Kérdések és válaszok az egészségbiztosításról

Kérdések és válaszok az egészségbiztosításról

Ki veheti igénybe a privát egészségbiztosításokat?

A magán egészségbiztosítás elérhető magánszemélyek és cégek számára is. Bizonyos egészségbiztosítások még a gyermekekre, családtagokra is kiterjeszthetők. Egészségbiztosítást köthet az a külföldi is, aki nem fizet Magyarországon járulékokat.

Ha van privát egészségbiztosításom, ugyanúgy levonják a bruttómból az egészségbiztosítási járulékot?

Az egészségbiztosítási járulékot (a nyugdíjjárulékhoz hasonlóan) a bruttó jövedelmünkből mindenképp levonják, hogy az állam fent tudja tartani az egészségügyet.

Budapesten kívül is ki tudom használni az egészségbiztosítás nyújtotta előnyöket?

Természetesen nem csak a fővárosban vannak olyan magánrendelők, ahol ellátják az egészségbiztosítással rendelkezőket. Egy biztosítónak akár több száz szerződött partnere lehet országszerte. A biztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatók listáját minden esetben érdemes előre áttekinteni.

Köthetek-e egészségbiztosítást fennálló betegségem kezelésére?

A meglévő, tartós betegségeket a biztosító általában kizárja a térítési kategóriák közül. Csoportos egészségbiztosításoknál viszont előfordulhat, hogy az előzménybetegségek kezelését is térítik.

Foglalhatok-e magamnak időpontot a biztosító terhére?

Nem, az időpontfoglalást mindig a biztosító végzi, amit az ügyfélszolgálatnál kezdeményezhet. Más esetben a biztosító nem tudja megtéríteni az ellátás díját.

Ha kontrollvizsgálatra hív az orvos, akkor foglalhatok-e hozzá időpontot a biztosító tudtán kívül?

Nem, az ismételt vizsgálatokhoz is a biztosítón keresztül kell időpontot kérni.

Ha sokat köhögök, kérhetek-e időpontot a biztosítótól egy mellkasi röntgenre?

Nem, az éves-kétéves szűréseket leszámítva a legtöbb esetben először szakrendeléshez kell időpontot kérni, ahol az orvosnak kell megállapítania a szükséges vizsgálatokat.

Használhatom-e sürgősségi ellátásra az egészségbiztosításomat?

Nem, a legtöbb esetben a biztosítók nem szerveznek sürgősségi ellátást. Hirtelen rosszullét esetén a mentőket kell hívni, vagy be kell menni a legközelebbi orvosi ügyeletre.