Blog

Ebből tudhatod, hogy valószínűleg pajzsmirigy-problémád van

Ebből tudhatod, hogy valószínűleg pajzsmirigy-problémád van

post by Zalán Zubor on 2019-10-17

A pajzsmirigy rendellenes működését nehéz korán felismerni, hiszen kezdetben olyan enyhe tünetek jelentkezhetnek, mint a súlynövekedés, fázósság, fokozott stressz vagy levertség. A hormonális zavar általában leküzdhető életmódváltással, de előfordulhat, hogy a probléma csak gyógyszeres vagy műtéti kezeléssel orvosolható. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen tünetei lehetnek a pajzsmirigy-rendellenességeknek, és hogyan kaphat orvosi segítséget.

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése az egyik leggyakoribb endokrin betegségek egyike. Az ún. endokrin rendszer felel a vér- és nyirokrendszerbe jutó hormonok termeléséért, amelyek számos testi folyamatot szabályoznak az anyagcserétől a haj- és szőrnövekedésig, illetve az ivarsejtek termeléséig. Az endokrin szervek zavarai az egész test hormonháztartását felborítják, így sokféle, látszólag nem összefüggő tünetet okozhatnak.

Levertség, fázás, gyors hízás

Pajzsmirigy-alulműködésről esetén két hormon, a T3 és a T4 szintje csökken az egészséges szint alá. Ez olyan tünetekkel járhat, mint a gyors hízás, gyakori fáradtság, hajhullás, valamint végtagokban érezhető zsibbadás vagy bizsergés. Jól felismerhető jele a pajzsmirigy-alulműködésnek az, ha a korábbinál kevésbé tűrjük a hideget: a problémát gyakran úgy ismeri fel a beteg, hogy úgy érzi, mintha a munkahelyén lejjebb vették volna a fűtést, holott senki nem nyúlt hozzá.

A pajzsmirigy elégtelen működése nemcsak a fenti kellemetlenségek miatt lehet probléma. A tartós hormonhiány miatt a szervezetben megnövekedhet az LDL-koleszterin mértéke, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy szélsőséges esetben megdagadhat (strúma vagy golyva), ami akár a légzést is nehezítheti.

Csak orvosi tanácsra kezdjünk jódkúrát!

Magyarországon főleg a jódban szegény étrend miatt gyakoribb a pajzsmirigy-alulműködés, bár ritkán diagnosztizálják, hiszen tünetei hasonlítanak másféle betegségek jeleire is. Az alulműködést rutin laborvizsgálaton lehet megállapítani, amely során az endokrinológus szakorvos vérmintából megméri a T3 és T4 hormonok szintjét, és megállapítják a probléma lehetséges okait, lemérik a pajzsmirigy működését befolyásoló jód és szelén szintjét.

A legtöbb magánklinikán kérhető ilyen vizsgálat, egy-egy alkalom ára csomagtól függően 10 és 30 ezer forint között mozoghat, azonban az egészségbiztosítások a vizit és a laborelemzés árát is 100 százalékban fedezik.

Ha a vizsgálat krónikus hormonhiányt állapít meg, a legtöbb esetben magas jód- vagy szeléntartalmú diétát (nagy mennyiségű jódot tartalmaz például a burgonya, a tojás, a tengeri hal és az áfonya, szelént pedig a brazil dió, a halak, a csirke-, marha-, pulyka- és sertéshús) vagy étrendkiegészítő-kúrát írnak elő.

Bár a jódtartalmú étrend-kiegészítőkhöz recept nélkül is hozzá lehet jutni, ezeket orvosi javaslat nélkül nem szabad elkezdeni szedni. A pajzsmirigy-alulműködés tünetei más betegséget is jelezhetnek, és a túlzott jódbevitel szintén lehet káros, például pajzsmirigy-túlműködést okozhat.

Ezek a túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlzott hormontermelése ritkább, de könnyebben diagnosztizálható, hiszen tünetei látványosak: a betegeknél a pajzsmirigy láthatóan megnagyobbodik (strúma), szaporább lesz a szívverés, a szem dülledté, szárazzá válik. Jellemző panaszok még a melegtűrés csökkenése és a gyakori izzadás, a hirtelen fogyás, a nehezebb alvás, hajhullás és a menstruációs ciklus felborulása.

A pajzsmirigy-túlműködést gyakran a túlzott jódbevitel okozza, de nem ez az egyetlen lehetséges ok. A zavar hátterében állhat gyulladás, jóindulatú sejtburjánzás vagy autoimmun betegség is – ilyen esetekben a jódszegény étrendre való átállás nem segít.

Ha tehát a fenti tüneteket érzékeljük, mindenképp kérjünk laborvizsgálatot! A pajzsmirigy-túlműködést a már ismert módon, vérminta bevizsgálásával diagnosztizálják. A kezelés a probléma súlyosságától, illetve eredetétől függhet: esetenként elegendő a diéta, máskor gyógyszeres kezelésre van szükség.

Egy speciális gyógymód az úgynevezett izotópos vagy radiojód-kezelés, ennek során 131-jód izotóp adagolásával gyengítik a pajzsmirigy hormontermelését. Ezt az eljárást nagyobb dózisokkal egyébként a rosszindulatú pajzsmirigy-daganatok kezelésekor is alkalmazzák.

Félmillióba is kerülhet a műtét biztosítás nélkül

Súlyos esetben a pajzsmirigy-túlműködés csak a szerv részleges eltávolításával orvosolható. Ha a pajzsmirigy kisebb részét távolítják el, a hormontermelés magától helyreállhat a megfelelő szintre. Ha a mirigy nagy részét el kell távolítani (súlyos gyulladás vagy kezdődő rosszindulatú daganat miatt), a betegnél hormonhiány léphet fel, ezért napi hormonpótlásra lehet szüksége. Az ilyen műtétek ma az állami egészségügyben a kapacitáshiányos beavatkozások között vannak, azaz csak hatvan napon túl tudják őket vállalni – valójában a várakozási idő több hónapos is lehet.

A magánklinikákon rendkívül magas a pajzsmirigy-műtétek ára, akár a félmillió forintot is megközelítheti, ugyanakkor az egészségbiztosítások az ilyen műtétek költségeit is teljes körűen fedezik.

A pajzsmirigy legsúlyosabb betegsége a pajzsmirigyrák, amelynek tünetei igen jellegzetesek, így a betegség könnyen diagnosztizálható még korai stádiumban. A betegnél fájdalmas vagy fájdalmatlan pajzsmirigygöb jelenik meg, amely környezetétől nem mozdítható el, úgynevezett fixált göb. Későbbi stádiumban a nyirokcsomókban és a hangszálakban képződhet áttét, amely kezdetben a nyirokcsomó duzzanataként és rekedtségként jelentkezik.

Ha gyorsan (hetek alatt) növekvő nyaki csomót érzékel, azonnal forduljon orvoshoz! A rosszindulatú datanatot már ultrahangos vizsgálattal diagnosztizálni lehet. A pajzsmirigyrákok kezelésében a legfontosabb szerepe a műtéti kezelésnek van, a sugár- és a kemoterápia ennél a betegségnél nem igazán hatékony.

A daganatszövetet a pajzsmirigy teljes vagy részleges kivételével távolítják el, ezt követően izotópkezelést alkalmaznak az esetleges áttétek megelőzése érdekében. A kezelés utolsó szakaszában hormonkezelés szükséges, egyrészt a pajzsmirigyhormon kívülről történő pótlására, másrészt azért, hogy a pajzsmirigyserkentő hormon – ami daganatnövelő hatású – a normális szint alá csökkenjen.