Ezért ajánlott TORCH-tesztre menni a gyermekvállalásra készülő nőknek

Zubor Zalán|2020.09.18.

Terhesség alatt az orvosok több vizsgálatot is javasolnak, amelyek kritikusak a magzat fejlődése, a gyermek későbbi egészsége vagy az anya biztonsága szempontjából. Ezek egyike a TORCH-panel vizsgálat, amivel akár vetélést okozó fertőzések is szűrhetők.

Több, viszonylag gyakori kórokozó is ismert, amely bár a legtöbb esetben nem okoznak komoly betegséget, súlyos problémákat okozhatnak a várandós anyák és születendő gyermekük egészségében. Magyarországon a TB is támogatja a kismamák szifilisz- és a Hepatitis B szűrését, de

a teljes biztonsághoz további fertőzések tesztelésére is szükség lenne.

Fertőzöttséget és védettséget is jelez a teszt

Ezeknek a kórokozókat a szűrését szolgálja az úgynevezett TORCH-panel, aminek neve a kórokozók kezdőbetűiből áll össze:

  • Toxoplasma gondii,
  • „Others” (egyéb mikrobák),
  • Rubeolavírus,
  • Cytomegalovírus,
  • Herpes simplex vírusok.

Ezek a fertőzések akár olyan súlyos következményekkel is járhatnak, mint a vetélés, a koraszülés, később jelentkező fejlődési rendellenességek, vagy a gyermek születés után jelentkező megbetegedése.

A terhesség előtti TORCH teszttel felmérhető a terhesség alatti komplikációk kockázata, és jelentősen csökkenthető annak veszélye, hogy a kórokozók károsodást idézzenek elő.

A TORCH panel vizsgálat úgynevezett szerológiai teszt, amely a szervezet immunreakcióját, a vírusspecifikus antitestek jelenlétét detektálja. A vizsgálathoz vérmintát vesznek, a vérvételre nem szükséges éhgyomorral menni. A mintából ezután kétféle kórokozó-specifikus antitestet igyekeznek kimutatni: az IgM antitestek pozitivitása esetén akut fertőzés áll fenn, a páciens mostanában fertőződött az adott kórokozóval. Az IgG antitest jelenléte régebbi fertőzésre utal, amely ellen az immunrendszer védettséget alakított ki (terhesség alatt az IgG antitestek a magzatot is védik a fertőzéstől).

A TORCH vizsgálat az alábbi kórokozók kimutatására alkalmas:

Toxoplasma gondii: a leggyakrabban macskák ürüléke által terjesztett parazita, amely ritkán képes megtámadni a szemet és az idegrendszert. Terhesség esetén a parazita a placentán keresztül a magzatba juthat, emiatt az ekkor történt fertőzés születési rendellenességek kialakulásához, vagy vetéléshez vezethet.

Rubeola, más néven rózsahimlő: az oltásoknak köszönhetően ma már viszonylag ritka, de ha az anya szervezetében mégis jelen van a rubeolavírus, az a méhlepényen át a magzat véráramába is bekerül, és főleg a terhesség első harmadában okozhat fejlődési rendellenességet, jellemzően szívfejlődési rendellenesség, látás- illetve halláskárosodást.

Cytomegalovírus (CMV): a vírust sok ember tünetmentesen hordozza magában, de az immunrendszer gyengülése esetén panaszokat okozhat, mivel a fertőzést követően nem alakul ki ellene védettség. A vírus a születés után okozhat problémákat, miután az anyaméhben megfertőzte a magzatot, de szülés során, vagy akár az anyatejjel is továbbadható. Idejében kiszűrve viszont gyógyszerrel sikeresen kezelhető.

Herpes simplex: A herpeszvírus valamelyik típusával (HSV-1, mely az ajakon, vagy HSV-2, mely a nemi szerveken okoz elváltozást) a legtöbb ember élete során megfertőződik. Ha már átesett rajta az anya, szervezetében a magzatot is védő ellenanyagok termelődnek, de terhesség alatt veszélyt jelenthet a herpeszvírus, ha az immunrendszer legyengülése miatt akut tünetek lépnek fel. A terhesség első harmadában okozhat vetélést, szülés során a szülőcsatornában fertőzve pedig súlyos szervi rendellenességeket a magzatnál.

Varicella: a bárányhimlőért felelős vírus, amely betegség, ha gyerekként nem szerzünk ellene védettséget (oltással vagy a fertőzésen való áteséssel), felnőttkorban kifejezetten veszélyes lehet. Védettség hiányában, a terhesség alatt nagyon fontos a vírus elleni védekezés, mert a terhesség első harmadában fejlődési rendellenességet okoz a magzatnál, az utolsó hetekben fertőzve pedig akár halálos kimenetelű is lehet a magzatra nézve.

A TORCH panel vizsgálat során az „egyéb” kórokozók közül általában a Treponema pallidum, Parvovírus B-19 (hétköznapi nevén lepkehimlő), Hepatitis B vírus, Varicella zoster vírus és a HIV fertőzést szűrik.

Érdemes teherbe esés előtt elvégeztetni

Az antitestvizsgálat előnye, hogy nemcsak azt mutatja meg, hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e valamilyen vírussal, hanem a védettséget is kimutatják. Több vírusra (például a bárányhimlőre és a lepkehimlőre) a fertőzés után élethosszig tartó védettség alakul ki, ami szintén kimutatható a vérből. Más vírusok ellen egy közelmúltban lezajlott fertőzés után alakul ki tartós védettség.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a szűrővizsgálatokat a tervezett terhesség előtt végeztessük el, mert ebből kiderül, mely fertőzésektől kell, és melyikektől nem kell tartani a terhesség alatt.

Több kórokozó (pl. rubeola, VZV) esetében még a terhesség előtti oltással megvédhetjük leendő magzatunkat. A szűrés elvégezhető a várandósság alatt is, bár ez kockázatosabb: ha a terhesség előtt mutatják ki a védettséget biztosító antitesteket a vérből, az azt jelenti, hogy nincs ok az aggodalomra az adott vírus miatt, ha viszont már a terhesség alatt detektálják őket, attól még elképzelhető, hogy a fertőzés már a teherbe esés után történt, és károsította a magzatot. Azt ugyanis sajnos nem lehet megállapítani, hogy maga a fertőzés mikor történt meg, ha az antitestek jelen vannak a vérben. Biztonságosabb tehát a TORCH vizsgálatot a terhesség minél korábbi szakaszában, vagy lehetőleg még a terhesség előtt elvégezni. A gyermekvállalásra készülő nőknek érdemes lehet magán-egészségbiztosítást kiváltaniuk, mivel

Magyarországon jelenleg a TORCH panel szűrések csak a magánegészségügyben érhetők el.

A privát egészségügyi intézményekben, eseti fizetéssel a szűrés ára 25-30 ezer forint is lehet, a magán-egészségbiztosítások azonban fedezhetik a vizsgálat költségeit attól függően, hogy milyen biztosítási csomagot választottunk. A legtöbb egészségbiztosítás emellett fedezi a rendszeresen szükséges szűrővizsgálatok (például nőgyógyászati szűrések árát), és kiterjeszthetők rendszeres terhesgondozásra is.