Blog

Összegfinanszírozó vagy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

Összegfinanszírozó vagy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

post by Henriett Gyimesi on 2018-11-06

Amikor érdeklődni kezdünk a magán egészségbiztosítások iránt, nagyon hamar szembetaláljuk magunkat a különféle biztosítók által kínált számos ajánlattal. Ugyanakkor ezek különbségei nem biztos, hogy csak abban merülnek ki, hogy eltérő költségekkel járnak, és eltérő szinten biztosítják az ellátást – az sem mindegy, hogy a biztosító előre vagy utólag fizeti ki a pénzt. Nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban!

Az egészségbiztosítások tekintetében 2 fő típusról beszélhetünk: a szolgáltatásfinanszírozóról és az összegfinanszírozóról. Először azonban térjünk ki arra, mit is értünk egészészségbiztosítás alatt, majd nézzük meg, mi a különbség a két finanszírozási forma között.

Mi is az az egészségbiztosítás?

Érdemes tehát egy kicsit kitérni arra, hogy általánosságban mit értünk egészségbiztosítás alatt. Gyakorlatilag a biztosítások ezen formája azt jelenti, hogy a biztosító vállalja: rendszeres díjfizetésünk ellenében finanszírozni fogja szükség esetén az egészségügyi költségeinket. Ezt azonban kétféleképpen is teheti: összegfinanszírozó, valamint szolgáltatásfinanszírozó formában.

Miben tér el egymástól az összegfinanszírozó és a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás esetében a biztosító egy felmerülő egészségügyi probléma esetén pénzt ad. Egy előre meghatározott összeghatárig fizet – azt azonban érdemes számításba venni, hogy ezt általában utólag teszi meg.

Ez tehát azt jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben valamilyen problémát diagnosztizálnak egy vizsgálat során, ami további vizsgálatokat vagy valamilyen ellátást tesz szükségessé, ezeket saját magunknak kell megszerveznünk és kifizetnünk. Az itt felmerülő költségeinket viszont utólag megtéríti nekünk a biztosító.

Ezzel szemben a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás esetében szükség esetén nem az általunk igénybe vett szolgáltatásokat fizeti ki utólag a biztosító. Azt biztosítja, hogy igénybe vehessük a szolgáltatásokat azon magánkórházak egyikében, vagy azon magánorvosoknál akikkel le van szerződve. Ennél a lehetőségnél is bizonyos értékhatárig finanszírozza ugyanakkor szolgáltatásokat.

Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben valamilyen vizsgálatra vagy ellátásra lenne szükségünk, felvesszük a kapcsolatot az ellátásszervezővel, és ő szervezi meg nekünk a biztosítóval leszerződött magánkórházak, vagy magánorvosok egyikével. Nekünk pedig innentől csupán az a dolgunk, hogy a megbeszélt időpontban megjelenjünk – és a térítését is egyből a biztosító intézi, nem utólag nekünk fizeti meg a költségeinket.

Milyen szolgáltatásokra terjedhet ki az egészségbiztosítás, és mitől függ, hogy mit kapunk a befizetéseinkért?

Egy egészségbiztosítás árát számos dolog meghatározhatja. Egyrészt meghatározzák az olyan személyes tényezőink, mint az életkorunk, az egészségügyi állapotunk, a foglalkozásunk, az életmódunk. Másrészt pedig meghatározza az, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmazó csomagot választunk, hogy milyen értékhatárig finanszíroz a biztosítás.

Szolgáltatások tekintetében általában a következőket tartalmazhatja egy egészségbiztosítás:

  •         járó- és fekvőbeteg-ellátás
  •         szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok
  •         egynapos sebészet, ambuláns műtétek
  •         terhességgondozás
  •         fogorvosi ellátás
  •         második orvosi szakvélemény
  •         őssejt-levétel
  •         betegszállítás
  •         0-24 órás call center
  •         VIP-szoba

A vizsgálatok és kezelések a legmodernebb egészségügyi felszerelések használatával történnek, ahol a dolgozók, legyen szó akár orvosokról, akár ápolókról, minden esetben a betegek érdekeit tekintik a legfontosabbnak.

Mennyibe kerül egy egészségbiztosítás?

Általában a havi díj 6-35 ezer forint között mozoghat – a korábban említett tényezők függvényében (személyes paraméterek, szolgáltatások mennyisége, finanszírozás értékhatára). Amennyiben azon gondolkodunk, hogy megkössünk egy egészségbiztosítást, az egyik fontos kérdés a döntésben az, hogy mennyi pénzt tudunk rászánni egy hónapban.

Számos konstrukció van tehát, havi díj tekintetében is széles skálán mozognak a lehetőségeink. Viszont nem mindegy, az árért cserébe milyen szolgáltatást kapunk. Nem érdemes elhamarkodni egy ilyen döntést. Teljeskörű utánajárást igényel, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb egészségbiztosítást. Ha szeretnéd, hogy segítsünk neked ebben, iratkozz fel a jobb oldali űrlapon!