Így szállj be viszonylag olcsón a magánegészségügybe

Richter Ádám|2018.05.15.

A magánegészségügyben kétszer annyit keresnek az orvosok, mint az állami kórházakban dolgozó kollégáik. Lehetőségük van erre, mivel a magánszférában minden ötször annyiba kerül. Nem kétséges, hogy itt mindennek megkérik az árát. Viszont mindjárt bebizonyítom neked, hogy egy magán egészségbiztosítás mégsem feltétlen drágább az állami ellátásnál.

Annak megítélésekor, hogy valami drága-e vagy sem, a kiadásokat szoktuk megnézni, és azt, hogy mit kapunk ezekért cserébe. Lehet valami látszólag olcsó, ha cserébe gyenge minőségű szolgáltatást kapunk.

Az egészségügyi szolgáltatásoknál sincs ez másként. Az állam (a társadalombiztosító) évi 132 milliárdot fordít járóbeteg-szakellátásra. Ennek töredékét, körülbelül 20-30 milliárd forint bevételük van a magánszolgáltatóknak. Az állam érthető módon sokkal többet költ az egészségügyre, mint a magáncégek, viszont afelől talán nincs sokaknak kétsége, hogy a privát egészségügy mennyivel hatékonyabban működik.

Évi 132 milliárdból miért nem futja minőségre?

Ennek egyik okáról mi is írtunk már, amit teljesítményvolumen-korlátnak hívnak, mely előírja, milyen ellátásból mennyit lehet nyújtani egy hónapban (a kórházak a teljesítményük alapján kapnak pénzt, és ez a korlátozás a visszaéléseket hivatott visszaszorítani). A rendszer viszont ugyanúgy hibás: a drága, de kis személyzetet igénylő ellátásokkal jobban megéri foglalkozni, miközben a nagy személyzetet igénylő, de kis pénzt hozó ellátások elvégzésében kevésbé motiváltak a kórházaknál. Nem meglepő, hogy 2018. januárban például 28 ezer magyar várt műtétre, mert a várólisták nagyon hosszúak.

A téma szakértői szerint hatalmas probléma, hogy nem a betegek, hanem az egyes állami kórházak érdekei szerint folyik az ellátás, ami miatt a rendszer pazarló, mivel igazán nem felügyeli őket senki, és a hatékonyságukat sem mérik. Olyan, mintha az állami kórházakat magukra hagyták volna, nincs átfogó koordináció, emiatt hiába pumpálnak a rendszerbe rengeteg pénzt, nem tudnak hatékonyan működni.

Ezért más a privát egészségügy

A magánegészségügy jellegéből adódóan piaci alapon működik, ezért elengedhetetlen, hogy hatékonyak legyenek, ráadásul több szolgáltató versenyzik egymással, ami a minőség fenntartására sarkallja őket. Emellett ők megtehetik azt, hogy ötször vagy akár tízszer annyit kérnek egy szolgáltatásért, mint amennyit az állami kórházak kapnak a NEAK-tól (korábbi nevén OEP). Nem véletlen, hogy az orvosaik is átlagban kétszer akkora fizetésben részesülnek (kisebb leterheltség mellett).

Ötször annyi pénzből könnyű – gondolhatnánk. De ha a magán egészségbiztosítást is figyelembe vesszük, melynek az a lényege, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni a privát egészségügy szolgáltatásaihoz, akkor egészen máshogy áll a helyzet.

Állami vs. magán: melyik az olcsóbb?

Gondoljunk csak bele: havonta a bruttónkból 7%-ot kifizetünk egészségbiztosítási járulékként. Ha a mostani átlagbéreket vesszük figyelembe, ami a KSH szerint bruttó 310 ezer forint, akkor ebből havi közel 22 ezer forint megy az egészségügynek. Az évente 264 ezer forint, ami nem kevés.

Havi 22 ezer forintból már a legtöbb esetben el lehet indítani egy magán egészségbiztosítást,

persze ez nem törvényszerű. A biztosítók aszerint adnak egyéni tarifát, hogy hány éves vagy, milyen az egészségügyi állapotod, milyen az életmódod stb. A havi díj emiatt 6 és 35 ezer forint között alakulhat.

Persze ezt a nettódból kell kifizetned. Olyan lehetőség egyelőre nincs, hogy az állami rendszerbe ne kelljen fizetned, és helyette fizethess magán egészségbiztosítást. De figyelembe véve, hogy milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe gyorsan, kulturált körülmények között, még így is megérheti (erről itt találsz összefoglalót, melyek közül külön kiemelném az orvosi call centert).

Már csak amiatt is, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy az állami rendszerben sem elég az, amit a bruttódból befizetsz. A zsebből fizetett egészségügyi kiadások az uniós átlag kétszeresét jelentik nálunk, köszönhető ez például az általánosan elterjedt hálapénznek. De ott van a közfinanszírozott ellátások esetében fizetendő önrész és a szolgáltatási csomagba nem tartozó ellátásokért fizetett díj.

Mennyibe kerül a privát megoldás?

Ha még jórészt egészséges vagy, nincs komoly kórelőzményed, akkor viszonylag olcsón juthatsz magán egészségbiztosításhoz – ár-érték arányban akár olcsóbban is, mint állami ellátáshoz.

Kérj személyre szabott kalkulációt a jobb oldali űrlap segítségével, és kiszámoljuk, mennyi lenne a havi díjad!