Blog

Ha még adómentesen szeretnél egészségbiztosítást adni a munkavállalóidnak, most tedd meg

Ha még adómentesen szeretnél egészségbiztosítást adni a munkavállalóidnak, most tedd meg

post by Henriett Gyimesi on 2018-11-12

Már nem sok idejük maradt azoknak a cégeknek, akik még jövőre is adómentesen szeretnék adni munkavállalóik számára az egészségbiztosítást vállalati juttatásként. 2020-ra a jelenlegi állás szerint teljesen megszűnik ez a megoldás, de a következő évre még igénybe vehető, ha időben lépünk. Mutatjuk, miért éri meg kihasználni ezt a lehetőséget!

Frissítés: Ahogy írtuk is a cikk címében, ez az adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.

A kockázati biztosítások – és ide tartozik az egészségbiztosítás is – 2012-ben kaptak adómentességet mint munkáltatói juttatás a mindenkori minimálbér 30%-ig. 2019-től azonban – a jogszabályváltozások értelmében –  a béren kívüli juttatási rendszer gyökeresen megváltozik, és a vállalati juttatás keretében adható kockázati biztosítások – így az egészségbiztosítás – adómentessége is megszűnik.

Ez tehát azt jelenti, hogy mint juttatás továbbra is adhatja a munkaadó a munkavállalójának, de már lesz adóvonzata.

Becslések szerint több 10 ezer céget érintenek a változások, melyek összesen közel 2 millió munkavállalónak és családtagjaiknak biztosították ezt a bérkiegészítési formát.

A következő évre azonban – ha idejében lép – még minden cég adómentesen tudja biztosítani ezt a cafetéria elemet. Amennyiben a teljes 2019-es évre is adó-, illetve járulékmentesen szeretnénk kockázati biztosítást adni dolgozóinknak megtehetjük, amennyiben 2018. december 31-ig megkötjük, vagy adott esetben módosítjuk a már meglévő szerződést.

Népszerű juttatás mind a munkaadók, mind a munkavállalók körében

Az elmúlt éveket tekintve elmondható, hogy évről évre népszerűbbé vált ez a lehetőség: míg 2015-ben 13% volt az arány, addig 2017-ben már minden 3. megkérdezett munkaadó nyilatkozta, hogy választható juttatási rendszerében biztosítást is kínál. A cafetéria elemek között már a 4. helyet foglalja el, ha pedig csak az adómentes juttatásokat nézzük, ott pedig az első helyen áll.

Az egészségbiztosítás mint béren kívüli juttatás a munkaadó részéről nagyon pozitív üzenetet hordoz: a munkavállaló, valamint a leendő munkavállalók szemében is.

Hiszen azzal, hogy magánegészségügyi ellátásokra nyílik lehetősége a dolgozónak, kiemelt szolgáltatást kap a munkájáért a fizetése mellé.

Ennek keretében a vizsgálatok és kezelések a legmodernebb egészségügyi felszerelések használatával történnek, ahol a betegek érdekei minden esetben prioritást élveznek. Mindezt pedig a munkaadó által a dolgozóra megkötött biztosítás keretében – tehát a munkavállaló számára térítésmentesen.

A cégek számára is előnyös, a dolgozók pedig jól járnak vele

Egyrészt a munkaadó adómentesen adhatta – és ha időben lépnek, még 2019-ben is adhatják. Továbbá erősíthetik munkavállalóik lojalitását. Valamint azt is kimutatták, hogy ott, ahol az egészségbiztosítások keretében éves szűrővizsgálatokra jártak a dolgozók, csökkent a táppénzes napok száma – kevésbé estek ki betegség miatt a munkából.

Mivel csoportos biztosításról van szó – hiszen adott cég mindig együtt köti meg a dolgozói számára -, az egyénileg megkötött biztosításoknál jelentősen olcsóbban jutnak hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz a dolgozók. Miután családtagok is csatlakozhatnak, így ezt a kedvezményt ők is élvezhetik.

De az sem elhanyagolható, hogy ilyen esetben olyan szolgáltatások is biztosítva vannak általában, amelyek egyéni biztosítás esetében nem.

Ráadásul – miután a csoportosan megkötött biztosítás esetében a biztosító nem vizsgálja egyénként a biztosítottakat – ha egyéni biztosítás esetében a biztosító elutasítaná a szerződéskötést, csoportos esetben mégis biztosításhoz juthatunk.

A megkötött egészségbiztosítások 95 százaléka vállalati és csoportos biztosítás, ez pedig nem véletlen: kedvezőbb konstrukciót jelent ez a forma, mint az egyéni.

Mi lesz a sorsa ennek a juttatásnak az adómentesség megszűnésével?

Egyelőre még nem lehet tudni, a jogszabályi háttér változása milyen hatással lesz a gyakorlatban e juttatás tekintetében a cégekre. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy az adómentesség megszűnésével is olcsóbb marad a bérnél ezt biztosítani a dolgozóknak. Még így is kedvezőbb ugyanis az adózása, mint a munkabérnek – a munkaadó 25% adót spórol egy egészségbiztosításnál.

2020-tól is biztosan lesznek olyan cégek, ahol annyira beépült a munkáltatói juttatások közé ez az opció, hogy továbbra is megmarad. Ugyanakkor várhatóan sokan csökkentett szolgáltatásokkal, vagy egyáltalán nem fogják a jövőben megadni ezt a lehetőséget munkavállalóiknak.

A biztosítók azonban a következő évre még – mivel 2019. december 31-ig a korábbi feltételek vonatkoznak majd a még idén év végéig megkötött szerződésekre – növekedést várnak.

Már nem sok idő maradt, hogy igénybe vehessük az adómentességet

Mint láthattuk, ezzel a juttatással valóban mindenki jól jár: előnyös a munkaadó szempontjából, és hasznára válik a munkavállalónak is.

Érdemes tehát megfontolni, hogy idén december 31-ig megkötve a szerződést kihasználjuk az adómentességet még a következő évre a vállalati juttatásként adható egészségbiztosítások esetében.

Munkavállalóként pedig, ha lehetőségünk van a munkahelyünkön rá és még nem tettük meg, éljünk ezzel a juttatással.

Ha pedig akár csoportos, akár egyéni egészségbiztosítással kapcsolatos kérdésed van, írj nekünk a jobb oldali űrlapon, és mi segítünk!