Blog

Miben nyújt többet egy magánlabor egy államihoz képest?

Miben nyújt többet egy magánlabor egy államihoz képest?

post by Zalán Zubor on 2019-10-29

Közismert, hogy a fizetős magánklinikákon jóval kevesebbet kell várakozni, egy beteg hetekkel vagy akár hónapokkal korábban hozzájuthat a szükséges vizsgálathoz vagy kezeléshez, mint az állami ellátásban. Azonban nem a rövidebb várakozás az egyedüli különbség, további jelentős különbségek vannak például az állami és a privát intézményekben elérhető diagnosztikai vizsgálatok között.

A magánklinikákra a leggyakrabban szűrő- és egyéb vizsgálatra járnak a betegek. Elterjedt gyakorlat, hogy valaki diagnosztikára magánklinikára megy, majd az ottani leleteit viszi az állami kórház orvosához konzultáció, majd kezelés céljából (ennek oka részben az, hogy sokféle kezelés ma még nem elérhető a privát intézményekben). Az egyik legnépszerűbb magánklinikai magánlabor, azaz a vér- és/vagy vizeletvizsgálatok, az arra alapuló diagnosztika és szűrés. A laborvizsgálat hasznos lehet számos betegség (például endokrinológiai problémák, autoimmun betegségek, akut és krónikus fertőzések) szűrésére vagy akár általános állapotfelmérésre. Bár a laborvizsgálat kérhető a közkórházakban is, a magánlaborok számos előnnyel rendelkeznek mind a kényelem, mind az elérhető szolgáltatások terén.

Vérvétel akár másnap, sorban állás nélkül

Ami miatt a legtöbben választják a magánlabort, az a kényelem és a gyorsaság. A magánklinikákon akár már másnapra tudnak időpontot biztosítani, míg az állami intézményekben előfordul, hogy egy-két hetet is várni kell a vizsgálatra. Az állami klinikákon a vérvételt általában a nap egy-egy konkrét, rövid szakaszában tartják csak, így hosszas sorban állás után kerülhetünk csak sorra. Ezzel szemben a magánklinikákon előzetesen egyeztetett időpontban, egyénileg fogadják a pácienseket.

A magánlabor további előnye, hogy nem kell hozzá semmiféle beutaló. Az állami laborokban csak háziorvos vagy szakorvos ajánlásával végeznek vérvételt és vizsgálatot, a magánklinikákon azonban orvosi javaslat nélkül is. Emiatt a magánlabor jó választás lehet például azoknak, akik nem egy konkrét panasz miatt szeretnének laborvizsgálatot kérni, hanem az értékeiket (koleszterin, inzulin, vas, vérkép stb.) szeretnék kontrollálni. Ha valamilyen betegség gyanúja miatt kérne valaki laborvizsgálatot, akkor azonban javasolt, hogy előtte konzultáljon szakorvossal (akár magánklinikán, akár állami rendelőben), hiszen előfordulhat, hogy a diagnózist más módon lehet felállítani.

Saját genetikai labor

A magánlaborok sokszor felszereltségben is az állami intézmények előtt járnak. Utóbbiakban általában csak a rutinvizsgálatokra vannak meg a feltételek, azonban speciális vizsgálatokra országszerte csak néhány központban van lehetőség. Ha például genetikai vizsgálatra van szüksége egy páciensnek – ami például gyermekvállalás előtt, örökletes betegségek kockázatának megállapításakor lehet szükség – Budapesten a mintáit csak a Központi Endokrin és Genetikai Laboratóriumban tudják kivizsgálni. Ez jelentősen növeli a várakozási időt. Ezzel szemben számos magánklinika rendelkezik saját genetikai laborral, ezek a meddőségi diagnosztikától a betegségekre való hajlamon át a részletes géntérkép elkészítéséig rengeteg vizsgálatot képesek elvégezni.

Megjegyzendő viszont, hogy ezek közül egy-kettő ára több százezer forint is lehet, ráadásul az egészségbiztosítások a nem diagnosztikai célú szűréseket nem fedezik.

Mennyibe kerül és mit fedez a biztosító?

A leggyakoribb laborvizsgálatok azonban olyan szűréseket jelentenek, amiket az egészségbiztosítások nagy része 100 százalékban fedez. Az egyszerűbb vizsgálatokért (például vérkép készítéséért, klinikai kémiai vizsgálatokért) nem kérnek el hatalmas összeget, csupán 1-2 ezer forintot, azonban általában ehhez még hozzáadódik a több ezres vizitdíj (a Medicovernél például 4000 forint alkalmanként). Az adott klinikán elfogadott egészségbiztosítással viszont ingyen (illetve a havi díj által fedezve) elvégzik ezeket a vizsgálatokat. Ezzel együtt, különösen gyorsasága miatt előfordulhat, hogy megéri kifizetni párezer forintot azért, hogy néhány nap alatt kézhez kapjuk a laboreredményt, majd elvigyük azt a szakorvoshoz.

Ha valaki többféle értéket is szeretne megmérni, számukra elérhetők úgynevezett laborcsomagok. Ezek egyszeri vizsgálatot tartalmaznak, és jellemzően egy-egy szerv vagy biológiai funkció (például termékenység, májfunkció vagy a pajzsmirigy működése) diagnosztikáját szolgálják. A laborcsomagok többféle vizsgálatot is tartalmaznak, így áruk kedvezményes, de így is több tízezer forint is lehet. Szintén magas lehet az ára a speciális területekre vonatkozó laborvizsgálatoknak. A Medicovernél például egy vérképkészítés kijön 900 forintból (+4000 forint vizitdíj), míg például egy komplex autoimmun-vizsgálat ára 14 ezer forint is lehet.

A speciálisabb, illetve rendszeresen esedékes vizsgálatok finanszírozására ideális megoldást jelentenek az egészségbiztosítások. A biztosítások havi díja jellemzően 8-12 ezer forint között mozog, persze az egészségbiztosítás ára függ a biztosított életkorától és az egészségi állapotától. Idősebb biztosítottak esetén a havi díj ennél magasabb is lehet. Az egészségbiztosítás ugyanakkor nemcsak az egészségügyi szempontból szükséges diagnosztikai és laborvizsgálatokat fedezik 100 százalékban, hanem

az orvosi konzultációt, járóbeteg-ellátást, sőt az egynapos műtéteket is a szerződött magánklinikákon.

A magánlaborok előnyei pedig vonatkoznak a privát klinikákon elvégzett kezelésekre is: az állami kórházakhoz képet jóval rövidebb várakozási idővel, kényelmesebben, és általában magasabb színvonalon vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat.