Ennyien kapnak magán egészségbiztosítást a főnöküktől

Richter Ádám|2018.02.07.

A cafeteria részeként 2012 óta adó- és járulékmentesen adható az egészségbiztosítás, ezért egyre több munkáltató biztosítja ezt a lehetőséget az alkalmazottainak. Egy felmérésből kiderült, mennyien élnek ezzel a kedvezménnyel.

Frissítés: Az egészségbiztosítások esetében a céges adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.

Nemrég írtunk a 2018-as cafeteria elemekről. A legtöbb munkáltatói juttatás után 40,71%, illetve 34,22% közterhet kell fizetni. Az egészségbiztosítás viszont adómentesen adható juttatás a minimálbér 30%-áig, ami havonta (!) 41 400 forintos felső határt jelent. Ebből már teljes körű egészségbiztosítás csomagokat lehet igénybe venni (a szolgáltatások köréről itt írtunk).

Ez a határ persze elméleti, a valóságban a tavalyi év során a munkavállalók átlagosan bruttó 26 ezer forintos cafeteria-keretet kaptak. Egy egészségbiztosítás esetében már ez is jó összeg: az adómentesség miatt a bruttó a nettóval egyenlő, így mind a 26 ezer forint kihasználható, és ennyiből igen sok vizsgálatot igénybe lehet venni.

Egy felmérés szerint a 25-55 év közötti munkavállalók 12%-a kap cafeteriában egészségbiztosítást. Ha nem csak a munkáltatói juttatásokat nézzük, akkor az emberek 15%-ának van egészségbiztosítása. Öt éve még csak 7%-ra volt tehető az ő számuk, tehát a növekedés jelentős.

Ebben a munkáltatóknak nagy szerepük van, az 500 főnél nagyobb létszámú vállalatoknál ugyanis a dolgozók 90%-a részesül cafeteriában, de a maximum 10 fős cégeknél dolgozók több mint egyharmada is kapott munkáltatói juttatást. A cafeteria keretbe egyre több helyen kerül be az egészségbiztosítás, és erre valós igény is van: a megkérdezettek 60%-a szerint fontos, hogy a munkáltatója biztosítsa nekik a magán egészségügyi ellátást. A válaszadók 46%-ak mondta azt, hogy számukra még nem elérhető az egészségbiztosítás, de ha bekerülne a juttatások körébe, biztosan ezt választanák.

Egészségbiztosítás nélkül is egyre többen fizetnek

Mint arról nemrég beszámoltunk, egyre többen fizetnek az egészségügyi ellátásukért, mert elégedetlenek a közegészségügy nyújtotta színvonallal. A megkérdezettek átlagosan 57 ezer forintot fizettek tavaly szakorvosi rendeléseken és magánorvosoknak. Budapesten különösen látványos a magán egészségügy fellendülése: 2016-ban a fővárosi betegek 60%-a keresett fel valamilyen magánegészségügyi szolgáltatót vagy magánorvost.

Azért érdekes a fenti adat, mert ezek szerint sok munkavállaló a saját zsebéből fizet 4750 forintot havonta a magánrendelésekért (ki többet, ki kevesebbet, átlagban ennyi). Így minden egyes alkalmat ki kell fizetniük, miközben ezt megtehetnék egy egészségbiztosítás keretében is. Igaz, ott akkor is fizetniük kell, ha teljesen egészségesek, ám amikor gyógyulásra szorulnak, akkor – egy bizonyos keretig – a biztosító állja az egészségügyi költségeiket függetlenül attól, hogy hány alkalmat kell igénybe venniük.

És igazából erre munkáltatói segítség nélkül is módjuk lenne. A válaszadók 28%-a mondta azt ugyanis, hogy havi 5-6 ezer forintot a saját pénztárcájukból is szánnának magán egészségbiztosításra. Ez nagyjából annyi, amennyit most is elköltenek magánrendelésekre.

Mennyibe kerül az egészségbiztosítás?

Hogy kijön-e havi 5-6 ezer forintból egy egészségbiztosítás, az több tényezőtől is függ. Ilyen például az adott személy életkora, munkaköre, életmódja (dohányzó/nem dohányzó), kórtörténete stb. Egy 50 éves dohányzó férfinak – aki ráadásul fizikai munkát végez – nem fogja olcsón elvállalni egy biztosító, hogy fedezi az egészségügyi ellátását baj esetén. De egy 35 éves nem dohányzó irodai dolgozónak valószínűleg olcsóbb tarifát fog szabni.

Ha nagyjából meg kellene mondani, milyen árkategóriában kell gondolkodni egy egészségbiztosítás megkötésekor, akkor havi 6 és 35 ezer forint közé lőnénk be ennek a díját.

Viszont ez attól is függ, hogy magánszemélyként vagy csoportosan köt-e valaki egészségbiztosítást. A csoportos a legtöbb esetben kedvezményesebb: olcsóbb és több szolgáltatást magába foglal. Gyakran még a kórelőzmények sem kizáró indokok, meglévő betegségekre is járhat a kezelés (egyéni egészségbiztosításnál nem feltétlen). Ehhez azonban a munkáltató segítségére is szükség van.

Ha viszont vállalkozó vagy, van egy céged, akkor te magad is elindíthatod a csoportos egészségbiztosítást, amennyiben van legalább 5 olyan alkalmazott, aki vevő erre.

Konkrét árakat is tudunk mondani

Azt javaslom, hogy kérj tőlünk konkrét ajánlatot! Mondd el, mik az igényeid, és megkeressük azokat a termékeket, amik azokhoz a leginkább illenek. Ezután már árakkal is tudsz majd kalkulálni.

Kérj ajánlatot a jobb oldali űrlap kitöltésével!

Frissítés: Az egészségbiztosítások esetében a céges adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.