Minden harmadik magyar halála megelőzhető lenne, ha hatékonyabban működne az egészségügy

Henriett Gyimesi|2019.01.30.

Évek óta rosszul teljesítünk az európai összehasonlítások során, amikor az elkerülhető halálozások statisztikái készülnek el. Hazánkban minden 3. ember halála megelőzhető lenne, amennyiben az egészséges életmód nagyobb szerepet kapna, valamint ha az egészségügyi rendszer hatékonyabban működne. Bár lehet várni arra, hogy állami szinten, reformok hatására majd javul a helyzet és több ember halála válik megelőzhetővé, de a saját érdekünkben nem érdemes. Jobban teszed tehát, ha  inkább elgondolkozol azon, egyéni szinten mit tehetsz azért, hogy elkerüld a legrosszabbat.

Manapság egyre többet hallani arról, hogy a magyar népesség száma csökken, és ez ellen tenni kell. Ugyanakkor a törekvés leginkább arra irányul, hogy a születésszám legyen minél magasabb, ennek az ösztönzése kerül inkább előtérbe, pedig ez nem csak ezen múlik. A másik befolyásoló tényezőről kevesebb szó esik, pedig korántsem elhanyagolható része a történetnek: a halálozások visszaszorításáról. Ezen a téren igencsak rosszul teljesítünk európai összehasonlításban is.

Az elkerülhető halálozások tekintetében két kategóriáról is beszélhetünk

Már több éve statisztikákat vezetnek az elkerülhető halálozásokról Uniós szinten, ahol 2 kategóriát különböztetnek meg egymástól: a megelőzhető és a kezelhető halálozásokat. A megelőzhető halálokok főleg az életmóddal állnak összefüggésben, a megelőzés pedig az állapot kialakulására vonatkozik, ilyen például a tüdőrák vagy az alkoholos májzsugor.

Ezzel szemben a kezelhető kategóriáról akkor van szó, amikor van megfelelő és nem túl drága gyógymód arra, hogy adott problémát (legalábbis bizonyos életkorig) kezelni lehessen, és ezzel a kezeléssel csökkenteni lehet annak az esélyét, hogy a már meglévő állapot halált okozzon. Utóbbi kategóriába tartozik például egy vakbélgyulladás vagy az agyérelmeszesedés, és ebben az esetben főként az egészségügyi ellátórendszer állapota játszik szerepet. Ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyeket mindkét kategóriába be lehet sorolni, mint például a mellrák vagy a szívizom-elégtelenség, tehát nem válnak el feltétlenül olyan élesen egymástól minden esetben.

Az Európai Unión belül hazánkban kiemelkedően magas az elkerülhető halálozások aránya

Bár az eredmények tekintetében erősen megjelenik a Kelet- és Nyugat-Európa közti különbség, azonban Magyarország a kelet-közép-európai országok között is nagy lemaradással küzd ezen a téren. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy nagyobb probléma nálunk az egészségtelen életmód, de az egészségügyi rendszerünk is lemaradásoktól szenved.

Nálunk a térségben csak Litvánia áll rosszabbul a megelőzhető halálozások számát tekintve, de a kezelhető halálozások esetében is csak Romániát, Bulgáriát és Lettországot köröztük le.

Magyarországon átlagosan évi 130 ezren halnak meg: ebből évente nagyjából 38 ezer ember halála megelőzhető, 24 ezeré pedig kezelhető lett volna.

Ugyanakkor, miután a két kategória fedheti egymást, nem elég összeadni ezt a két számot ahhoz, hogy összegezve lássuk az eredményt. A megelőzhető és kezelhető halálozások száma 14,5 ezer volt, a csak megelőzhető 18,7 ezer, a csak kezelhető pedig 9 ezer. Így jön ki a valós összeg, ami 42 200 fő, ami azt jelenti, hogy minden 3. ember halála elkerülhető lett volna. Ráadásul tovább rontja a helyzetet, hogy ebből a 42 ezer főből 12 ezer munkaképes korú magyar halálát jelenti, amit az egészségesebb életmód és egy hatékonyabb egészségügyi rendszer elkerülhetővé tehetett volna.

Az egészségtelen életmód és az egészségügyi rendszer is felelős

Ahogyan tehát már említettük, míg a megelőzhető halálokokat főleg a megfelelő életmóddal lehet elkerülni, addig a kezelhető halálozások az egészségügyi rendszer színvonalával állnak összefüggésben. Sajnos azt kell mondanunk, hogy miután egyik terén sem állunk valami fényesen, így teljesen érthetőek ezek az eredmények – de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne fontos tenni annak érdekében, hogy ezek a számok javulhassanak, és kevesebb embert veszítsen el a családja olyan okból, ami elkerülhető lenne.

Számos felmérés támasztja alá azt a sajnálatos tényt, hogy az egészségtelen életmód hatására kialakuló betegségek igen magas arányban vannak jelen a régióban, így hazánkban is.

Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) szerint is igaz, hogy Európa keleti felét jobban érintik az olyan káros szokások, mint a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás, de az egészségtelen étkezési szokásokkal és a kevés testmozgással összefüggésben az elhízás gyakoriságát is érdemes itt megemlíteni. Ezek pedig nagyban hozzájárulnak olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a rák, a diabétesz vagy éppen a szív- és érrendszeri megbetegedések.

És mi a helyzet az állami egészségüggyel? Egészségügyi ráfordítások tekintetében több szempontból is az Európai Uniós átlag alatt vagyunk:

az egy főre jutó ráfordítás ugyanis csak az EU-s átlag fele, de míg az egészségügyi kiadásokra összességében mi a GDP 7,2%-át fordítjuk, az EU-s átlag eléri a 9,9%-ot, tehát majdnem 3%-kal maradunk le ebben a tekintetben is. De elég csak a végeláthatatlan várólistákra vagy az orvosi teljesítménykorlátra gondolni, ha a gyakorlatban szeretnénk látni ennek a hatását. Ez pedig kétségkívül hatványozott szerepet játszik abban, hogy bizonyos esetekben egy-egy betegség halállal végződik, hiszen, ha csak például 1 évvel később kerül sor a szükséges műtétre, ennyi idő alatt sokat romolhat a helyzet.

Van lehetőséged tenni azért, hogy elkerülhesd a legrosszabbat

Ugyan lehet várni az egészségpolitika, valamint a jelenlegi egészségügyi rendszer megreformálására, de saját érdekedben nem érdemes, kevés esély van ugyanis arra, hogy a közeljövőben akkora változtatást eszközölnének, ami már rövid távon is kedvező irányba billentené a statisztikákat. Egyéni szinten azonban megvan a lehetőséged, hogy legalább a saját esélyeiden javíts. Az egészségesebb életmód, a káros szokások elhagyása, valamint egy egészségbiztosítás is nagyban hozzájárulhat ehhez, amely baj esetén magánkórházi ellátást és kezelést biztosít számodra, ami az állami egészségüggyel szemben minőségi ugrást jelent.

Ráadásul bár baj esetén tényleg felbecsülhetetlen egy egészségbiztosítás, az azonban nem igaz, hogy egyébként nem jön jól.

Egyrészt 0-24 órás call center szolgáltatást vehetsz igénybe bármikor és bármennyiszer, ami nagyon hasznos lehet, ha az egészségedet érintő kérdésre szakszerű választ szeretnél kapni. Emellett pedig minden évben menedzserszűrésen is részt vehetsz, tehát teljes körű kivizsgálásra nyílik lehetőséged várólisták, és több órás várakozás nélkül.

Persze mint minden kockázati biztosítást, az egészségbiztosítást is még a probléma megjelenése előtt kell megkötni, így tehát akkor is fizetned kell, amikor egészséges vagy. Azonban ahogyan egy utazás előtt a balesetbiztosítás megkötésére sem tekintesz kidobott pénzként akkor sem, ha nem történik baj, úgy erre sem érdemes. Ebben az esetben sem érdemes kockázatot vállalni, amennyiben megengedheted magadnak, hogy rendelkezz ezzel a védelemmel, mert ha már megtörténik a baj, késő lesz arra gondolni, milyen jól jönne, ha lenne.

Fontold meg a döntést!

A magán egészségbiztosítások tekintetében számos ajánlattal találkozhatsz, de komoly utánajárást igényel, ha a számodra legideálisabbat szeretnéd megtalálni. Ha a témával kapcsolatban szeretnél további hasznos cikkeket olvasni, nézz szét a honlapunkon, ha pedig kitöltöd a jobb oldalon található űrlapot, segítünk a választásban!