Nem vagyok budapesti, hogyan vehetek igénybe magán egészségbiztosítást?

Richter Ádám|2018.04.10.

A fővárosban több magánklinika közül is lehet választani, viszont adódik a kérdés, hogy aki nem budapesti, de szeretne magán egészségbiztosítást igénybe venni, annak hogyan oldható meg, hogy ne kelljen folyton sok-sok kilométert utaznia, ha orvosi kezelést szeretne igénybe venni. Szerencsére a biztosítók szépen haladnak az országos lefedettség kiépítésével, úgyhogy ez egyre kevésbé akadály.

Egy magán egészségbiztosítást úgy kell elképzelni, hogy a különféle biztosítótársaságok szerződést kötnek az egyes magánegészségügyi szolgáltatókkal (kórházak, magánklinikák, magánrendelők, magánorvosok). Ellátásszervezőnek vagy szolgáltatásszervezőnek nevezik azokat az intézményeket, amelyek a konkrét egészségügyi tevékenységet végzik.

Valamelyik biztosító külön-külön, egyesével választ partnereket, valamelyik viszont egy nagy magánrendelő-hálózattal szerződik le, és az ő infrastruktúráját veszi igénybe.

A Generali szolgáltatásszervezője az Europ Assistance, ami Budapesten 53, országos szinten 179 egészségügyi szolgáltatóval dolgozik együtt, tehát elég nagy lefedettséget mondhatnak magukénak. Az Uniqa és a Medicover Biztosító a Medicover egészséglánccal áll szerződésben, így aki ezeknél a biztosítóknál választ egészségbiztosítást, azok a fővároson kívül Debrecenben, Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Pakson és Pécsen vehetik igénybe a Medicover Klinikákat. A Medicover azonban partneri viszonyban áll más ellátási helyekkel, így a felsoroltakon kívül 16 vidéki városban nyújtanak egészségügyi szolgáltatást.

Az Aegon Biztosító ellátásszervező partnere az Affidea Diagnosztika, ami a fővárosban 8, vidéken 4 diagnosztikai központot üzemeltet, egész pontosan Debrecenben, Győrben, Szegeden és Orosházán. Az Aegon más egészségügyi központokkal is partneri viszonyban áll, igaz ezek már budapesti intézmények: ilyen például a Főnix Medical Center, a Dr. Rose és a Budai Egészségközpont. Szinte ugyanezekkel az ellátásszervezőkkel dolgozik a CIG Pannónia Biztosító is.

Az NN Biztosító az Advance Medical Hungary partnere, mely az ország 60 településén több ezer magánorvossal dolgozik együtt. A Signal Biztosító ellátásszervezője a Főnix-Med, ami egyelőre csak Budapesten szolgáltat.

A Wáberer Hungária Biztosító is hasonlóan működik, ők kifejezetten a rák diagnosztizálását és kezelését helyezték profiljuk középpontjába, az ő ellátásszervezőjük az Onkomplex (ők egyébként sok más magyar biztosítóval ápolnak partneri viszonyt, például az Allianz Biztosítóval is). Az Onkomplex szolgáltatásai egyelőre csak Budapesten érhetőek el, bár ez a rákdiagnosztikában nem ritka, általában egy PET/CT vizsgálatért is idáig kell utazni.

(Akár havi 3-4 ezerből a legmodernebb rákszűrés is elérhető magán egészségbiztosítás révén – kattints a részletekért!)

Ezeknél a biztosítóknál tehát csakis a szerződéses partnerek között lehet válogatni.

A Groupama, az Union és a MediHelp biztosítóknál viszont a szabad orvosválasztás elvét követik. A páciens jelzi, hogy hova, illetve kihez szeretne fordulni a gyógyulása érdekében, amit a biztosító elbírál, és lehetőség szerint leegyeztet a kiválasztott intézménnyel. Ezután természetesen az anyagiakat is rendezi. Ez a modell még nagyobb lefedettséget nyújthat, mint az előző.

Nem csak Magyarországon

Bizonyos biztosítók egyébként határokon átívelő szolgáltatásokat nyújtanak: igény esetén Európában, vagy akár más kontinensen is biztosítják az egészségügyi ellátást. Itt ugyanúgy érvényes az, hogy vagy a biztosító partnereihez lehet menni, vagy a páciens keres magának ellátást, amit a biztosító aztán finanszíroz. A MediHelp például 190 országban összesen 700 ezer egészségügyi szolgáltatóval áll szerződésben.

Persze ehhez már sokat kell utazni, de egy komoly betegség esetén sorsdöntő lehet, ha valaki egy nemzetközi szaktekintély felügyelete mellett gyógyulhat, és ezt bizonyos egészségbiztosítási csomagok lehetővé is teszik. Egyébként az állami egészségügyben sem úszható meg teljesen az utazás: bizonyos beavatkozások a kisvárosi kórházak nem végezhetnek (felszereltség és szakképzettség hiányában), ezért minimum a megyeszékhelyre kell miattuk utazni.

Döntés előtt fontos mérlegelni

A lényeg, hogy egy egészségbiztosításnál azt is érdemes megnézni, milyen ellátásszervezők vannak a háttérben, és ez alapján is mérlegelni kell. Ha hozzánk fordulsz, rendelkezésedre bocsátjuk az összes fontos paramétert az egyes egészségbiztosítások kapcsán, így felelős döntést tudsz hozni, és könnyen megtalálhatod a hozzád ár-érték arányban leginkább illő megoldást.

Jelentkezz még ma a jobb oldali űrlapon ingyenes tanácsadásunkra!