Blog

Már évente 200 ezer forintot költünk magánorvosokra

Már évente 200 ezer forintot költünk magánorvosokra

post by Henriett Gyimesi on 2019-01-16

Az elmúlt 2 évben az egészségügyben megforduló betegek 2/3-a fordult végül magánorvoshoz a felmerülő problémájával. Teszik mindezt azért, mert az állami ellátórendszerben nem kapnak gyorsan jó minőségű ellátást, és aki teheti, a megoldás érdekében inkább fizet a privát egészségügyi szolgáltatásért. Szakértők szerint a jövőben egyre tovább erősödik majd ez a tendencia.

Az állam kevés pénzből rossz egészségügyi rendszert tart fenn – mondja ki a TÁRKI Társadalmi Riport című kiadványának egyik tanulmánya. Egészségügyi ráfordítások tekintetében több szempontból is az Európai Uniós átlag alatt vagyunk: az egy főre jutó ráfordítás ugyanis csak az EU-s átlag fele, de míg az egészségügyi kiadásokra összességében mi a GDP 7,2%-át fordítjuk, az EU-s átlag eléri a 9,9%-ot, tehát majdnem 3%-kal maradunk le ebben a tekintetben is.

Tovább rontja a képet, hogy az uniós országok között Magyarországon az egyik legmagasabb a gyógyítással elkerülhető halálozások száma

– tehát lassabban férünk hozzá a hatásos egészségügyi ellátáshoz. Míg az Európai Uniós átlag szerint 100 ezer fő esetében 97 emberről beszélünk egy évben, addig nálunk ez a szám 192 fő, azaz közel kétszerese, akik halálát az időben történő megfelelő orvosi beavatkozással el lehetett volna kerülni.

Gyorsabb és jobb minőségű szolgáltatásért egyre többen fordulnak inkább magánorvoshoz

A magyar lakosság egyre nagyobb csoportját jellemzi, hogy amennyiben az állami ellátórendszerben nem kap gyorsan jó minőségű segítséget, úgy a magánegészségügyben keres megoldást. Persze ennél jóval nagyobb azoknak a száma, akik szintén szívesen fordulnának magánorvoshoz probléma esetén, hogy ne kelljen a több hónapos várólistákat kivárni, ugyanakkor nem mindenki teheti meg, hogy megfizesse a privát egészségügyi ellátást.

Azonban aki igen, tehát a magánegészségügyre pénzt fordítók a szolgáltatás kiválasztásakor éppen úgy vásárlóként viselkednek, mint egyéb más szolgáltatás igénybevételekor.

Éppen ezért ilyen esetben sokkal többet számít az „ügyfélélmény”, a páciensek véleménye arról, hogyan viszonyult hozzá a kezelőorvos, mint az állami szektorban, ezért jobban is adnak erre a konkrét orvosi szakmai munka kiváló minősége mellett. A kereslet növekedésével ugyanis a kínálat is nő, de a különböző szolgáltatókról kialakuló vélemény nagyban befolyásolja, ki maradhat hosszabb távon is a piacon.

Betegség esetén 3 emberből 2 végül a privát egészségügyben köt ki

Felmérések szerint az elmúlt években a lakosság egyre nagyobb arányban vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. Az elmúlt 2 évben már az állami egészségügyben megfordulók 69%-a keresett fel később problémájával magánorvost. A kórházi kezelést azonban a legtöbben nem tudják megfizetni, ezért főként a különböző szakrendeléseken, a járóbeteg-ellátásokon fordul meg a magánszektorban az, aki megteheti. Ilyen például a szemészet, a fogorvos, a nőgyógyászat vagy urológia.

Azonban ez összességében igen sokba kerül: átlagosan nézve a magyarok fejenként 200 ezer forintot költenek ilyen jellegű kiadásokra évente, ami nagyjából annyi, mint egy havi átlagfizetés.

Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden évben egy hónapot csak azért dolgozunk, hogy egészségügyi probléma felmerülése esetén időben, és megfelelő minőségű szolgáltatást kaphassunk. Ez az összeg pedig a jövőben várhatóan tovább emelkedik majd.

Készülj fel magán egészségbiztosítással a váratlan helyzetekre!

Miután az évi 200 ezer forint az átlag, könnyen beláthatod, hogy bár vannak, akik egy évben ennél kevesebbet költenek magánorvosokra, ugyanakkor vannak olyanok, akik akár a többszörösét kénytelenek magánegészségügyi szolgáltatásra szánni, ha komolyabb probléma merül fel. Amennyiben megengedheted magadnak, nem érdemes a véletlenre bízni, kerülsz-e olyan helyzetbe a közeljövőben, hogy többszázezer vagy akár milliós összegek kifizetésére kényszerülj abban az esetben az egészséged érdekében, ha nem szeretnéd a sokszor több hónapos várólistákkal kockáztatni az állami egészségügyben, hogy akár végzetes következménnyel járjon egy betegség.

Egy egészségbiztosítás segítségével havi néhány ezer forintos befizetéssel elébe mehetsz annak, hogy egy esetlegesen kialakuló egészségügyi probléma esetén nagyon mélyen a zsebedbe kelljen nyúlnod, ha magánorvoshoz fordulnál.

Legyen szó bármilyen jellegű betegségről, minden esetben magán egészségügyi ellátást vehetsz így igénybe ennek keretében. Ráadásul ennek keretében minden évben a privát egészségügyben végeztetheted el a teljes körű éves szűrővizsgálatokat, nem kell külön fizetned tehát a menedszerszűrésért sem. Mindemellett pedig a 0-24 órás orvosi call center szolgáltatást is bármikor igénybe veheted, hogy biztos kézből kaphass választ a hirtelen felmerülő, egészségeddel kapcsolatos kérdéseidre.

A magán egészségbiztosítások tekintetében számos ajánlattal találkozhatsz, de komoly utánajárást igényel, ha a számodra legideálisabbat szeretnéd megtalálni. Ha kitöltöd a jobb oldalon található űrlapot, segítünk a választásban!