Rendszeres szűrővizsgálatokkal elkerülhető lenne a stroke

Zubor Zalán|2019.09.17.

A stroke Magyarországon és világszerte is a vezető halálokok közé tartozik. Maga a roham általában hirtelen következik be, azonban a stroke-ot több tünet is előre jelezheti, és a megfelelő életmóddal csökkenthető a kockázata.

Magyarországon, hasonlóan a legtöbb fejlett országhoz, a szív- és érrendszeri problémák a leggyakoribb halálokozók.

A KSH adatai szerint 2017-ben ezek a betegségek voltak felelősek az összes haláleset 54 százalékáért.

Hazánkban kiemelkedően magas az érrendszeri problémák miatti, fiatalabb kori halálesetek száma: a 65 évnél fiatalabb magyar nők nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban, stroke-ban vagy hasonló okokból, mint az átlagos férfiak az EU-ban.

Az érrendszeri zavarok közül a legismertebb és legrettegettebb az akut agyi érkatasztrófa, közismert nevén szélütés vagy stroke. A stroke-ot az agyat vérrel, azaz oxigénnel ellátó erek elzáródása idézi elő, amit általában az erek elmeszesedése okoz. A keringési zavar az agyszövetben sérülést okoz, ami orvosi beavatkozás nélkül ideiglenes vagy tartós bénuláshoz, súlyos esetben halálhoz vezethet.

A stroke jelei: azonnal hívjon mentőt, ha ezt tapasztalja

A stroke bekövetkeztét több jól ismert tünet alapján érzékelhetjük: a beteg arca aszimmetrikussá válik, nem tudja mozgatni a karjait, beszéde hirtelen zavarossá válik. A stroke leggyakoribb jeleit az angol fast (gyors) szó/rövidítés alapján jegyezhetjük meg könnyen. Mozaikszóként a FAST jelentése: face, arms, speech, time, azaz arc, kar, beszéd, idő. A hasonló tünetek megjelenésekor azonnali orvosi segítségre, a mentők kihívására van szükség. A gyors orvosi beavatkozás növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét.

Szintén a stroke korai tünet lehet az arc, a kar vagy a láb csak egyik oldalán fellépő hirtelen érzéketlensége és valamelyik testfél zsibbadtsága, az egyik oldali végtagok gyengesége és bénulása. Egyéb betegségek mellett a stroke jele is lehet az elhomályosuló vagy kettős látás, szemfájdalommal járó fejfájás, súlyos esetekben gyorsan csökkenő látásélesség, valamint a szédülés, eszméletvesztés, hányinger, tudat- és memóriazavar megjelenése és a romló térbeli tájékozódás. Ha ilyen tüneteket észlelünk magunkon vagy családtagunkon, fontos, hogy azonnal mentőt hívjunk. Már csak azért is, mert a fenti tünetek a stroke mellett más súlyos betegségek jelei is lehetnek.

Hogyan kezelhető a stroke?

Ha időben érkezik az orvosi segítség, a beteget stroke intenzív osztályon látják el, ahol agyi keringésjavító infúziós, illetve agyi infarktus esetében véralvadásgátló kezelésben részesülnek, és néhány esetben sebészi beavatkozással távolítják el a vért, illetve a vérbomlási termékeket.

Korai beavatkozás esetén elkerülhető, hogy az agy károsodjon és jelentősen rontsa az életminőséget.

Súlyosabb esetben az agy egy területén az ér elpattanása vagy elzáródása sérülést okoz. Hogy ez milyen problémákat okoz, az attól függ, az agy melyik részét érinti a sérülés. A betegeknek leggyakrabban az izmaik feletti kontroll elvesztésével kell megküzdeniük, a stroke következtében megbénul valamilyen izomcsoportjuk vagy egy egész oldaluk. Előfordulhat az is, hogy a beszédközpontban alakul ki sérülés, így a betegnek nehezére esik a beszéd, vagy mások megértése.

A rehabilitáció során a betegnek gyakorlatilag újra kell tanulnia a stroke miatt elvesztett képességet. Ebben a rehabilitációs osztályokon orvos, gyógytornász, pszichológus és ergoterapeuta (mozgásszervi betegségben szenvedők rehabilitációjára szakosodott orvos) lehet segítségére.

Kockázati tényezők stroke esetén

Bár a stroke váratlan rohamként következik be, kialakulásában számtalan rizikófaktor játszhat szerepet. Ezek közül a legfontosabb a magas vérnyomás. A stroke akkor válik reális fenyegetéssé, ha a vérnyomás meghaladja a 140/90 határértéket. Megelőzéséhez érdemes tehát ez alatt tartani a vérnyomást, akár életmódváltással, például rendszeres mozgással (utóbbi az érfalakat is erősíti), szükség esetén pedig gyógyszeres kezeléssel.

Ehhez kapcsolódik az egészséges táplálkozás és az elhízás elkerülése: már 5 kg leadása is jelentősen csökkentheti a vérnyomást. A cukorbetegség szintén rizikófaktor, a vércukor normális szinten tartásával azonban csökkenthető a stroke kockázata is. Az érrendszeri betegségek egyik fő kiváltó oka a magas koleszterinszint, ami szintén elkerülhető egészségesebb táplálkozással, különösen az állati eredetű, telített zsiradékok elhagyásával. Súlyos esetben itt is alkalmazhatóak a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek.

A dohányzás egyes kutatások szerint akár a duplájára is növelheti a stroke kialakulásának az esélyét. A cigarettafüst ugyanis olyan vegyületeket tartalmaz (például szén-monoxidot és formaldehidet), amelyek a véráramba kerülve gyengítik az érfalakat, emellett szintén növelik a koleszterinszintet. A dohányzás elhagyásával azonban lassan helyreállhat a korábbi egyensúly. Szintén rizikófaktor az alkoholfogyasztás, amely hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Ugyanakkor kis mennyiségű száraz vörösbor fogyasztása emelheti a HDL koleszterin szintet, és csökkenti a vér alvadékonyságát. Mind a két tényező a stroke kockázatának csökkenéséhez vezet.

Hogyan kerülhető el a stroke?

Az életmódváltást kiegészítheti a stroke-rizikófaktor szűrés. Az American Heart Association (AHA) javaslata szerint 20 éves kor felett kétévente érdemes felmérni

  • a vérnyomást,
  • a testtömegindexet,
  • a has körfogatát
  • és a pulzusszámot.

Ötévente pedig

  • a koleszterin-
  • és a vércukorszintet.

A keringési betegségek kialakulásának esélyét az AHA szerint rendszeres kockázatbecslésen érdemes ellenőrizni. Javaslatuk szerint 40 éves kor felett 5 évenként érdemes ezt a kockázatbecslést elvégezni, ha valakinek kettőnél több rizikófaktora van.

Járj rendszeresen szűrésekre

Az egészséges életmódra nem lehet átállni egyik napról a másikra. Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen eljárj szűrésekre. Felteheted a kérdést, mikor voltál utoljára, és ennek az oka valószínűleg az állami ellátás hiányosságaiból fakad, vagy nem szeretnél magánrendelésen minden egyes vizsgálatért fizetni. Egy privát egészségbiztosítás ebben is segíthet: rendszeres havi díjért cserébe szinte korlátlanul veheted igénybe a szakorvosi vizsgálatokat, és az éves szűrések is biztosítottak.

Iratkozz fel a jobb oldali űrlapon, és kérj árajánlatot egészségbiztosítási csomagjainkra!