Sürgősen el kell kezdenünk szűrésekre járni

Richter Ádám|2018.03.08.

Siralmasak az egészségügyi statisztikáink, akármelyik nemzetközi összehasonlítást is nézzük. A szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet a világban, mi ezen a téren is a negatív lista élén járunk. Többet kellene szűrésekre járnunk, ezzel sok betegséget megelőzhetnénk, de nem járunk, mert nem tudunk vagy nem akarunk. A magán egészségbiztosítás a megoldás egyik pillére lehet.

Nehéz olyan nemzetközi listát találni, ami az egészségügyi állapotokat vizsgálja, és amelyiknek Magyarország nincs ott az élén. Legutóbb a szív- és érrendszeri betegségeket vizsgálták a felmérések, ezen a téren sem állunk jól.

Magyarországon a halálozások 30%-át a szívizom elégtelen vérellátása okozza, míg a világban 17%-os ez az arány. Szívinfarktus miatt átlagosan 11 napot fekszünk kórházban, míg a dánok csak 5,5 napot. A magyarok 13%-a szívbeteg. Az elmúlt 15 évben megduplázódott a vérnyomás-gyógyszerek után kiállított receptek száma: 1000 emberre 550 adagra szóló vény jut. Ami nem is csoda: a férfiak 35%-a, a nők 24%-a küzd magas vérnyomással (ezzel a 4. legrosszabb eredményünk van Európában).

A hazai lakosság 40%-a túlsúlyos, és egymillióan cukorbetegek. Az orvosok szerint az életmódváltás nyújthatna megoldást, mert a magas vérnyomás fő okozója a helytelen táplálkozás, ami abból fakad, hogy túl sok sót, szénhidrátot, telített zsírt és koleszterint viszünk be a szervezetünkbe. Több zöldséget és gyümölcsöt, valamint halat kellene fogyasztanunk. Főzéshez az olívaolaj használata a javasolt. Természetesen az alkoholfogyasztást és a dohányzást is jobb mérsékelni.

A tudatos táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is fontos lenne. Már napi 30 perc mozgás is pozitív változásokat képes elérni. Ez nem feltétlen jelent edzőtermi gyakorlatokat, lehet akár séta, futás vagy kerékpározás is.

A szűréseket nem lehet megúszni

A prevenciónak viszont az is fontos eleme, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra. Így a betegségek jelentős hányada megelőzhető vagy még időben orvosolható lenne. Jelenleg a magyarok 45%-a valamilyen krónikus (legalább 6 hónapig tartó) betegségben szenved, ami tarthatatlanul magas arány. Évente 30–35 ezer magyar hal meg rákban, ami a lakosságra vetített arányt nézve a legmagasabb az egész EU-ban.

Miért nem szeretünk szűrésekre járni?

Elgondolkodtató, hogy miért állunk ilyen rosszul egészségügyileg az EU-s országokhoz képest. Az okokat nem könnyű egyértelműen megállapítani, de az egész biztosan köztük van, hogy nem járunk eleget szűrésekre.

Ez egyfelől érthető, mert mindenki tisztában van a közegészségügy állapotával. A kórházak felújításra szorulnak, a várólisták hosszúak, a hálapénzt nehéz megúszni. Egy 10 perces szűrővizsgálat egy egész napot is elvehet az ember életéből. Így nem csoda, hogy nem szívesen megyünk orvos közelébe. Másfelől viszont ez nem oldja meg a problémát.

Szerencsére Magyarországon is terjedőben vannak a magán egészségbiztosítások. Nemrég írtam is róla, hogy akár havi 3-4 ezer forintból már a legmodernebb rákszűréseket is igénybe lehet venni egy megfelelő egészségbiztosítással. Ezek általában alap csomagok, amik a daganatos megbetegedéseket maximálisan kezelik, de a többi betegségre már nem terjednek ki. Viszont a bővebb csomagok is kihozhatóak évi 100-120 ezer forintból, ha valakinek olyan az életkora és az életmódja, illetve jól választ egészségbiztosítást.

A privát rendszerben természetesen nem vesz el egy egész napot egy 10 perces szűrés. A bejelentkezést követően általában 5 napon belül lehet is menni szűrésre (nem telik 3 hónapba), és a privát egészségbiztosítás esetén az időpontot komolyan is veszik. A délelőtt 10:15 az tényleg délelőtt 10:15, és nem délután 12:35. Hálapénz nincs, és a felszereltség is olyan, ami 2018-ban elvárható.

Neked is inkább a privát megoldás a szimpatikusabb?

A legjobb helyen jársz! Írj nekünk a jobb oldali űrlapon, és megkeressük az igényeidnek leginkább megfelelő szolgáltatót! Megadjuk a konkrét árakat, és elég csak ezután döntened. Mindezt teljesen díjmentesen.