Így napozz biztonságosan – tippek a bőrrák elkerüléséhez

Richter Ádám|2018.08.09.

A világban óránként hal meg valaki melanómában. 10 év alatt ráadásul több mint 50%-kal nőtt a bőrrákban szenvedők száma. A nyár legmelegebb heteit éljük, sokan mennek strandolni, és fokozottan napfénynek (ezzel együtt UV-sugárzásnak) vannak kitéve, ami növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Adunk néhány tippet, hogyan csökkentheted ennek a veszélyeit.

Ha strandra megyünk, akkor az a legegyszerűbb, ha a 11 és 15 óra közötti időszakban elfelejtjük a napozást, a fürdőzést, és árnyékba húzódunk. Akinek érzékenyebb bőre van, az jobban teszi, ha 10 és 16 óra között nem megy napra.

Megtévesztő tud lenni, ha enyhén fúj a szél, mert kevésbé érezzük a leégést. A nap káros UV-sugarai viszont még a felhőkön keresztül is átjutnak.

A kerülendő órákon kívül is érdemes szalmakalapot, sapkát vagy bármilyen fejfedőt húzni, illetve megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget is ajánlott viselni, hogy a szemet és a szem környékét védeni tudd.

Milyen naptejet válasszak?

Ami ennél is fontosabb, az a naptej alkalmazása. Ebből sem mindegy, milyet választasz. A naptejek erősségét a Sun Protection Factor (SPF), vagyis a napvédő faktor határozza meg, ami 15-től 50-ig terjed. A világosabb bőrűeknek mindenképp a legerősebb naptejekben érdemes gondolkodnia, mert ezek garantálják nekik a leghosszabb védelmet.

Egy angol nyelvű videoblogger UV-kamerával le is videózta, ahogy a naptej fényvisszaverő tükörré alakítja a bőrt:

Ha valaki naptejet alkalmaz, általában utána vízbe is megy. Érdemes viszont legalább 30 percet várni a fürdéssel a naptej felvitele után. Miután beszívódott a bőrbe, vízállóvá válik, viszont ez a vízállóság is csak nagyjából 40 percig tart (speciálisabb készítményeknél 80 perc is lehet). Emiatt egy napon belül is érdemes többször bekenni magunkat naptejjel.

Naptejnél az UV-A és UV-B védelem is fontos. Az UV-A sugarak öregítik a bőrt, gyorsítják a ráncosodást, míg az UV-B sugarak felelősek a bőr leégéséért. Mikor a bőr leég, a bőrsejtekben lévő DNS annyira roncsolódik, hogy a bőrsejtek inkább öngyilkosságot követnek el, megelőzve ezzel a rák kialakulását. Mindenki tudja, mennyire égő, kellemetlen érzés ez ilyenkor, aminek sokszor bőrhámlás a vége. Sajnos a bőrsejtek sem mindig bírják a tempót ilyen mértékű bőrkárosodás esetén, ilyenkor alakulhat ki rosszindulatú daganat, ami halálos kimenetelű is lehet.

Fontos az önellenőrzés, a szűrésekre járás

Ha minden elővigyázatosságot betartasz, akkor is érdemes önmagadnak ellenőrizni a bőrödet, és figyelni az anyajegyeid esetleges elváltozásait. Az önvizsgálat mellett viszont az éves bőrgyógyászati kontroll sem kerülhető el.

A bőrgyógyásznak egyrészt nagyobb a szakértelme, másrészt a technikai felszereltsége is sokkal jobb, modernebb, kifinomultabb. Ma már számítógépben tudják rögzíteni az anyajegyeid aktuális állapotát, így a következő évben azonnal látszik, ha megváltozott a színe, mérete vagy textúrája, ami gyanakvásra adhat okot. Ha kell, akkor sebészi úton el is tudják távolítani.

A megelőzésnek hatalmas jelentősége van, viszont az emberek nem szívesen járnak szűrésekre a hosszú rendelői várakozás miatt. A privát egészségbiztosítás ebben is segíthet: az éves ellenőrzést könnyedén megoldhatod. Bejelentkezel telefonon, és gyorsan időpontot is kapsz. Ha műteni kell, akkor egynapos sebészet keretében ellátnak. Ennek a költségeit a biztosító fedezi.

Ha érdekelnek a részletek, iratkozz fel a jobb oldali űrlapon!