Összegfinanszírozó vagy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

Henriett Gyimesi|2018.11.06.

Amikor érdeklődni kezdünk a magán egészségbiztosítások iránt, nagyon hamar szembetaláljuk magunkat a különféle biztosítók által kínált számos ajánlattal. Ugyanakkor ezek különbségei nem biztos, hogy csak abban merülnek ki, hogy eltérő költségekkel járnak, és eltérő szinten biztosítják az ellátást – az sem mindegy, hogy a biztosító előre vagy utólag fizeti ki a pénzt. Nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban!

Az egészségbiztosítások tekintetében 2 fő típusról beszélhetünk: a szolgáltatásfinanszírozóról és az összegfinanszírozóról. Először azonban térjünk ki arra, mit is értünk egészészségbiztosítás alatt, majd nézzük meg, mi a különbség a két finanszírozási forma között.

Mi is az az egészségbiztosítás?

Érdemes tehát egy kicsit kitérni arra, hogy általánosságban mit értünk egészségbiztosítás alatt. Gyakorlatilag a biztosítások ezen formája azt jelenti, hogy a biztosító vállalja: rendszeres díjfizetésünk ellenében finanszírozni fogja szükség esetén az egészségügyi költségeinket. Ezt azonban kétféleképpen is teheti: összegfinanszírozó, valamint szolgáltatásfinanszírozó formában.

Miben tér el egymástól az összegfinanszírozó és a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás (korábbi nevén: betegbiztosítás) esetében a biztosító egy felmerülő egészségügyi probléma esetén pénzt ad. Egy előre meghatározott összeghatárig fizet, azzal azonban nem törődik, hogy a biztosított mire költi el azt a pénzt.

Ez tehát azt jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben valamilyen problémát diagnosztizálnak egy vizsgálat során, ami további vizsgálatokat vagy valamilyen ellátást tesz szükségessé, ezeket saját magunknak kell megszerveznünk és kifizetnünk.

Ezzel szemben a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás esetében nem pénzt fizet a biztosító, hanem ilyen-olyan egészségügyi szolgáltatásokat finanszíroz. Azt biztosítja, hogy igénybe vehessük a szolgáltatásokat azon magánkórházak egyikében, vagy azon magánorvosoknál akikkel le van szerződve. A szakorvosi vizsgálatokat általában korlátlanul állja a biztosító, ám bizonyos kezeléseknél van egy összeghatár, amit nem lehet túllépni.

Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben valamilyen vizsgálatra vagy ellátásra lenne szükségünk, felvesszük a kapcsolatot az ellátásszervezővel, és ő szervezi meg nekünk a biztosítóval leszerződött magánkórházak vagy magánorvosok egyikével. Nekünk pedig innentől csupán az a dolgunk, hogy a megbeszélt időpontban megjelenjünk – és a térítését is egyből a biztosító intézi, nem utólag nekünk fizeti meg a költségeinket.

Milyen szolgáltatásokra terjedhet ki az egészségbiztosítás, és mitől függ, hogy mit kapunk a befizetéseinkért?

Egy egészségbiztosítás árát számos dolog meghatározhatja. Egyrészt meghatározzák az olyan személyes tényezőink, mint az életkorunk, az egészségügyi állapotunk, a foglalkozásunk, az életmódunk. Másrészt pedig meghatározza az, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmazó csomagot választunk, hogy milyen értékhatárig finanszíroz a biztosítás.

Szolgáltatások tekintetében általában a következőket tartalmazhatja egy egészségbiztosítás:

  •         járó- és fekvőbeteg-ellátás
  •         szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok
  •         egynapos sebészet, ambuláns műtétek
  •         terhességgondozás
  •         fogorvosi ellátás
  •         második orvosi szakvélemény
  •         őssejt-levétel
  •         betegszállítás
  •         0-24 órás call center
  •         VIP-szoba

A vizsgálatok és kezelések a legmodernebb egészségügyi felszerelések használatával történnek, ahol a dolgozók, legyen szó akár orvosokról, akár ápolókról, minden esetben a betegek érdekeit tekintik a legfontosabbnak.

Mennyibe kerül egy egészségbiztosítás?

Általában a havi díj 6-35 ezer forint között mozoghat – a korábban említett tényezők függvényében (személyes paraméterek, szolgáltatások mennyisége, finanszírozás értékhatára). Amennyiben azon gondolkodunk, hogy megkössünk egy egészségbiztosítást, az egyik fontos kérdés a döntésben az, hogy mennyi pénzt tudunk rászánni egy hónapban.

Számos konstrukció van tehát, havi díj tekintetében is széles skálán mozognak a lehetőségeink. Viszont nem mindegy, az árért cserébe milyen szolgáltatást kapunk. Nem érdemes elhamarkodni egy ilyen döntést. Teljeskörű utánajárást igényel, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb egészségbiztosítást. Ha szeretnéd, hogy segítsünk neked ebben, iratkozz fel a jobb oldali űrlapon!

Mennyibe kerül az egészségbiztosítás?

Daganatos és/vagy szív- és érrendszeri megbetegedésem van.
Figyelem! A biztosító csak a szerződés megkötése után fellépő, váratlan megbetegedések kezelését téríti.

- Ft

A fent megadott paraméterek alapján, előzetes becsléseink szerint Önnek ennyibe kerülne havonta egy egészségbiztosítás. A tényleges díj eltérhet a biztosító egyéni elbírálása miatt.