megelőzésre – ami ennek fontos része lenne – szakértők és orvosok szerint is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Állami szinten ez viszont nagy költséggel jár, a megtérülése viszont csak hosszú távon mutatkozik meg. Mind a 11 ország kórházi és járóbeteg-ellátásra, valamint gyógyszerköltségekre fordít a legtöbbet: ez pedig azt mutatja, hogy a hangsúly jelenleg a már meglévő betegségek kezelésén van e tekintetben.

Az egészségtudatos életmód és a megelőzés nem csak a statisztikák javítása miatt fontos

Hogy odafigyelj az egészségedre, elsősorban a saját érdeked. Ezek az adatok, mint a leggyakoribb betegségek, amelyek a halálozásért felelősek, lehet, hogy egészen addig csak számok a számodra, ameddig be nem következik a baj. Pedig érdemesebb inkább törekedni a megelőzésre, mint utólag arra gondolni, hogy oda kellett volna figyelned.

A káros szokások elhagyása, az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett az éves szűrővizsgálatokról sem érdemes megfeledkezned. Az időben észlelt egészségügyi problémák, vagy az azok kialakulásának mihamarabbi felismerésével egy későbbi nagyobb bajtól mentheted meg magadat.  

Ha az állami egészségügyben rád váró tortúrához nincs kedved, akkor is van megoldás

Komoly problémát jelent, hogy a szükséges éves szűrővizsgálatokat legtöbben azért hagyjuk ki, mert nincs időnk és kedvünk ahhoz, ami az állami egészségügyben vár ránk ilyen esetben. Lehet, hogy te is már évek óta ebbe a hibába esel, pedig komoly kockázata van ennek a halogatásnak.

Ha azonban magán egészségbiztosítást kötsz, szinte minden esetben lehetőséged van évente egyszer menedzserszűrésre menni: tehát teljeskörű kivizsgálásban vehetsz részt, ráadásul többórás várakozás nélkül. Időpontot sem 3 hónappal későbbre fogsz kapni, és nem megy rá több napod is arra, hogy mindennel végezz. Privát rendszerben a bejelentést követően általában már 5 napon belül el is lehet menni szűrésre, valamint egy 10 perces vizsgálat nem veszi el egy egész napodat – így sokkal jobban szervezhetsz ezekkel az időpontokkal.

Ez pedig nem minden. Egy 0-24 órás orvosi call center is rendelkezésedre áll, ami szintén nagyon hasznos lehet, ha sürgős kérdésed merülne fel az egészségeddel kapcsolatban, hiszen így képzett szakemberek adnak rá választ. Továbbá egy esetleges probléma esetén, ami a szűrővizsgálatok alkalmával derül ki, a szükséges további vizsgálatokat és ellátásokat is intézni tudod a biztosítás segítségével, így akár többmilliós költségektől kímélhet meg a havi néhány ezer forintos befizetés.

Számos egészségbiztosítás közül választhatsz, attól függően, mennyit tudnál erre szánni egy hónapban, és milyen igényeid vannak. Írj nekünk a jobb oldali űrlapon, és segítünk megtalálni a számodra legideálisabb konstrukciót.