Ha jól jönne egy őrangyal

Henriett Gyimesi|2019.01.24.

Hiába egyre népszerűbbek a magán egészségbiztosítások, még mindig sokan vannak, akik bár szeretnék igénybe venni, nem fér bele a költségvetésükbe annak havidíja. Számukra jelenthet kompromisszumot az Őrangyal szolgáltatás, ami nemcsak, hogy mindössze havi 400 forintos költséggel jár, de az egészségbiztosítási elemeken kívül egyéb esetekben is védelmet nyújthat. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy egy magán egészségbiztosítás szélesebb palettát fed le, tehát nem helyettesíthető teljes egészében ezzel az opcióval.

Valószínűleg neked sem mondunk újat azzal, hogy mindenki számára az egészsége kell, hogy legyen az egyik legnagyobb kincse, hiszen az élet minden más területét is nagyban befolyásolja, hogy az megvan-e vagy sem. Éppen ezért egyre népszerűbbek a lakosság körében az egészségbiztosítások, aminek segítségével a privát egészségügy szolgáltatásainak igénybevételére nyílik lehetőség havi néhány ezer forint befizetésével. Azonban sokan vannak, akik bár szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, nem tudják maguknak megengedni ezt.

Számukra jelenthet megoldást az Izys Önsegélyező Pénztár által novemberben bevezetett lehetőség: az Őrangyal közösségi szolgáltatás. Ezzel a lehetőséggel a pénztártagok élhetnek, ráadásul nagyon kedvező havi díjért cserébe, mert mindössze 395 Ft-ba kerül. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy bár kétségkívül hasznos szolgáltatáscsomagról beszélünk – főleg ezen az áron -, azért nem tudja mindazt, amit egy egészségbiztosítás.

Őrangyal, csak pénztártagoknak – de mi is az az önsegélyező pénztár?

Miután ez a szolgáltatás csak pénztártagok számára vehető igénybe, először is érdemes tisztázni, mi is az az önsegélyező pénztár. Az alapvető célja tulajdonképpen az, hogy az igénybe vevők saját megtakarításaikra támaszkodva tudják megoldani az olyan jellegű problémáikat, mint például ha tűz okozta kár keletkezik az otthonukban, váratlanul elveszítenék a munkájukat, de a gyermekvállalás plusz költségeit illetően, vagy egy váratlan vagy tervezett egészségcélú költség esetén is nagy segítséget jelenthet.

A befizetésekkel kapcsolatban te döntheted el, mikor és mennyit tudsz éppen erre szánni, a számla fenntartási díját – ami 6% – pedig a befizetéseidből vonják majd le. Ami viszont nagy előnye, hogy a befizetett pénzed kamatozik, és még az éves befizetésed 20%-át is vissza tudod igényelni az adódból. Emellett 2 éves betétlekötés esetén az állam a lekötött összeg 10%-át is jóváírja. Továbbá a megtakarított összeg kamatadó, kamatehó, valamint tranzakciós illetékektől mentes. Egy szó mint száz, önsegélyező pénztártagnak lenni már önmagában sokszor bizonyulhat hasznosnak, és még jól is járhatsz vele.

Őrangyal havi 400 forintért

Ezek után pedig lássuk, miket is foglal magában az Őrangyal szolgáltatás. Ahogyan már említettük, ha pénztártag vagy, havonta 395 forintért jogosult vagy igénybe venni ezt a lehetőséget. Érdemes tudnod ugyanakkor arról, hogy nem elég tagnak lenned ahhoz, hogy élhess ezzel, de ebben az esetben a tagdíjat is rendszeresen fizetni kell: havonta minimum 3 ezer forintot, negyedévente 9 ezret, félévente 18 ezret vagy éves szinten 36 ezer forintot.

Ráadásul bár az egészségbiztosítás jellege az, ami igen kecsegtető sokak számára, ugyanakkor egyéb elemek is tartoznak hozzá, amik szintén hasznossá válhatnak bizonyos élethelyzetekben.

De nézzük először, mik tartoznak az egészségbiztosítási elemek közé. Először is, a havi díjért cserébe 0-24 órás orvosi call center áll rendelkezésedre annak érdekében, hogy az év bármely napján, bármilyen napszakban orvosi segítséget kérhess egészségügyi kérdésekben. Ezek után nem kell többet az interneten böngészned, és összezavarodnod a sok egymásnak ellentmondó információtól, amit a problémád beírását követően találsz, hiszen hozzáértő személytől kérhetsz tanácsod akár napjában többször is, ha szükséges lenne. Emellett évente maximum 300 ezer forintig 10 napon belül megszervezett diagnosztikai vizsgálatok árát is fedezi, legyen szó CT, MR/MRI vagy akár PET vizsgálatról.

Továbbá 40 féle kritikus betegség esetében is téríti a költségeket 1 millió forintig.

Ide sorolható például a szívinfarktus, a rosszindulatú daganat, a stroke, a bypass, a hallás elvesztése, a látás elvesztése vagy egy agyhártyagyulladás következtében felmerülő kiadások. De az egynapos sebészet keretében végezhető műtéteket is térítik évente 300 ezer forintig, valamint a hozzá kapcsolódó egyéb költségek is elszámolhatóak, mint a labor vagy a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok.

Ezek az értékhatárok persze első ránézésre elégnek tűnnek, és valóban igaz, hogy kisebb műtétek kijönnek 3-500 ezer forintból, de a komolyabb problémák már akár milliós költségekkel járhatnak.

Ez pedig azt jelenti, ha felhasználtuk a térítési összeget, onnantól vagy saját zsebből kell finanszírozni a továbbiakat, vagy kényszerűen az állami ellátórendszerbe kell folytatnunk a kezelést. Nézzünk egy példát: bár rosszindulatú daganatok esetén is térít a szolgáltatás, azonban egy III. stádiumú tüdődaganat külföldön akár 30 millió forintba is kerülhet, de egy jóindulatú agydaganat során felmerülő költségek is elérhetik a 25 milliót – így tehát nagyon rövid ideig lesz elég az 1 millió forint. Arra tehát, hogy rendelkezzünk egy minimális védelemmel remek megoldás, de teljes biztonságot a valóságban mégsem nyújt.

De ahogyan említettük, mindezeken túl másra is jó az Őrangyal szolgáltatás, így például balesetbiztosítási, családalapítással és gyermekneveléssel kapcsolatos, valamint egyéb kiegészítő elemeket is tartalmaz.

Ilyenek például a baleseti segély, a 60 napot meghaladó táppénz esetén 6 hónapig járó jövedelemkiegészítés, a tartós munkanélküliség esetén a gyermekek óvodáztatásával, iskoláztatásával kapcsolatos költségek térítése, vagy egy temetés költségeinek átvállalása.

Ha pedig megengedheted magadnak: magán egészségbiztosítás

Kétségkívül kijelenthető tehát, hogy az önsegélyező pénztár mellé igénybe vehető Őrangyal szolgálgatás – főleg havi 395 forintért – nagyon jutányos és valóban hasznos. Ugyanakkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy nem tud kiváltani teljes egészében egy magánegészségbiztosítást, de ez az árából is sejthető.

Ha belefér a költségvetésedbe, hogy havonta több ezer forintot is rászánj arra, hogy a privát egészségügyi szolgáltatások szélesebb körét vehesd igénybe, megéri szétnézni az egyes szolgáltatók által kínált egészségbiztosítások között.

Ahogy láthattad ugyanis, ha a felmerülő egészségügyi problémád költségeit meg is téríti az Őrangyal szolgáltatás, csak olyan összeghatárig, ami nagyobb baj esetén hamar kevésnek bizonyulhat. Valódi védelmet tehát még mindig az jelent ilyen esetekre, ha egészségbiztosítással rendelkezel.

Mit is nyújthat számodra egy magán egészségbiztosítás? Az Őrangyal szolgáltatás során már említett 0-24 órás orvosi call center természetesen ebben az esetben is rendelkezésedre áll, ha bármilyen egészségügyi kérdésed lenne. Itt viszont lehetőséged van évente menedzserszűrés keretében teljeskörűen kivizsgáltatnod magad. Ráadásul legyen szó bármilyen jellegű betegségről – ami nem az egészségbiztosítás megkötése előtt lépett fel -, minden esetben magán egészségügyi ellátást vehetsz igénybe.

Fontold meg a döntést!

Egészségbiztosítást számos szolgáltatónál köthetsz, és van választási lehetőséged azzal kapcsolatban, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmazzon a csomagod, valamint, hogy milyen értékhatárig finanszírozzon. Ettől függően a havi költségek is eltérők lehetnek, éppen ezért azt ajánljuk, hogy a döntés előtt alaposan fontold meg, hogy mire is lenne szükséged, mert sokszor akár egy olcsóbb csomag is teljesen megfelelhet az igényeidnek. Ez természetesen sok időt és energiát igényel, de ha kitöltöd a jobb oldalon található űrlapot, szakértő kollégánk ingyenes tanácsadás keretében segít neked megtalálni azt a konstrukciót, amivel elégedett lehetsz!