Kérdések és válaszok

Egészségbiztosítás
Kérdések és válaszok

Amit tudnia kell az egészségbiztosításról


Mi az az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosításnak 3 fő típusa van: a szolgáltatásfinanszírozó, az összegfinanszírozó és a külföldi ellátásszervező. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás egy olyan biztosítás, ami az Ön számára is lehetővé teszi a modern magánklinikák szolgáltatásainak térítésmentes igénybevételét. Egy ilyen egészségbiztosítással egy bizonyos havi díj mellett örökre elfelejtheti a hosszú várólistákat, a rossz állapotú, hiányos felszereltségű kórházakat, a túlterhelt kórházi alkalmazottakat, és végre arra koncentrálhat, ami fontos: az egészségére. Az összegfinanszírozó egészségbiztosítás nem szolgáltatást, hanem pénzt ad, ha (korábban nem diagnosztizált) kritikus betegséget állapítanak meg a biztosítottnál. A külföldi ellátásszervező egészségbiztosítás pedig azt teszi lehetővé, hogy a magánklinikai szolgáltatásokat külföldön is igénybe vehesse a biztosított – különösen hasznos ez azoknak, akik sokat utaznak.

Mennyibe kerül egy egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítások ára függ a biztosított életkorától, az egészségi állapotától és a szolgáltatói csomagtól. A különböző biztosítók eltérő csomagajánlatokat kínálnak az érdeklődőknek, de ha átlagoljuk a 10 biztosító árait, akkor azt mondhatjuk, hogy nagyjából 12.000 és 35.000 forint között mozog az egészségbiztosítások havi díja.

Ha van egészségbiztosításom, ugyanúgy levonják a bruttómból az egészségbiztosítási járulékot?

Az egészségbiztosítási járulékot (a nyugdíjjárulékhoz hasonlóan) a bruttó jövedelmünkből mindenképp levonják, hogy az állam fent tudja tartani az egészségügyet. Ezt az egészségbiztosítás nem tudja kiváltani, tehát az egészségbiztosítással rendelkezők is fizetik a kötelező járulékot, viszont nem csak és kizárólag állami egészségügyi intézményekben kezeltethetik magukat térítésmentesen.

Mit ad nekem egy egészségbiztosítás?

Egy egészségbiztosítás a járóbeteg és kórházi ellátáson kívül (a választott csomagtól függően) fedezheti a szűrő- és a diagnosztikai vizsgálatokat is. Bár a szolgáltatások köre nagyban függ a választott ajánlattól, egy egészségbiztosítás nagyjából a következő szolgáltatásokat foglalja magában: éves szűrővizsgálatok, képalkotó diagnosztika, éves fogászati szűrés (bizonyos csomagokban kezelés), egynapos sebészet, ambuláns műtétek, orvosi call center, második orvosi szakvélemény, betegszállítás költségtérítése és/vagy megszervezése, terhesgondozás, esetenként őssejt levétel és VIP részlegen történő kórházi ellátás.

Ki veheti igénybe az egészségbiztosítást?

Az egészségbiztosítás elérhető magánszemélyek és cégek számára is. Bizonyos egészségbiztosítások még a gyermekekre is kiterjeszthetők. Egészségbiztosításra jogosult az a külföldi is, aki nem fizet Magyarországon járulékokat. Cégvezetőként eldöntheti, melyik alkalmazottnak milyen szolgáltatási csomagot választ, és megvédheti a cégét a kulcsemberek hosszú, egészségügyi okokból adódó távollététől.

Vidéken is vannak magánkórházak, ahol ellátnak, ha van egészségbiztosításom?

Természetesen nem csak a fővárosban vannak olyan klinikák, ahol ellátják az egészségbiztosítással rendelkezőket. Az, hogy pontosan hol látják el a biztosítottat, attól függ, melyik szolgáltató melyik csomagját választja. A biztosítóval szerződött klinikák listáját minden esetben érdemes előre áttekinteni.

Mennyire korszerűek az egészségbiztosítóval szerződött klinikák?

Az egészségbiztosítás egyik legnagyobb előnye, hogy a segítségével a biztosított jogosulttá válik a legkorszerűbb, legfelszereltebb, legmodernebb klinikai szolgáltatások igénybevételére. Az ilyen magánklinikák betegközpontúak, nem legyintenek a problémákra, inkább kivizsgálják azokat. Akinek van egészségbiztosítása, az búcsút inthet a hálapénznek, a hosszú várólistáknak és a lehangoló kórházhangulatnak.

Miért éri meg nekem az ebf.hu-n ajánlatot kérni egészségbiztosításra?

Ön rendelkezik egy igénnyel, amelyhez a lehető legmegfelelőbb egészségbiztosítást keresi. Nem szeretne találkozni 5-10 nyomulós ügynökkel és a biztosítókat sem szeretné körbejárni emiatt. Nem tud, és nem is szeretne 3 hetet arra szánni, hogy ezzel foglalkozzon. Rövid, érthető, független és mindenre kiterjedő tájékoztatásra van szüksége, nyomulás nélkül. Mi ebben tudunk Önnek segíteni.

Hogyan lehet ingyenes az ebf.hu szolgáltatása?

Független tanácsadóként a mi feladatunk az, hogy bemutassuk Önnek a biztosítók ajánlatait, mindezt a Magyar Nemzeti Bank által felügyelve, teljesen díjmentesen. Ha Ön elkötelezi magát egy egészségbiztosítás iránt, és szerződést köt, akkor az adott biztosító sikerdíjban részesít minket az MNB által meghatározott mértékben. Mivel közel mindegyik biztosítót ajánlhatjuk Önnek, nem vagyunk rákényszerítve semmiféle részrehajlásra, ellentétben a legtöbb biztosítási ügynökkel. A rajtunk keresztül megkötött egészségbiztosítás az Ön számára pedig nem lesz drágább, hiszen ugyanazt a szerződést kapja, mint amit egyenesen a biztosítónál kötne. Ráadásként azonban díjmentesen veheti igénybe szakmai segítségünket, pártatlan tanácsainkat, és a saját fejlesztésű összehasonlító kalkulátorunkkal olyan, mintha 10 biztosítótól kérne egyszerre ajánlatot!

Mit kell tudnom a GRANTIS-ról?

Két pénzügyi tanácsadó megelégelte azt a fajta hozzáállást, amellyel Magyarországon az ügyfeleket kezelik, és elhatározták, hogy szembe mennek ezzel a gyakorlattal. Létrejött a GRANTIS, amelynek az eszetlen és etikátlan eladás helyett a független és objektív informálás lett a fő célja. Mostanra a GRANTIS több mint 50 embernek ad munkát, és a lakossági megtakarítások és a biztosítások hazai szakértőjévé nőtte ki magát. Tanácsadóinkat a piac “nagyöregjei” közül választjuk ki, akiknek hozzánk hasonlóan életük a tanácsadás. Hitvallásunk szerint nem feladatunk Önnek semmit eladni, viszont kötelességünk eljuttatni minden információt, amely egy felelősségteljes pénzügyi döntés meghozatalához szükséges. Ha egészségbiztosítás után érdeklődik, és az Ön számára érték az őszinte és korrekt tájékoztatás, akkor biztosan tudunk segíteni.