Miért van több rákos megbetegedés Magyarországon, mint Nyugaton?

Zubor Zalán|2019.08.08.

Az életmód, a szűrővizsgálatok elérhetősége és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés is hozzájárul ahhoz, hogy mekkora veszélyt jelent a rák egy társadalom egészségére. Magyarországa egyik szempontból sem áll jól, a hét magyar régió mindegyike benne van abban a tíz európai térségben, ahol a leggyakoribbak a végzetes rákos megbetegedések.

A fejlett országokban, így az Európai Uniós országok lényegében mindegyikben statisztikai értelemben a rák jelenti a legnagyobb veszélyt az emberek életére. 2015-ben Európában a 65 év alatti nők körében történt halálozások közel felét, a férfiak között közel harmadát okozták daganatos betegségek. Az Eurostat statisztikája alapján mind a megbetegedések, mind a halálozások számát tekintve jelentős különbségek figyelhetők meg az európai országok, sőt egyes államok régiói között is. Azt, hogy milyen arányban végzetes a rákos megbetegedések kimenetele, jelentős részben meghatározza az is, milyen kezelések és diagnosztika áll a betegek rendelkezésére. Abban viszont, hogy eleve hány embernél alakul ki daganatos betegség, rendkívül nagy szerepet játszik az életmód, például a táplálkozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Hazánkban rendkívül súlyos gondot okoz a rák, a 2015-ös adatok szerint az egész Unióban sehol nem volt olyan sok a lakosságszám arányában a rák okozta halálozás, mint Magyarországon. Százezer lakosra ma Magyarországon átlagosan 350 rák okozta halálozás jut, ami jóval magasabb, mint a 255-ös EU-s átlag.

Általánosságban elmondható, hogy a rák okozta halálozások számát három tényező befolyásolja: az életmód, az onkológiai szűrővizsgálatok elterjedtsége és a hatékony kezelések (enyhébb esetekben műtét, előrehaladottabb állapotban kemoterápia vagy radioterápia) elérhetősége. Magyarországon sajnos mindhárom szempontból rossz a helyzet.

5 fontos lépés, amivel csökkentheted a rák kockázatát

Az életmód szerepe

Az életmód fontosságát hangsúlyozta márciusban az Alapblognak adott interjúban Carlo La Vecchia epidemiológus, aki Milánói Egyetem számára készít összeurópai felmérést a rák kialakulásának okairól. Mint mondta, annak ellenére, hogy Dél-Európa kevésbé gazdag, mint az északabbra fekvő államok, mégis ezekben a déli országokban kevesebben halnak meg daganatos betegségekben. Különösen a bél-, a prosztata-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák a ritkább haláloknak a mediterrán országokban, ami visszavezethető az ott jellemző egészségesebb étrendnek (kevés állati zsír, több olívaolaj, hal és friss zöldség).

Magyarországon, ahogy a többi kelet-európai országban is rendkívül sok áldozatot szed a rák, ami részben magyarázható az egészségtelenebb étrenddel. A sertészsír, tepertő, kolbász és szalonna fehérlisztből készült kenyérrel vagy tésztával lehet, hogy megkerülhetetlen része a hagyományos magyar konyhának, de a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tanulmánya egyértelmű összefüggést mutatott ki a feldolgozott sertéshúsok gyakori fogyasztása és a rák kialakulása között. Másrészt a régióban az európai átlagszintnél gyakoribb a dohányzás és az alkoholfogyasztás, különösen a gyenge minőségű röviditalok (házipálinka vagy bolti kisüveges likőrök) fogyasztása. A dohányfüst áll a tüdő-, gége- és szájrák hátterében, az alkohol pedig a statisztikákban is kimutatható módon összefügg a májrák, mellrák, prosztatarák, hasnyálmirigyrák kialakulásával.

Carlo La Vecchia elmondása szerint pár évtizede életmód szempontjából Nyugat-Európában sem volt sokkal jobb a helyzet, azonban nyugaton a korábban megkezdett felvilágosító kampányok, illetve kötelező szűrések nyomán már a ’80-as években javulni kezdett a helyzet, és kialakult a most is meglévő kelet-nyugati szakadék.

Míg Európa más országaiban inkább csökken a rákkal diagnosztizált emberek száma, addig hazánkban a KSH adatai szerint 2017-ben mintegy másfélszer annyi daganatos betegséget diagnosztizáltak, mint 2001-ben. Az idősoros magyar adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 20 évben valamivel javult az ellátás és a szűrővizsgálatok minősége: a diagnózisok száma növekszik ugyan (ami jelentős részben az egészségtelen életmódra vezethető vissza), a halálozások száma azonban stagnál.

Kritikus, hogy jársz-e szűrésekre

Bár Magyarországon mindenhol súlyos a helyzet, a régiós halálozási statisztikákat tekintve látható, hogy a gazdasági fejlettség is tényező. A gazdasági értelemben legfejlettebb Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon valamivel kevesebben halnak meg rákban, mint a többi régióban.

A statisztikák alapján egy Dél-Dunántúlon élő ember közel 9 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg rákban, mint egy közép-magyarországi.

A hazai onkológiai ellátás továbbra is hiányos (gondot okoz a szakemberek és a felszerelés hiánya), ami a betegek számára főként hosszú várakozási időt jelent. Az állami egészségügyben a CT-re sokszor hónapokat kell várni, de hosszú ideig tarthat a műtéti mintavételek kiértékelése is, pedig a rák esetén nagyon fontos a korai diagnózis és kezelés. Magánellátásban várakozás szempontjából már sokkal jobb a helyzet, de a klinikákon alkalmanként több tízezer forintba is kerülhet a diagnosztikai vizsgálat, legalábbis egészségbiztosítás nélkül – ezek nagy része a diagnosztikai vizsgálatokat 100%-ban fedezi. Műtét, kemoterápia vagy sugárkezelés pedig jelenleg csak az onkológiai központokban érhető el. A magyar onkológiai centrumokban elérhető kezelés egyébként európai viszonylatban jó minőségű, a probléma inkább az, hogy sok beteg nem jut időben kezeléshez, amíg a CT-re vagy laborvizsgálatra várakozik.

Carlo La Vecchia szintén úgy véli, hogy a rendszeres szűrés, beleértve a kötelező szűrővizsgálatokat, az egyik kritikus orvosi tényező a rák visszaszorításáért vívott harcban. Példaként a mellrákot és a méhnyakrákot említette, mint mondta, azokban az országokban, ahol a nők szűrése 15-17 éves kortól természetessé, az életmód rutinos részévé válik, ott erőteljesen javulnak az adatok. „Ezt kitűnően mutatják a német, az olasz, a spanyol, a brit, a francia eredmények, ezekben és más nyugat, illetve dél-európai országokban az utóbbi években 5-10-15 százalékkal esnek vissza a nőket érintő rákbetegségek és az azokból eredő halálesetek” – mondta.

Ha gyors és minőségi szűrővizsgálatokat vennél igénybe egy kényelmes magánkórházban, akkor érdeklődj egészségbiztosítási ajánlataink felől a jobb oldali űrlapon!

Mennyibe kerül az egészségbiztosítás?

Daganatos és/vagy szív- és érrendszeri megbetegedésem van.
Figyelem! A biztosító csak a szerződés megkötése után fellépő, váratlan megbetegedések kezelését téríti.

- Ft

A fent megadott paraméterek alapján, előzetes becsléseink szerint Önnek ennyibe kerülne havonta egy egészségbiztosítás. A tényleges díj eltérhet a biztosító egyéni elbírálása miatt.

Töltse ki az űrlapot, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot!

Adatai megadása után egy munkanapon belül felhívjuk, és összeállítjuk a személyre szabott egészségbiztosítási csomagját.