Csaknem teljes mértékben gyógyítható a mellrák, ha erre odafigyelsz

Zubor Zalán|2019.10.08.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente mintegy 8 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel. Korai észlelés esetén azonban a daganat szövődmények nélkül eltávolítható, ebben segítséget nyújtanak a rendszeres szűrővizsgálatok.

Az emlőrák a nők egyik legrettegettebb betegsége, egyrészt gyakorisága miatt, másrészt azért, mert a súlyos esetben a kezelése maradandó testi elváltozással jár. A statisztikák alapján a magyar nőknek fokozottan érdemes figyelni a mellrák lehetséges tüneteire, hiszen az EU országai közül hazánkban a legmagasabb a rák okozta halálozások lakosságszámhoz viszonyított aránya. Százezer lakosra ma Magyarországon átlagosan 350 rák okozta halálozás jut, ami jóval magasabb, mint a 255-ös EU-s átlag. Mellrákot Magyarországon évente mintegy 8 ezer új betegnél diagnosztizálnak, a nőket érintő daganatos betegedések mintegy harmada emlőrák.

Kik veszélyeztetettek leginkább?

A betegség a legnagyobb arányban az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő, de nem kizárható a kialakulása 40 éves kor alatt sem. Nagyon ritka esetben férfiaknál is kialakulhat, az összes emlőrák 1 százaléka fordul elő férfiaknál.

A veszélyeztetett életkor elérése mellett a kialakulás kockázatát növelheti az életmód, illetve az örökölt hajlam is. Utóbbira abból következtethetünk, ha a családban előfordult már mellrák, vagy más nőgyógyászati daganat, például petefészekrák. Genetikai hajlam következménye lehet, ha a tumor fiatalabb korban alakul ki, és, ha egyszerre jelentkezik mindkét oldalon.

Mitől alakul ki a mellrák?

Elterjedt tévhit, hogy a mellet ért ütés vagy rázkódás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, erre azonban nincs bizonyíték. A kockázatot növelheti azonban több más, a daganatos betegségek kockázatát általában növelő tényező: a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény és főleg ülő életmód is.

A mellrák ismert rizikófaktora emellett a magas ösztrogénszint, amely különösen a menopauza után jelentkezhet. A hormonális problémák az elhízás következményei is lehetnek, mivel a túl sok zsírszövet túlzott mennyiségű női nemi hormont termel, amelynek tartósan magas szintje a menopauza után nemcsak az emlő-, hanem a méhtestrák kockázatát is fokozza. A hízás formájára, amely genetikailag meghatározott, szintén fontos lehet figyelni. Nagyobb kockázatot hordoz a haskörfogat, a derékbőség növekedése, tehát az úgynevezett alma típusú elhízás, mint a csípőre, combra történő, körte típusú, mert a hasi zsírsejtek kórosan befolyásolhatják az anyagcsere folyamatait – közvetve tehát a testalkat is lehet a mellrák kockázati faktora.

Beutaló nélkül is lehet szűrővizsgálatot kérni

Mint minden más ráktípus esetében, az emlőráknál is fontos a korai felismerés. Korai szakaszában a betegség teljesen tünetmentes, csak mammográfiás szűrővizsgálattal fedezhető fel. Ennek során az emlőt röntgennel világítják át, így láthatóvá válnak az esetleges daganatos elváltozások. A mammográfiás szűrés fájdalommentes, legfeljebb 20 percig tart. Az állami mammográfiai osztályokra a háziorvostól vagy szakorvostól kapott beutalóval lehet eljutni, míg magánklinikákon beutaló nélkül is elvégzik a vizsgálatot. A vizsgálatért itt fizetni kell, egy vizsgálat ára klinikától függően 12-22.000 forint is lehet, azonban

a privát egészségbiztosítások az ilyen szűrővizsgálatokat 100 százalékban fedezik.

Megemlítendő az is, hogy az ország több pontján rendszeresen hirdetnek ingyenes mellrákszűrő programokat önkormányzatok, egészségügyi ellátók. Ezeken a programokon ingyen, beutaló nélkül lehet szűrővizsgálaton részt venni, van, ahol előzetes regisztráció útján, máshol postán küldött szűrési behívólevél bemutatásával. A szűrőállomások mellett szűrőbuszok is járják az országot, hogy a kisebb településeken is növeljék a részvételt. A szűrőprogramokat tipikusan október 1-je, a mellrák elleni küzdelem világnapja környékén hirdetik meg.

Idősebb korban már nem elég az önvizsgálat

A nők jelentős része maga fedezik fel emlődaganatát úgy, hogy csomót észlel a mellében, azonban az önvizsgálat nem helyettesítheti a mammográfiai szűrést. A mellrák legkorábbi szakaszában még nem alakul ki tapintható csomó, ennek jelenléte a legtöbb esetben már előrehaladott betegséget jelez, ami csak drasztikus műtéti beavatkozással és/vagy kemoterápiával vagy radioterápiával orvosolható.

A növekvő tudatosságnak köszönhetően ma már egyre több emlőrákos számít hosszú távon daganatmentesnek, gyógyultnak. A szakorvosok szerint 45 éves kortól, azaz a veszélyeztett korcsoportba lépve érdemes legalább kétévente szűrővizsgálatra járni. 40 éves kor alatt a mellrák nem mutatható ki röntgenvizsgálattal, ezért fiatalabb korban érdemes havonta önvizsgálatot tartani, ez a mell körkörös körbetapintását jelenti, amivel ellenőrizni lehet, van-e aszimmetria, eltérés a két oldal között. Az emlőben előforduló elváltozások többsége ugyan nem rosszindulatú daganat, de ezt egyértelműen csak szakorvos képes megállapítani. Ha ilyet, de akár bőrelváltozást, bimbóbefordulást, pirosodást, gyulladásos jeleket tapasztalunk, vagy a hónaljban megnagyobbodott nyirokcsomót tapintunk, célszerű orvoshoz fordulni.

Ahogy más ráktípusok esetén, a mellrák esetén is megelőzhető az áttétek kialakulása korai beavatkozással.

Ha a kezelés elindulásakor nem képződött áttét, a gyógyulási arány csaknem százszázalékos.

Fontos, hogy szűrésekre járj

Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen eljárj szűrésekre. Felteheted a kérdést, mikor voltál utoljára, és ennek az oka valószínűleg az állami ellátás hiányosságaiból fakad, vagy nem szeretnél magánrendelésen minden egyes vizsgálatért fizetni. Egy privát egészségbiztosítás ebben is segíthet: rendszeres havi díjért cserébe szinte korlátlanul veheted igénybe a szakorvosi vizsgálatokat, és az éves szűrések is biztosítottak.

Iratkozz fel a jobb oldali űrlapon, és kérj árajánlatot egészségbiztosítási csomagjainkra!