Ezek lehetnek az állandó puffadás okai

Richter Ádám|2020.06.12.

Az emésztőrendszeri betegségek tünetei nagyon hasonlóak, éppen ezért nehéz felismerni, hogy ártalmatlan bajról van-e szó, vagy komoly betegségről, amit azonnal kezeltetni kell. Adunk néhány támpontot, melyik betegség miről ismerhető fel (komolyabb panasz esetén orvos felkeresését javasoljuk).

A puffadás az egyik leggyakoribb panasz, ami az emésztőrendszert érinti. A legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, magától vagy valamilyen házi praktika segítségével elmúlik. Ha viszont a puffadás állandó, ami ráadásul fájdalommal is jár, esetleg a has megduzzad, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, aki valószínűleg laborvizsgálatra fog minket küldeni.

De mik lehetnek a lehetséges kiváltó okok?

Székrekedés

A visszatérő puffadást székrekedés is okozhatja. Ennek elsődleges formája a bélműködés valamilyen zavarát mutatja. A másodlagos formájánál hormonális zavar, anyagcsere-betegség vagy valamilyen idegrendszeri rendellenesség húzódik meg a háttérben. Ha a székrekedés mellett a székletürítés fájdalmas, akkor mindenképp érdemes utánajárni a problémának.

Fokozott gázképződés

A puffadás legjellemzőbb oka a gyomorban és a bélben keletkező gáz, amit bizonyos élelmiszerek fokozni tudnak (például karfiol, brokkoli, káposztafélék). De súlyosabb betegség is állhat a háttérben, például gyomorfertőzés vagy valamilyen más krónikus betegség (lásd lentebb).

Gyomorfertőzés

A gyomorfertőzés fő tünete a puffadás, emellett viszont hasmenés, hányás, hányinger és gyomorfájdalom is jelentkezhet. Okozhatják baktériumok, mint amilyen az Escherichia coli (E. coli) vagy a Helicobacter pylori, ugyanakkor lehet vírusfertőzés következménye is, például a norovírusé vagy a rotavírusé. Általában néhány nap alatt elmúlik, de ha mégsem, és a puffadás mellett láz, véres széklet, hányás jelentkezik, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Gastroparesis

A gastroparesist a gyomor idegszálainak sérülése okozza. Aki ebben szenved, az akár néhány falat étel után is érezheti úgy, hogy teljesen eltelt. A puffadás mellett étvágytalanság, székrekedés, gyomorégés és hányinger is jellemezheti. Kiváltó oka lehet a pajzsmirigy-alulműködés vagy diabétesz.

Táplálékintolerancia vagy ételallergia

Gyakran szinonimaként használják a laikusok, de nem ugyanaz a kettő. A táplálékintolerancia alatt azt értjük, mikor a bél fala nem megfelelően működik, így olyan táplálékmolekulák is a keringésbe jutnak, amiknek nem kellene. Az immunrendszer aktiválódik ezek miatt, és IgG típusú ellenanyagokat termel. Az étel elfogyasztása után több órával vagy akár nappal emiatt kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint például a puffadás, a hasmenés, de akár fejfájást és bőrproblémákat is okozhat. Gyakori táplálékintolerancia a laktózintolerancia, a hisztamin-intolerancia, illetve a gluténintolerancia (figyelem: ez utóbbinak is háromféle típusa lehetséges, bővebben itt).

A laktózintoleranciát laktóz fogyasztása utáni H2 kilégzési teszttel vagy genetikai vizsgálat útján mutatják ki. Hisztamin-intoleranciánál a DAO enzim koncentrációját mérik ELISA alapú teszttel. Gluténérzékenység, vagyis cöliákia gyanúja esetén szerológiai szűrővizsgálat szükséges, ilyenkor a szöveti transzglutamináz IgA és IgG elleni antitestek koncentrációját mérik. Az antitestek koncentrációjából jól lehet következtetni a betegség súlyosságára. Pozitív esetben ajánlott – főleg gyermekkorban – a deamidált gliadin IgA és IgG antitestek vizsgálatát is kérni a pontos diagnózis érdekében.

Az ételallergia akkor is előjöhet, ha valaki egy légtérben van valamilyen allergénnel (szója, tojás, búza, mogyoró, hal), vagy hozzáér, vagy megeszi. A tünetek szinte azonnal jelentkeznek. Ilyenkor a puffadás, az émelygés és a hasi fájdalom mellett viszketés és légúti panaszok (fulladás, asztma) is felléphetnek. Szélsőséges esetben anafilaxiás sokkot okozhat, ami már életveszélyes túlérzékenységet jelent, és eszméletvesztéssel, halállal is járhat. Ételallergiánál laborvizsgálat lesz szükséges, ami elsősorban az IgE molekulák emelkedett szintjét figyeli.

Funkcionális diszpepszia

Ha funkcionális diszpepszia (FD) veszélye áll fent, akkor jellemzően étkezés után a has felső része kezd fájni, ami erős diszkomfortérzéssel jár. A korai teltségérzet és émelygés sem ritka. A helyzeten ronthat, mikor túl sokat eszünk vagy túl sok alkoholt fogyasztunk, de bizonyos gyógyszerek és egy gyomorfertőzés súlyosbíthatja a tüneteket. Ha diagnosztizálják, akkor megfelelő diétát kell választani, és ha kell, a szorongásoldók is segíthetnek.

Kontaminált vékonybél szindróma

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) esetében a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, amiknek egyébként nem kellene ott ekkora arányban jelen lenniük. Ezzel „beszennyezik” (kontaminálják) a vékonybelet. A puffadás és a fokozott gázképződés mellett hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel járhat. Ha ennek gyanúja merül fel, az orvos jellemzően laktulóz kilégzési teszt elvégzését fogja javasolni. Ha nem kezelik időben, csontritkuláshoz vagy komoly fogyáshoz is vezethet.

Krónikus bélbetegségek

Bizonyos tünetekben hasonlóak, ám súlyosabb betegségek közé tartoznak a krónikus bélbetegségek, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a Crohn-betegség. A puffadás mellett ezeknél hányás, hasmenés és fogyás is jelentkezhet. Sajnos egyik sem gyógyítható, viszont a megfelelő kezeléssel a beteg életminősége jelentősen javítható.

Nőgyógyászati betegségek

Az endometriózis is okozhat puffadást, ami erős menstruációs fájdalommal jár. Ilyenkor a méh nyálkahártyasejtjei nem a méhben, hanem azon kívül jelennek meg. Ez az egyik leggyakoribb hormonális megbetegedés a fogamzókorú nők körében.

A petefészkek betegsége, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) szintén okozhat puffadást, emellett megboríthatja a menstruációs ciklust, hajhullást, hízást és szőrösödést idézhet elő.

Szűrésekre magánúton is lehet menni

Ha a fenti tünetek jelen vannak, és nem múlnak, vagy rendszeresen visszatérnek, érdemes orvoshoz fordulni. Ha nem akarsz a háziorvostól beutalót kérni, és hosszasan várakozni az orvosi rendelőben, akkor ezeknek a vizsgálatoknak a többsége privát egészségbiztosításokkal is igénybe vehető (itt kiszámolhatod, havonta körülbelül mennyiért). Sokan így is fizetnek az orvosnak. Biztosítással sokszor jobban megéri kezelésre járni, mint külön-külön, egyesével fizetgetni az orvosokat, minden egyes alkalommal.