Blog

Lehet, hogy te is ételintoleranciában szenvedsz?

Lehet, hogy te is ételintoleranciában szenvedsz?

post by Henriett Gyimesi on 2018-11-26

Míg a laktóz- vagy gluténérzékenység valaki szerint csak divat, addig a valóságban sokaknak az egészsége vagy akár hosszú távon az élete múlhat rajta, ha nem figyel rá oda. Az ételintolerancia egyre többeket érintő probléma, amivel mindenkinek foglalkoznia kellene, mert sokan nem is sejtik, hogy az időszakos rosszullétek mögött akár ez a betegség is állhat.

Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent az ételintolerancia, egyre többeket érint: napjainkban már minden 3. ember szenved valamelyik formájától. Nem érdemes félvállról venni ezt a kérdést, mert a diagnosztizálatlan vagy figyelmen kívül hagyott betegség komoly egészségügyi kockázatot rejthet magában.

Bár manapság már szinte nincs olyan, aki ne hallott volna az ételintoleranciáról, még mindig gyakran keverik az ételallergia fogalmával, pedig jelentős különbségek vannak a két probléma között.

Mit értünk ételallergia alatt?

Valójában az ételallergia veszélyesebb lehet, mint az ételintolerancia, mert extrém esetben súlyos allergiás reakció is felléphet, ami akár halált is okozhat. De kevesebb embert érint a probléma: a gyerekek 6-8%-ánál fordul elő, ugyanakkor a felnőtteknek csupán 2%-ánál jelentkezik.

Az ételallergia esetében a jelentkező tünetekért az immunrendszer felelős. Ennél a betegségnél a szervezet védekező rendszere ugyanis bizonyos táplálékfélékre tévesen úgy reagál, mintha azok károsak lennének, és ezért védekezés céljából ellenanyag termelésébe kezd.

Ebből fakadóan a legtöbb esetben az allergiás reakció azonnali tüneteket produkál, amik lehetnek enyhébbek, de súlyosak is.

Előfordulhat bőrviszketés, csalánkiütés vagy ekcéma, de hasmenés, hányinger, duzzadt légutak, nehézlégzés, fulladás vagy asztma is.

A leggyakrabban olyan ételek okozhatják a problémát, mint a földimogyoró, mogyoró, tojás, tej, halak vagy rákfélék. Ebben az esetben a fellépő allergiás reakció nem függ az elfogyasztott étel mennyiségétől: akár a legkisebb falat vagy korty is kiválthatja a tüneteket.

Az ételintolerancia azonban egy merőben más hátterű betegség

A legjelentősebb különbsége az ételintoleranciának az ételallergiával szemben, hogy a tüneteket az emésztőrendszer váltja ki: itt a betegség hátterében ugyanis bélműködési problémák állnak.  

Ebben az esetben a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, akár órák vagy napok is eltelhetnek az étel elfogyasztása és az észlelés között.

És mik lehetnek ezek? Emésztőszervi panaszok, hasmenés, puffadás, de felléphet szénanátha, fejfájás, krónikus fáradtság és izületi panaszok is, vagy akár bőrproblémák.

Az ételintolerancia kiváltásában általában a következőket tartalmazó élelmiszerek a felelősek: búza/glutén, tej, tejtermékek, kukorica, tojás vagy cukor. További különbség még az ételallergiával szemben, hogy itt a tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Pozitív viszont, hogy ebben az esetben nem beszélhetünk életveszélyről, viszont hosszú távon komoly következményei lehetnek.

Hiánybetegségek kialakulásához vezethet ugyanis, ha a tested a káros anyagoktól való megszabadulás (hasmenés, hányás) során az összes többi tápanyagot is kilöki magából. Így sem a vitaminok vagy ásványi anyagok nem tudnak felszívódni a bélrendszeren keresztül. Az pedig, ha a bélrendszer folyamatos irritációnak van kitéve, akár daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet.

Az ételintolerancia vizsgálattal kimutatható

Miután a hosszabb távon nem diagnosztizált vagy figyelmen kívül hagyott ételintolerancia is komoly veszélyeket rejt magában, így nem érdemes félvállról venni azt, ha észreveszed magadon a tüneteket bizonyos ételek elfogyasztása után.

Ma már egy egyszerű laborvizsgálat során kideríthető, hogy a felmerülő panaszokat tényleg bizonyos étellel szembeni intolerancia váltotta-e ki.

Ebben az esetben az élelmiszerek ellen termelt IgG (immunglobulin) típusú antitestek mennyiségét vizsgálják a szervezetben egy vérvétellel: ezt az ellenanyagot a szervezet ugyanis azokkal az ételekkel szemben termeli, amelyeknél intolerancia áll fenn. Érdemes tisztában lenni azzal viszont, hogy ha valamilyen élelmiszert hosszabb ideig kihagysz az étrendedből, nem feltétlen mutat valós eredményt a teszt azzal kapcsolatban.

Nagyon sok ételt lefedhet a vizsgálat: attól függően, hova megyünk, akár 46-220 féle élelmiszer esetében kiderülhet az intolerancia. Nézhetik a különböző húsokat (csirke, bárány, marha), a kagylót és rákot, a földimogyorót, mandulát, különféle zöldségeket és gyümölcsöket (eper, narancs, citrom, gomba, kukorica, paradicsom), a rizst, glutént, tejet, tojást, és így tovább, de akár a tejcukrot és a hisztamint is. A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor, és általában 1-2 héten belül az eredményt is kézhez kaphatod.

Arra azonban érdemes felkészülni, hogy egy ilyen vérvételt nem úszhatsz meg néhány ezer forintból. A vizsgált élelmiszerek függvényében akár 40-60 ezer forintos költséggel is járhat kideríteni, fennáll-e az ételintolerancia az esetedben.

Végeztesd el a vizsgálatot magán egészségbiztosítás keretében

Ha rendelkezel egészségbiztosítással, akkor viszont megúszhatod ezt az egyszeri nagyobb költséget, és az ételintoleranciát kimutató laborvizsgálat mellett számos egyéb előnyöd lehet a havi néhány ezer forintos befizetéssel.

Többek között például, ha a laborvizsgálat eredménye pozitív – tehát kimutatja a betegséget -, a megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához dietetikus szakorvos segítségét kérheted.

Emellett ráadásul 0-24 órás orvosi call center is rendelkezésedre áll, ha bármilyen egészségügyi kérdésed merülne fel a nap bármely szakában: így szakorvostól kaphatod meg rá a választ. Továbbá éves menedzserszűrésre is jogosulttá válsz, valamint, ha bármilyen egyéb problémát diagnosztizálnának esetedben, a további vizsgálatokat és ellátásokat is intézni tudod ennek keretében. Például lehet, hogy nem csak glutén- vagy laktózérzékeny vagy, de egyéb probléma is kiderülhet egy átfogó vizsgálat során, amit így idejében, megfelelő módon tudnak kezelni.

Kérd szakértő segítségét!

Számos egészségbiztosítás közül választhatsz, attól függően, mennyit tudnál erre szánni egy hónapban, és milyen igényeid vannak. Írj nekünk a jobb oldali űrlapon, és segítünk megtalálni a számodra legideálisabb konstrukciót.