Mi köze a dinnyének a parlagfűallergiához? Ezt kell tudni a keresztallergiáról

Zubor Zalán|2020.10.12.

Ha valamilyen allergiában szenvedünk, előfordulhat, hogy bármennyire igyekszünk kerülni az allergén anyagokat, mégis fellépnek a panaszok. Ennek az oka lehet az úgynevezett keresztallergia is, amit egy, az allergénhez hasonló szerkezetű anyag okoz.

A parlagfű-allergiások gyakran tapasztalhatják, hogy dinnye fogyasztása után is erősödnek panaszaik. Ez nem véletlen, mivel a görögdinnyében található egyik vegyület molekuláris szerkezete egészen hasonló a parlagfű allergiás reakciót kiváltó anyagához. Emiatt az immunrendszer ezt az összetevőt is veszélyes elemként azonosítja, és hasonlóan reagál rá, mint a valódi allergénre. Ez a jelenséget nevezik pollen-élelmiszer allergiának, ami a keresztallergiák egyik gyakori típusa.

Mit jelent a keresztallergia?

Az allergia tüneteit minden esetben az immunrendszer túlműködése okozza. A légutakba kerülő, vagy étellel bevitt anyagot (amely alapvetően nem okozna problémát, ezt nevezzük allergénnek) a szervezet veszélyesként azonosítja, és heves, túlzott immunválasszal reagál. Az allergénre válaszul a szervezet antitestek termelésébe kezd, később pedig, amikor ezek az antitestek ismét találkoznak az allergénnel, beindítanak egy immunválaszt, amelynek során többek között hisztamin szabadul fel, gyulladást okozva. Ez a gyulladás például pollenallergia esetén olyan tünetekhez vezet, mint az orrfolyás, köhögés és a nyálkahártyák megduzzadása.

Keresztallergiáról akkor beszélünk, amikor ezt az immunválaszt nem a konkrét allergén, hanem egy ahhoz nagyon hasonló kémiai szerkezetű anyag váltja ki.

Ez az anyag természetesen szintén ártalmatlan, azonban az immunrendszer „összetéveszti” az allergénnel, és fenyegetésként azonosítja. Vagyis például aki allergiás a parlagfűre, az rosszul lehet például dinnye fogyasztásától, akinek mogyoróallergiája van, annál allergiás reakciót válthat ki a borsó és egyes csonthéjasok fogyasztása, a latex-allergiával élőknél pedig többek között az avokádó, a kivi és a gesztenye válthat ki tüneteket.

A jelenleg ismert keresztallergiák listája a Házipatika.hu szerint a következő:

  • Almatermésűek – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, fűfélék, parlagfű, csonthéjas gyümölcsök, burgonya, zeller, paradicsom.
  • Avokádó – banán, kivi, latex.
  • Ánizsmag – nyírfa pollen, fekete üröm pollen.
  • Banán – nyírfa pollen, kivi, dinnye, avokádó, parlagfű, latex.
  • Bors – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller, más hüvelyesek.
  • Borsó – fekete üröm pollen, földimogyoró.
  • Burgonya – nyírfa pollen, almatermésűek, paradicsom, latex.
  • Búza – fűfélék, kivi, csonthéjasok általában, rizs, szezámmag, mák.
  • Cukkini – parlagfű.
  • Curry fűszer – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller.
  • Csonthéjas gyümölcsök – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, mogyoró pollen, kivi, búza, szezámmag, mák, fűfélék, almatermésűek, paradicsom, földimogyoró, latex.
  • Dinnye – fűfélék, parlagfű, banán, uborka, sárgarépa, zeller, latex.
  • Földimogyoró – fekete üröm pollen, csonthéjas gyümölcsök, avokádó, szója, paradicsom, latex.
  • Hagyma – fűfélék.
  • Kapor – fekete üröm pollen.
  • Kivi – nyírfa pollen, fűfélék, fekete üröm pollen, banán, avokádó, csonthéjasok általában, búza, szezámmag, mák, latex.
  • Koriander – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller.
  • Licsi – nyírfa pollen, mangó, fekete üröm pollen, sárgarépa, zeller.
  • Mák – kivi, csonthéjasok általában, búza.
  • Narancs – nyírfa pollen.
  • Papaya – latex.
  • Paradicsom – nyírfa pollen, fűfélék, fekete üröm pollen, almatermésűek, csonthéjas gyümölcsök, burgonya, zeller, földimogyoró, latex.
  • Pirospaprika (fűszer) – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller.
  • Rákfélék – poratka.
  • Rizs – fűfélék, búza.
  • Sárgarépa – nyírfa pollen, fekete üröm pollen, mangó, dinnye, uborka, zeller.
  • Szelídgesztenye – latex.
  • Szezámmag – kivi, csonthéjasok általában, búza.
  • Szója – nyírfa pollen, földimogyoró, szentjánoskenyérmag.
  • Tehéntej – más állatok teje, szója, tejalapú tápszer, tehén húsa, tehén bőre.
  • Tojás – más állatok tojása, madártoll, csirkehús.
  • Uborka – zeller, sárgarépa, dinnye.
  • Zeller – nyírfa pollen, fűfélék, fekete üröm pollen, parlagfű, almatermésűek, mangó, dinnye, uborka, sárgarépa, paradicsom, curry, pirospaprika (fűszer), bors, római kömény, koriander, ánizs, kapor, bazsalikom, majoránna, oregánó, latex.

Nemcsak pollenszezonban okoz gondot

Ez nem jelenti azt, hogy aki a fentiek közül allergiás az egyik anyagra, annak mindenképpen kerülnie kell minden, vele keresztallergiaként összefüggésbe hozott élelmiszert.

A legtöbb embernél csak egy-két anyag párosa vált ki azonos allergiás reakciót.

Előfordulhat emellett egyedi keresztallergia is, amikor egy klasszikus allergénre való érzékenység után egy arra kevéssé hasonlító anyagra tévesen reagál a szervezet.

A keresztallergia mértéke, veszélyessége függ az eredeti allergia hevességétől is, hosszú távon azonban okozhat problémákat, ha kezeletlenül hagyják. Az allergia tünetei nemcsak kellemetlenek, de fölöslegesen terhelik az immunrendszert, ami növelheti más betegségek kialakulásának veszélyét.

A pollen–élelmiszer keresztallergia például elősegíti az úgynevezett orális allergia szindróma (OAS) kialakulását, ami azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem először a szájüregben lép fel allergiás válasz (kellemetlen viszketés a szájüregben, ajak- és nyelvduzzanat). Szemben a pollenallergiával, a szindróma panaszai egész évben kínozhatják a beteget.

Vérvétellel csaknem minden keresztallergia azonosítható

A keresztallergiák felderítésére szolgál az úgynevezett multiplex allergiateszt. Ez nemcsak az allergénekre, hanem a keresztallergiát okozó anyagokra adott reakciót is vizsgálja, elvégzésével elkerülhetők az allergiás tünetek úgy, hogy feleslegesen kelljen nélkülözni valamely élelmiszert az étrendünkből.

A multiplex allergiateszt Magyarországon számos magánklinikai laborban elérhető, ahol akár 300-féle allergia és keresztallergia szűrése lehetséges egyetlen, vérvétellel járó teszttel. A tesztért a betegek fizethetnek maguk (egy alkalom ára a 75 ezer forintot is meghaladhatja), de más diagnosztikai vizsgálathoz hasonlóan a privát egészségbiztosítások is fedezhetik a teszt költségeit.