Blog

Egy hónap borotválkozás nélkül: mire hívja fel a figyelmet a „No Shave November”?

Egy hónap borotválkozás nélkül: mire hívja fel a figyelmet a „No Shave November”?

post by Henriett Gyimesi on 2018-11-20

Az elmúlt hetekben lehet, hogy neked is feltűnt: mintha többen lennének a bajszos-szakállas férfiak az utcákon, boltokban, mint eddig. Ez pedig nem véletlen, ugyanis november van, és hazánkban is egyre többen csatlakoznak a „No Shave November” mozgalomhoz, ezzel pedig fontos dologra hívva fel a figyelmet. Hogy mi is ennek a lényege, azt cikkünkből megtudhatod!

2009-ben Chicagóból indult útjára a „No Shave November” mozgalma. Miután egy apuka meghalt vastagbélrákban, a családja fontosnak tartotta, hogy minél többeknek hívják fel a figyelmét a daganatos betegségek időbeni kiszűrésére.

A világméretű mozgalommá nőtt kezdeményezéshez csatlakozó férfiak minden évben november 1. és december 1. között felhagynak a borotválkozással, az arcszőrzetükkel hívva fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontosak a rendszeres szűrések. A mozgalom népszerűsége növekszik, az elmúlt években Magyarországon is egyre többen teszik el a borotvájukat erre az időszakra.

Miért figyelemfelkeltő?

Az a férfi, aki akár csak néhány napig is, de megfeledkezik a borotválkozásról, és láthatóvá válik egy kis szakáll vagy bajusz az arcán, gyakran kap erre irányuló megjegyzéseket: mint például elveszítette-e a borotváját.

Minden év novemberében azonban ez még jót is tesz, hiszen ilyenkor fel lehet hívni a figyelmet egy korántsem elhanyagolható problémára. Egy-egy hasonló megjegyzésből végre olyan témára terelődhet a beszélgetés, ami tényleg hasznos lehet: a daganatos betegségek, különösen a prosztatarák elleni küzdelemre.

Miért van szükség a figyelemfelkeltésre?

A statisztikák szerint a rosszindulatú daganatok Magyarországon az előző évben összesen 32 844 halálesetért voltak felelősek. Ez az egyik leggyakoribb halálok már évek óta.

A férfiak esetében a prosztatarák a második legtöbbször előforduló rosszindulatú daganat.

Világszerte évente 220 000 férfi hal meg ebből az okból kifolyólag, ami azt jelenti, hogy átlagosan a mai nap folyamán is több, mint 600 érintettet veszít el a családja emiatt. Míg Európában évente 100 ezer lakosból 275 férfi halála köszönhető a prosztataráknak, addig Magyarországon ez a szám több mint 100-zal magasabb: eléri a 393-at – látszik tehát, hogy lehetne még ezen javítani.

Ez általában érzékeny téma, éppen ezért a legtöbben igyekeznek nem is gondolni arra, hogy ilyen jellegű probléma az esetükben valaha is felmerülhetne. Emellett a férfiak ezt a fajta vizsgálatot különösen nehezen is élik meg – ami hozzátesz ahhoz, hogy könnyebben lebeszéljék magukat róla. De az, ha valaki homokba dugja a fejét, csak még súlyosabb következményekhez vezethet.

Az éves szűrővizsgálatok jelentősége

Az egészségügyi problémák, különösen a daganatok esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni az éves szűrővizsgálatok hasznosságát. Ilyenkor ugyanis hatványozottan igaz, hogy

ha nem derül fény idejében a betegségre, akár az életeddel is fizethetsz a halogatásért.

A prosztatarák bár elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 év felett gyakorlatilag bárkinél bármikor megjelenhet – ha a családban előfordult már, akkor még nagyobb rá az esély. Fiatalabb korban ugyan kisebb a valószínűsége, de érdemes rá odafigyelni, hogy biztosan megelőzhetővé váljon egy esetleges súlyosabb következmény. Ha idejében kiszűrik, még gyógyítható vagy legalábbis kezelhető. Így pedig a továbbiakban is folytatható az élet a megszokott kerékvágásban.

Alapjáraton igaz, hogy bizonyos okokból – mint például az állami egészségügy viszontagságai – sajnos nem túl gyakori, hogy valaki lelkiismeretesen minden évben eljár a szükséges szűrésekre – ráadásul a férfiak esetében ez még inkább igaz. Nem elég tehát, ha csak észreveszed a bajszos-szakállas férfiakat, vagy akár te is részt veszel a mozgalomban: fontos, hogy tényleg megértsd az üzenetét, és aszerint cselekedj!

Magán egészségbiztosítással várakozás nélkül megúszhatjuk a szűrővizsgálatokat

Ha te is azok közé tartozol, akik azért nem járnak el évente szűrővizsgálatra, mert nem győzik kivárni, hogy sorra kerüljenek az állami egészségügy által biztosított keretek között, és nem akarsz heteket szánni arra, hogy minden vizsgálatot letudhass, akkor van egy jó hírünk!

Az egészségbiztosítások ugyanis szinte minden esetben tartalmazzák annak a lehetőségét, hogy részt vehess az éves szűréseken – ráadásul a magánegészségügy keretében, a legmodernebb eszközökkel. Sőt, nem csak ezt kaphatod a havi befizetéseidért cserébe: 0-24 órás orvosi call center is rendelkezésedre áll, hogy biztos kézből kaphass választ az egészségedet érintő kérdésekben, valamint ha problémát diagnosztizálnak, a további vizsgálatok és ellátások is intézni tudod ennek keretében.

A magán egészségbiztosítások tekintetében számos ajánlattal találkozhatsz, de komoly utánajárást igényel, ha a számodra legideálisabbat szeretnéd megtalálni. Ha kitöltöd a jobb oldalon található űrlapot, segítünk a választásban!