Így tudhatjuk meg, hogy átestünk-e már a koronavírus-fertőzésen

Zubor Zalán|2020.07.31.

Bár tavasz óta csökkent Magyarországon a koronavírus-fertőzések száma, a korlátozások feloldása és a nyaralási szezon miatt ismét fontossá vált az óvatosság. A kutatók szerint a fertőzöttek nagy része tünetmentesen esett át a betegségen, de egy egyszerű teszttel könnyen ellenőrizhető az elmúlt fertőzés.

Bár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet hivatalosan még csak májusban múlt el – eddigre viszonylag megnyugtató szintre csökkent a naponta diagnosztizált új esetek száma is az országban –, sokan máris tartanak egy második hullámtól. Ez nem csoda, hiszen egyes országokban tulajdonképpen még az első hullám sem ért véget, a védőoltásra pedig még mindig várni kell. Jó hír viszont, hogy

az új típusú koronavírusról, a fertőzés terjedéséről és lefolyásáról egyre többet tudunk, ami megkönnyíti a vírus elleni védekezést.

Sokan nem is tudják, hogy elkapták a vírust, de másokat megfertőzhetnek

A közelmúltban a magyarországi járványról is pontosabb információkat tudhattunk meg, többek között május első felében végzett szűrőprogram eredményeképp, amely során összesen 10 474 embernél (országosan, reprezentatív körben) végeztek mintavételt.

A kutatás igazolta azt a korábbi feltevést, hogy a koronavírussal fertőződött emberek nagy részének nem alakulnak ki komoly tünetei, többé-kevésbé észrevétlenül átesik a fertőzésen,

azonban a tünetmentes betegek is fertőzőképesek, ami hozzájárul a vírus gyors terjedéséhez.

A májusi kutatás során csak 3 aktív (azaz infekcióra képes) fertőzést találtak, 69 ember vérében viszont kimutatták a koronavírus-specifikus antitesteket, ami azt jelenti, hogy ők korábban átestek a fertőzésen.

A felmérés alapján a kutatók 56 439-re becsülik azoknak az embereknek a számát, akik májusig átestek a fertőzésen – jóval többre, mint ahány beteget az egészségügyi intézményekben diagnosztizáltak, és mint ami a hivatalos tájékoztató oldalon szerepel. A kutatás idején aktív fertőzött még 2421 lehetett az országban.

A felmérést segítette, hogy eddigre a korábbiaknál pontosabb és gyorsabb tesztek váltak széles körben elérhetővé. Korábban nagy mennyiségben érkeztek az országba gyenge minőségű koronavírus-tesztek, amelyek sokszor álpozitív és álnegatív eredményeket adtak. Az interneten számos megbízhatatlan tesztet árultak kereskedők (gyakran törvénytelenül), de rossz minőségű teszteket az állami egészségügy intézményei is használták.

Így mutatható ki a nem aktív koronavírus-fertőzés is

Egy vírusos fertőzést kétféle módon lehet diagnosztizálni. Maga a vírus kimutatása nehezebb feladat, erre az ún. PCR vagy RNS-tesztek (az RNS a vírus örökítőanyaga) alkalmasak, ezeket a légutakból vett mintákon lehet elvégezni (a laborvizsgálat napokig is eltarthat, bár már léteznek egynapos PCR-gyorstesztek is), viszont csak ezzel lehet kiszűrni a vírust a fertőzés korai szakaszában, amikor a szervezet még nem termel antigéneket.

Valamivel könnyebb feladat a vírusspecifikus ellenanyag kimutatása, ez az úgynevezett szerológiai tesztekkel lehetséges. A vizsgálat során egy egyszerű, vércukormérőhöz hasonló indikátorpapíros eszközt használnak, ami egy csepp vérből, percek múlva mutatja ki azokat az immunanyagokat, amit a szervezet a vírus leküzdése érdekében állít elő.

A PCR-tesztek hátránya, hogy előszűrni nem lehet velük, hiszen a korai, de már aktív fertőzést nem mutatják ki, azt viszont igen, ha valaki már átesett a betegségen. A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 10-12 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben. Az IgG az, ami a hosszú távú védettséget biztosítja, ezért ez a fertőzés után is jelen van a szervezetben. Akinél ez az ellenagyag mutatható ki, már nem aktív fertőzött, és nem fertőzőképes.

Meddig tart a koronavírus elleni védettség?

Az újonnan, megbízható gyártók által kifejlesztett COVID IgG antitest tesztek már közel 100 százalékig megbízhatóak, azonban korábban épp az ilyen típusú tesztekből került rengeteg gyenge minőségű darab Magyarországra – ha tesztet veszünk tehát igénybe,

érdemes a biztonság kedvéért ellenőrizni a termék gyártóját, vagy azt, hogy a teszt rendelkezik-e az EU egészségügyi tanúsítványával, a CE-jelöléssel.

Az EU által ellenőrzött és engedélyezett szerológia koronavírus-tesztek ma már számos hazai magánklinikán is elérhetők, sőt, vannak olyan intézmények is, ahol az orvosok házhoz mennek, hogy elvégezzék a tesztet. Egy vizsgálat ára általában 20-30 ezer forint között mozog, ha egészségbiztosítás nélkül végezzük el.

A biztosítással rendelkezők számára azonban, mint a legtöbb egyéb diagnosztikai vizsgálatot, sok esetben a biztosító állja a vizsgálat költségeit. Egészségbiztosítás mellett a tesztekért a legtöbb klinikán egészségpénztári megtakarításunkból is fizethetünk.

Koronavírus-tesztet akkor is érdemes elvégezni, ha nem érezzük rosszul magunkat, de szeretnénk tudni, hogy átestünk-e már a fertőzésen. Ezt akkor lehet fontos, hogy tudjuk, ha például olyan országba készülünk, ahol jelenleg is fennáll a vírusfertőzés veszélye: ha már átestünk rajta, jó eséllyel védettek leszünk az újabb fertőződés ellen, legalábbis, ha még tavasszal vagy nyáron kaptuk el a vírust.

Sajnos abban, hogy pontosan meddig tart a fertőzésen átesett szervezet védettsége, egyelőre még nem lehetünk biztosak. Korábban a kutatók 1-2 éves védettségre számítottak, de a friss tapasztalatok azt mutatják, hogy a teljes védettség pár hónapig tarthat csak.