Blog

Kiderült: sokkal kevesebbet foglalkozunk szájápolással, mint kellene

Kiderült: sokkal kevesebbet foglalkozunk szájápolással, mint kellene

post by Henriett Gyimesi on 2019-04-17

Sajnos nincs mit szépíteni: a statisztikák szerint hazánkban még mindig igen alacsony szinten van a szájápolással kapcsolatos egészségtudatosság. Már gyermekkorban is problémát okoz a fogszuvasodás, a felnőttek esetében pedig a fogvesztés is gyakori. Tovább rontja a képet az, hogy a fogorvost sem látogatjuk annyiszor, amennyiszer kellene.

A helyes fogápolást gyerekkorban kell elkezdeni, ugyanis a szájhigiéné elhanyagolásának nagyon súlyos következményei lehetnek. Eléggé elkeserítő tény például, hogy Európában a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb: csupán 16%-uk rendelkezik ép fogsorral a Council of European Dentist legutóbbi adatai szerint, átlagosan pedig ennek a korosztálynak Magyarországon már több mint 3 foga hiányzik, lyukas vagy tömött.

A felnőttek esetében sem túl bíztató a kép: az ő esetükben további 4 foguk szuvas, és legalább kettő be van tömve. Emellett a 19 éveseknek már több mint 5 foga hiányzik, a 45 éveseknek már közel 10, a 65 évesek 30%-a pedig már fogatlan. Nem kérdés tehát, jobban oda kellene figyelnünk a szájhigiéniára.

Ezek a leggyakoribb problémák

Ahogyan említettük, már gyermekkorban gyakori probléma a fogszuvasodás. A lyukas fog lényegében a fog fertőzése miatt alakul ki: a baktériumok által termelt sav hatására a fog kemény zománca feloldódik. Az első jele a korai szakaszban kialakuló fehér foltok, később pedig megjelenik az érzékenység hidegre és melegre, és tartós fogfájás is kialakulhat.

Különösen a felnőttek körében igen gyakran jelentkezik ínygyulladás is, valamint a komolyabb problémát jelentő fogágygyulladás.

Kialakulásának oka a dentális plakk, ami egy szinte láthatatlan, baktériumokat tartalmazó filmréteg. Ez keményedik meg idővel, majd fogkővé alakul, ami ha összegyűlik az íny vonala alatt, súlyosbíthatja a gyulladást.  

A bölcsességfogak is gyakran okoznak problémát: akár  fogszuvasodás kialakulására is hatással lehetnek, de fogtorlódást, gyulladásokat és fájdalmat is előidézhetnek. Sok esetben csak az eltávolításuk oldja meg a folyamatosan visszatérő gondokat.

Fordíts figyelmet a megfelelő szájápolásra

A szájápolást már fontos gyermekkorban elkezdeni: a fogak megjelenése előtt  nedves gézlappal javasolják a szakértők kitörölni a csecsemők száját, az első fogak kinövésétől kezdve pedig már mosni kell őket. Amikor már önállóan is tudja használni a fogkefét akkor is fordíts figyelmet arra, hogy megtanuljon helyesen fogat mosni, és ne felejtődjön el ez a tevékenység.

Emellett felnőttként se hanyagold el a fogmosást.

Valójában minden étkezés után jó lenne megtisztítani a fogakat, de általánosságban a reggeli és esti, tehát napi kétszeri fogmosás már megfelelőnek mondható. A technika tekintetében kis körkörös mozdulatokkal célszerű elvégezni a tisztítást, és a fog nyaki területét (fog és íny találkozása) se hagyjuk ki. Ajánlott puha és soksörtéjű fogkefét választani, amit legalább 3 havonta érdemes lecserélni. A fogmosást pedig 1-2 naponta fogselyem használatával is ajánlott kiegészíteni, az őrlőfogak esetében pedig sokan a fogköztisztító kefét tartják a leghatékonyabbnak. 

Nem érdemes évekig elkerülnöd a fogorvosi rendelőt

Komoly problémát jelent, hogy a legtöbben még mindig csak akkor látogatják meg a fogorvost, amikor már elviselhetetlen fájdalmaik vannak. Ennek következtében pedig annak, ami például egy kisebb fogszuvasodásnak vagy ínygyulladásnak indult, akár fogvesztés is lehet a következménye.

Ha nincs panaszod, akkor is ajánlott tehát legalább évente ellátogatni a fogorvoshoz állapotfelmérésre.

Számos probléma esetén ugyanis a korai szakaszban még nem nagyon érezheted a tüneteket, azonban ha nincs időben felismerve a baj, akár komolyabb beavatkozást igénylő problémák is felléphetnek. Emellett pedig a szájápolással kapcsolatban is ajánlott fogorvos véleményét kikérni. 

Két megoldás is van, ha magánúton járnál fogorvoshoz

A fogászat és szájsebészet kapcsán az állami ellátással szemben sokan bizalmatlanok, és ha baj van, inkább kifizetik a magánorvost. Ez azonban, különösen akkor, ha kezelésre is szükség van, nagyon sokba is kerülhet. Általában már maga az állapotfelmérés is alkalmanként 5 ezer forint körül mozog, de egy tömésért vagy egy fog eltávolításáért akár 20 ezer forintot, bölcsességfog eltávolításáért 35 ezer forintot, koronáért pedig már 50-70 ezer forint is elkérhetnek.

Ugyanakkor teljesen érthető, hogy ilyen kényes kérdésben a lehető legjobb ellátást szeretnéd igénybe venni. Van azonban két lehetőség, amivel felkészülhetsz ezekre a kiadásokra – sőt, ennél még sokkal többre is.

1. Egészségpénztár

Ezzel a megoldással gyakorlatilag az egészségmegőrzéssel, vagy betegséggel kapcsolatos kiadásokra készülhetsz fel – tehát nem csak egy fogászati kezelésnél jöhet jól, de ilyen esetben különösen hasznos lehet. Ebben az esetben a saját egészségpénztári számládra fizetsz be tetszőlegesen összeget az általad jónak látott időközönként (de legjobb, ha minden hónapban teszel rá néhány ezer forintot), majd szükség esetén az egészségkártyáddal, az azon lévő összegből finanszírozhatod az egészségeddel kapcsolatos kiadásokat. Ráadásul nem csak a fogorvosi ellátást, de akár gyógyszereket, egyéb magánorvosi ellátásokat, gyógyászati segédeszközöket is fizethetsz ezzel.

Mindez nem csak azért éri meg, mert előre felkészülhetsz a nagyobb kiadásokra: állami adókedvezményt is igénybe vehetsz.

Minden évben adóbevalláskor az előző évben befizetett összeg 20%-át, maximum 150 ezer forintig visszaigényelheted ugyanis az szja-dból, amit az egészségpénztári számládon írnak jóvá. Emellett gyakori, hogy a szolgáltatók további kedvezményeket biztosítanak, ha így fizetsz, akár 15-25%-ot is. Valamint ha nem költöd el a számlára befizetett pénzed, a pénztár által befektetett összeg még hozamot is termelhet számodra. Természetesen van költsége a tagságnak (nagyjából 6%), de az esetek többségében még ezzel együtt is megéri.

2. Egészségbiztosítás

Ez a szolgáltatás már egészen máshogy működik: ez gyakorlatilag egy kockázati biztosítás, ahol egy előre meghatározott, fix havidíjért cserébe a biztosító garantálja számodra, hogy egészségügyi problémák esetén magán egészségügyi ellátásban részesülhetsz, várólisták és várakozás nélkül – ráadásul a hálapénzt is elfelejtheted. Ebben az esetben is igaz tehát, hogy valójában nem csak a fogászati panaszok esetén jöhet jól, sőt,

ezzel igen széles körben elérhetővé válnak számodra az ellátások a privát egészségügyben.

Emellett ráadásul az éves szűrővizsgálatokat (menedzserszűrés) is térítésmentesen intézheted el a biztosításod keretében. Ez rendkívül hasznos, hiszen az, hogy rendszeresen megvizsgáltasd magad nemcsak a fogaid épsége miatt fontos, de az egészséged érdekében erre teljeskörűen is szükség van. Sőt, 0-24 órás orvosi call center szolgáltatás is rendelkezésedre áll, hogy az egészségeddel kapcsolatos kérdéseidre szakorvostól kaphass választ. Viszont érdemes tisztában lenned vele, hogy többféle csomag közül választhatsz, azonban azok, amelyek a fogászati kezelést is tartalmazzák, általában magasabb havidíjért érhetőek el.

Ha kérdésed van, keress minket!

Ha kérdésed lenne, egészségpénztárat kötnél, vagy szeretnéd megtalálni a számodra legmegfelelőbb egészségbiztosítást, amivel ár-érték arányban is elégedett lehetsz, mi segítünk. Töltsd ki a jobb oldalon található űrlapot, és egy ingyenes tanácsadás keretében minden kérdésedre választ kaphatsz!