Szülési biztosítás a hálapénz ellen: itt a budapesti magánklinikák listája árakkal

Richter Ádám|2018.01.08.

Mindenki azt szeretné, ha a gyermeke a legjobb körülmények közt születne, és eközben a legjobb ellátásban lehetne része. Emiatt egyre többen választják a magánegészségügyet: a fővárosi csecsemők 10%-a már privát keretek közt született 2015-ben. De melyik budapesti magánkórházakban van erre lehetőség? Mennyibe kerül a magán szülészeti ellátás, és mit fedeznek a szülészeti csomagok? Mire terjed ki egy egészségbiztosítás? Ezeket gyűjtöttük most össze.

2015-ben 17 900 gyermek született Budapesten, ennek 10%-a, közel 1800 gyermek a magán egészségügy berkein belül jött világra, vagyis magánkórházakban születtek (országos viszonylatban ez 2%-ot jelent). Az állami egészségüggyel kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt akik tehetik, inkább fizetnek a szülési ellátásért, minthogy az elvileg ingyenes állami kórházat válasszák. De sokszor hallottunk már olyat, hogy valójában egy állami intézményben is 100 000 forint körüli összeget fizetnek egy szüléskor hálapénz formájában, reménykedve a kitüntetett bánásmódban.

A magánklinikák szülészeti csomagjai ennél egyértelműen drágábbak, de cserébe nagyobb minőséget és esetenként egyenesen luxust kínálnak. A gyermek születése előtt érdemes egészségpénztárat is indítani, amivel az árak mérsékelhetők. Vállalkozóként szintén van lehetőség kedvezmények igénybevételére. (A kedvezmények igénybevételéről később esik szó részletesen.)

Mire jó az egészségbiztosítás és mire nem?

Mielőtt a privát szülést biztosító budapesti magánklinikákat vennénk sorra, érdemes leszögezni, hogy az egészségbiztosítás ritkán fedezi a szülést, vagyis az alábbi magánklinikák az egészségbiztosítástól függetlenül vehetők igénybe (a szülési biztosítás tehát nem a legtalálóbb kifejezés, mégis sokan így használják). Ez azért van, mert egy egészségbiztosítás lényege, hogy előre nem látható kiadások fedezeteként szolgáljon (csoportos egészségbiztosításnál ez sokszor másként van, azok meglévő betegségek gyógyítására is szolgálhatnak).

A MediHelp (a Generali partnere) az egyetlen biztosító, amelyik magánszemélyek számára a szülést is az egészségbiztosítási csomag részeként kezeli. Természetesen emiatt egy prémium szolgáltatásról van szó, ami jóval drágább, mint a hagyományos egészségbiztosítások. Az Union biztosító a Dr. Rose Magánkórházban áll partneri viszonyban, és 20% kedvezményt biztosítanak, de ehhez csoportos (pl. céges) egészségbiztosításra van szükség. A Vienna Life biztosító fedezi még a terhesgondozást (tehát a szülést nem), de ez is csak csoportos egészségbiztosítás keretében vehető igénybe.

Ha szeretnéd megtalálni a hozzád illő egészségbiztosítást, akkor kérj segítséget a jobb oldali űrlapon!

És most lássuk, mik azok a magánkórházak, illetve magánklinikák, amelyeknél a szülészeti szolgáltatás privát úton, tehát fizetősen vehetők igénybe!

Maternity Magánklinika

590 000 Ft-tól

A Maternity szülési csomag 590 ezer forintba kerül a magánklinika weboldala szerint. Cserébe a 38. héttől kezdve igénybe vehető ultrahangvizsgálat, CTG vizsgálat és más egyéb orvosi vizsgálatok, amennyiben erre szükség van.

Szülészorvost a magánklinika orvosai közül lehet választani (a vendégorvos feláras). Ha szükség van rá, akkor epidurális és műtéti érzéstelenítést is biztosítanak, ezek az árban benne vannak. A szülés utáni napon gyógytorna, ha kell, akkor később is.

Az édesanya és a csecsemő a szülés után külön szobát kapnak egy komfortos családi szobában 2 napon keresztül, ahol az édesapának is biztosítanak helyet. A napi háromszori főétkezés mellett TV-készülék, internet és saját fürdőszoba is elérhető.

Róbert Károly Magánkórház

342 000 Ft-tól

A Róbert Károly Magánkórházban a szülészeti csomag ára aszerint változik, hogy megelégszünk-e az ügyeletes orvossal és szülésznővel, vagy meg szeretnénk választani egyiket, másikat, esetleg mindkettőt.

Az árak három éjszakával kalkulálnak. Az édesanyát és az újszülöttet kétágyas szobákban helyezik el, mellé napi négyszeri étkezést biztosítanak (à la carte ebéddel).

Dr. Rose Magánkórház

590 000 Ft-tól

A Dr. Rose Magánkórház két alkalmas szülőfelkészítő foglalkozással előzi meg a gyermek érkezését. Az alapárban az érzéstelenítés nincs benne. Az újszülött és az anyuka 1-4 éjszakát tartózkodhatnak a kórházban (az orvos megítélése alapján). Ilyenkor egy egyágyas, saját fürdőszobás szobában helyezik el az anyukát és az újszülöttet. Napi háromszori étkezést biztosítanak (à la carte kínálatból). Az újszülöttön elvégzik a kötelező szűrővizsgálatokat, beadják neki a védőoltásokat. A szülés után igény szerint nőgyógyászati vizsgálat vehető igénybe.

Az egészségpénztárral még olcsóbb lehet

Az egészségpénztárak lényege, hogy 20%-os SZJA-jóváírással takaríthass meg pénzt (évi 150 ezer forintot kaphatsz vissza az adódból), amit aztán egészségügyi szolgáltatásokra költhetsz. Sőt gyermek születése előtt érdemes önsegélyező pénztárt indítani, ami általában egészségpénztár is egyben. Ilyenkor akár egymillió forintot vehetsz ki a pénztári megtakarításodból, és ehhez csak a gyermeked születési anyakönyvi kivonatát kell bemutatnod. Így olyan, mintha 20%-kal olcsóbban vehetnél pelenkát, bébiételt stb.

Cégeknek / cafeteria keretében adókedvezmény jár az egészségbiztosításhoz

Ha vállalkozó vagy, és céget vezetsz, akkor az egészségbiztosítás minden évben adómentes kiadásként elkönyvelhető a cég számára a minimálbér 30%-áig. Ugyanígy az alkalmazottaidnak oda tudod adni cafeteriaként. 5 főtől pedig csoportos egészségbiztosítást is igénybe lehet venni, ami további kedvezményeket adhat (alacsonyabb biztosítási díj, több szolgáltatás stb.). Cégvezetőként mindenképp érdemes elgondolkozni az egészségbiztosítás igénybe vételéről (a jobb oldali űrlapon ebben is tudunk segíteni).

Frissítés: Az egészségbiztosítások esetében a céges adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.

Ezek tehát a fő különbségek – nem mindegy, mit választasz!

Jól meg kell nézned, hogy egészségbiztosításon keresztül igénybe tudod-e venni a szülészeti szolgáltatást, és hogy az árért cserébe mit biztosítanak. Nem mindegy, hogy az orvos szabadon választható-e, vagy ez egy feláras szolgáltatás. Az egészségbiztosítás megkötésénél az is fontos, hogy a biztosító milyen egészségügyi intézményekkel ápol partneri viszonyt. Egyes biztosítók teljesen szabad kezet adnak (akár külföldi kórházba is mehetsz), mások egy-egy egészségügyi hálózattal állnak szerződésben. A kedvezményekre pedig szintén érdemes odafigyelni, és élni velük, amennyiben lehetséges.

Ezért ha gyerekvállalásban gondolkodsz, azt javaslom, mielőtt döntenél, kérd tanácsadóink véleményét! Igényelj tőlünk ingyenes tanácsadást, és válaszd az igényeidnek leginkább megfelelő egészségbiztosítást!

Írj nekünk a jobb oldali űrlapon keresztül, és segítünk megtalálni, amit keresel.