Mi az egészségbiztosítás?

Mi az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás lényege, hogy egy kisebb havi összegért cserébe a biztosítótársaság valamiféle térítési kötelezettséget vállal. Az egészségbiztosításoknak két típusa van, melyeket az alábbiakban mutatunk be.

Egy összegfinanszírozó egészségbiztosítás (korábbi nevén: betegbiztosítás) esetén nem egészségügyi szolgáltatásokra, hanem egy bizonyos térítési összeg kifizetésére szerződik.

Vagyis a biztosító egy szabadon felhasználható összeget fizet adott betegségek kialakulása esetén, illetve akkor is, ha Ön kórházba kerül vagy műtéten esik át. Az egészségügyi ellátás megszervezésével a biztosító nem foglalkozik; Önre bízza, hogy kinél és mire költi el a biztosítási összeget a gyógyulása érdekében.

szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás a szerződésben rögzített értékhatárig megszervezi és kifizeti a biztosított egészségmegőrzéséhez és gyógyulásához szükséges szolgáltatásokat.

Vagyis ebben az esetben nem egy térítési összegre, hanem konkrét egészségügyi szolgáltatásokra szerződik. Az összegfinanszírozó egészségbiztosítással ellentétben a biztosító nem Önnek, hanem az egészségügyi ellátásszervezőnek fizeti ki a térítési összeget. Önnek nincs más dolga, mint jelezni a biztosítónak, ha bármilyen panasza van.

Milyen szolgáltatásokra terjedhet ki egy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

  • járó- és fekvőbeteg-ellátás
  • szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok
  • egynapos sebészet, ambuláns műtétek
  • terhességgondozás
  • fogorvosi ellátás
  • második orvosi szakvélemény
  • őssejt-levétel
  • betegszállítás
  • 0-24 órás asszisztencia (call center)
  • VIP-szoba

Egy egészségbiztosítás ára nagyban függ a biztosított életkorától, az egészségi állapotától és a szolgáltatói csomagtól. Tíz biztosító árait átlagolva azt mondhatjuk, hogy

nagyjából havi 12.000 és 35.000 forint között mozog az egészségbiztosítások havi díja.

A kezelések helyszínéül szolgáló magánklinikákon a legmodernebb egészségügyi felszereléseket használják, az orvosok és az ápolók megbecsültek, anyagilag elismertek, így a munkájukat a legnagyobb odafigyeléssel tudják végezni. A nyugati színvonal miatt sok orvos szeretne ezekben az intézményekben dolgozni, közülük is csak a legképzettebbeket választják ki.

Az egészségbiztosítást magánszemélyek és cégek is igénybe vehetik. A sürgősségi ellátásra nem terjed ki a biztosítási szolgáltatás, ezért ez a társadalombiztosítás feladata.

Ha az EBF.hu-n kér ajánlatot, akkor szinte a teljes hazai egészségbiztosítási piac kínálatát össze tudjuk hasonlítani Önnek. Felárat nem kérünk érte, Önnek teljesen ingyen dolgozunk. Függetlenségünket a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.