Gyorssegélyt kell nyújtani az egészségügynek, különben baj lesz

Richter Ádám|2017.10.11.

Szeptember közepére elfogytak a kórházi kezelésre szánt pénzügyi források. Év végéig 42 milliárd forintra lenne szükség a gyógyszerkassza további 28 milliárdos hiánya mellett. Az állam segítséget nyújt ugyan, ám ez csak annyira elég, hogy az ellátás ne legyen a jelenleginél is rosszabb.

Erre az évre 247 milliárd forintot kapott Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), aminek 12 hónapra elégnek kellett volna lennie. Valójában bő 8 hónap alatt elfogyott az összes pénz. Aki jártas a magyar egészségügyben, az tudja, hogy ez általában így megy: évente átlagosan egy-két havi összeg hiányzik a kórházak költségvetéséből.

Vagyis 10 hónap költségkeretét osztják szét 12 hónapra,

annak minden következményével és kockázatával együtt. A járó- és fekvőbeteg-ellátóknak jóval több pácienst kell kezelniük, mint amennyire elég pénzt kaptak.

Most viszont nem kéthavi összeg hiányzik a kasszából, hanem több mint háromhavi.

Annak ellenére, hogy az állam próbálta enyhíteni a kórházak terheltségét azzal, hogy soron kívüli támogatást adott a kórházi szakrendelőknek. Ők emiatt 63%-kal több egynapos ellátást végeztek, ám a kórházak terheltsége nem tudott ilyen arányban csökkenni, sokat nem spóroltak rajta.

A gyógyszerre költendő pénz is elfogyott, év végéig további 28 milliárd forintra van szükség.

Ez az összeg csak a gyógyszergyártók jóindulata miatt nem magasabb, ugyanis az év első felében összesen 40 milliárd forint támogatást adtak gyógyszerekre. Szükség is van a támogatásra, mivel a modern gyógyszerek igencsak drágák, tavaly például 13 ezren folyamodtak méltányosságért.

Valójában egyre kevesebb jut rá

Az állam a magyar GDP 0,4%-ával többet költött idén az egészségügyre, és mégis hamarabb elapadtak a források a szokásosnál. Mi erre a magyarázat? Orosz Éva, az ELTE professzora elmondta, hogy a relatíve magasabb finanszírozás ellenére az idén gyógyításra fordított összeg reálértékben 6%-kal marad el a 2006-os költségkerettől. Az egészségügyi kiadások 1992 óta csökkenőben vannak Magyarországon, ezért Lengyelország utolért, Szlovákia és Csehország pedig le is hagyott minket az egy főre jutó egészségügyi közkiadások terén.

Jönnek fel az egészségbiztosítások

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a privát egészségügy. Sokan így is hálapénzt fizetnek azért a közkórházakban, mert cserébe jobb elbánást és szakszerűbb ellátást várnak, tehát a közegészségügy sem feltétlen ingyenes a gyakorlatban. Ott viszont hiába fizet bárki, azon a tényen nem tud változtatni, hogy kéthavi összeg minimum hiányzik a költségvetésből. Az orvosok és ápolók akkor is leterheltek lesznek, ha hálapénzt kapnak, és ettől még az orvosi műszerek sem lesznek korszerűbbek.

Ha érdekel, miről szól az egészségbiztosítás, akkor ide kattintva elolvashatod. Ha úgy érzed, már most képes lennél tenni az egészségedért, írj nekünk jobb oldalt, és segítünk az egészségbiztosításod kiválasztásában! Hidd el, nem olyan drága, mint gondolnád.