Így előzzük meg a karácsonyi túlevést

Zubor Zalán|2019.12.17.

Az ünnepek alatt sokan küzdenek a túlevés miatt jelentkező panaszokkal, emésztési zavarokkal. Az alábbiakban bemutatunk néhány lépést, amivel megelőzhető a gyomorrontás, és leírunk pár módszert a panaszok enyhítésére.

Halászlé, töltött káposzta, gesztenyével töltött pulyka, mákos és diós bejgli, mákos guba és más édességek, mindez három napon keresztül – ezek eléggé megterhelik a gyomrot, nem csoda, hogy karácsony környékén megszaporodnak az túlevéssel kapcsolatos rosszullétek, az orvosoknak vagy akár a mentőknek sokszor kell foglalkozniuk ilyen esetekkel az ünnepekkor. Karácsonykor sokan vendégségbe mennek valamelyik rokonhoz vagy barátokhoz, szóval nem tudnak maguknak főzni kímélőbb ételeket, és nem szívesen utasítják vissza az elkészült fogásokat, akkor sem, ha már nem esik jól végigenni a menüt.

Gyomorrontás és gyomorégés

Hogy miért is okozhat a túlevés rosszullétet akár egészséges embereknek is? Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb probléma az ünnepek táján a gyomorrontás, ami tulajdonképpen a gyomornyálkahártya heveny gyulladása, tünetei a hasi diszkomfortérzés, rossz közérzet, teltségérzet, gyomorégés, puffadás, gyomorfájdalom, gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés. Gyulladást okozhat a rossz minőségű, baktériummal vagy gombával fertőzött étel, de a gyomor túlterhelése is. Ha a szervezet nem képes elég emésztőenzimet termelni, hogy feldolgozza az elfogyasztott ételt, az irritálhatja a gyomorfelületet, gyulladást okozva. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha karácsony előtt diétáztunk, majd hirtelen nagy terhelésnek tesszük ki a gyomrunkat. A hatást erősítheti az alkohol fogyasztása, ami szintén irritatív hatású (bár az is igaz, hogy az alkohol segíti a zsírok megemésztését).

Az esetek többségében nincs szükség a gyomorrontás kezelésére, a probléma általában némi pihenés és kímélő étkezés hatására magától elmúlik. Ha viszont van valamilyen krónikus emésztőrendszeri betegségünk, és ha a tünetek nem enyhülnek, érdemes lehet orvosi ügyelethez fordulni.

Szintén gyakori panasz karácsonykor a gyomorégés, amit a túlzott gyomorsavképződés okoz, ezt kiválthatja például a sok zsír, fűszer vagy alkohol. Az irritált gyomorból a sav visszaszivárog a nyelőcsövön keresztül (ennek oka többek között az is, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti izom nem zár megfelelően), égő érzést okozva a torokban, a mellkas és a gyomor tájékán. A gyomorégés gyakori étkezéssel kapcsolatos probléma, ami, bár kellemetlen érzés, rövid távon nem veszélyes. Azonban ha krónikussá válik, sok év alatt súlyos betegség (Barrett-szindróma) kialakulásához vezethet.

A gyomorégés legkönnyebben szódabikarbónával kezelhető, mely természetes módon semlegesíti a savakat – egy tasak szódabikarbónát akár vendégségbe is elvihetünk magunkkal. Ha érezzük a gyomorégés tüneteit, egy pohár vízben keverjünk el egy teáskanál szódabikarbonát, és igyuk meg.

A gyomorsav lekötésére kisebb mértékben alkalmas többek között a menta, az édeskömény és a gyömbér. Savassága ellenére a gyomorégés kezelhető még almaecettel, ami segít lezárni a nyelőcső és a gyomor közti záróizmot, megakadályozva a gyomorsav visszacsorgását – étkezés előtt ajánlott egy-két teáskanál ecetet vízbe keverve meginni.

Erre figyeljen vacsoránál és utána

A gyomor túlterhelése esetén a savtúltengés természetes reakció, azonban ha a mindennapokban is gyakran jelentkezik ez a probléma, az betegségek tünete is lehet, például baktériumos fertőzésé – ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni, az gyomrot érintő fertőzések szerencsére könnyen kiszűrhetők.

Súlyosabb problémákat a túlevés leginkább azoknál válthat ki, akik egyébként is küszködnek valamilyen emésztőrendszert érintő problémával. Veszélyeztetettnek számít például az, aki kifejezetten túlsúlyos, voltak vagy vannak problémái az alkohollal, volt már valamilyen epebetegsége, vagy cukorbetegséggel él. Nekik semmiképp nem ajánlott, hogy úgy érkezzenek a karácsonyi vacsorára, hogy „most teleeszem magam”. Ha pedig maguk készítik el a vacsorát, érdemes kímélőbb fogásokat választani. Szintén segíthet, ha a vacsora kiegyensúlyozott, sokféle ételtípusból áll, nem csak húsból és édességből – különösen a savanyúság és a gyümölcs javasolt.

Hova forduljunk rosszullét miatt?

Amennyiben mégis megtörténik a baj, érdemes tudni, hova fordulhatunk segítségért. Az országos sürgősségi orvosi ellátás szenteste alatt és az azt követő munkaszüneti napokon is üzemel, csakúgy, mint a háziorvosi, fogorvosi ügyelet és fekvőbeteg-ellátás. A gyógyszertárakban azonban december 24-én általában rövidített nyitva tartás érvényes.

Az év minden napján, így karácsonykor is napi 24 órában hívható az Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat ügyfélszolgálata, ha mérgezés (beleértve ételmérgezés, alkohol, gyógyszer, kábítószer okozta mérgezést is) gyanúja merül fel.

Az országos sürgősségi ellátással szemben nem minden magánklinika tart nyitva az ünnepek alatt (sajnos köztük van az egyik legnagyobb privát egészségügyi szolgáltató, a Medicover, amelynek minden klinikája zárva tart az ünnepi időszakban), de van néhány privát intézmény, amelyek karácsonykor is kínálnak sürgősségi és járóbeteg-ellátást. Ilyen például a budapesti FirstMed magánkórház, ahol 24 órás sürgősségi szolgáltatást is biztosítanak a munkaszüneti napokon is.

A klinikán folyamatosan dolgozik családorvos, aki a 224-9090 telefonszámon tanácsot ad, szükség esetén házhoz megy, vagy a rendelőben fogadja a beteget, vagy azonnali kórházi kezelést javasol. A FirstMed sürgősségi ellátása eseti díj kifizetésével mindenki számára elérhető, de jobban járhatnak azok, akik egészségbiztosítást kötöttek egy, a FirstMeddel kapcsolatban álló biztosítóval. A biztosítások fedezik a sürgősségi ellátásban igénybe vehető szolgáltatásokat, és nem mellékesen az adminisztrációt is megkönnyítik.

Ha mentőt ugyan nem kell hívni, de orvosi konzultációra lenne szükség az ünnepek alatt, akkor szintén hasznos lehet egy privát egészségbiztosítás. A legtöbb csomag kínál 0-24 órás telefonos ügyeletet, ahol szükség esetén orvosok válaszolnak a felmerült kérdéseinkre.

Így tudsz orvosoktól éjjel-nappal kérdezni