Egy alattomos betegség nyomában: így kerüld el, hogy a vastagbélrák az életedbe kerüljön

Henriett Gyimesi|2019.03.20.

Miután hazánkban a vastagbélrák a daganatos megbetegedések között a 2. leggyakoribb halálok, éppen ezért olyan problémáról van szó, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Szomorú adat, hogy bár korai stádiumában nagy eséllyel gyógyítható, mégis a diagnosztizált betegek közel 70%-át már nem lehet megmenteni. A szűrővizsgálatokkal nagyon sok ember életben maradását segíthetnék elő, mégis csak kevesen vizsgáltatják ki magukat időben.

A vastagbélrákkal kapcsolatban Magyarországon évente 7-8 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, valamint ebből az okból kifolyólag körülbelül 5 ezer ember hal meg évente – tehát a betegek 60-70%-nál végződik a legrosszabb forgatókönyv szerint ez a probléma. Ezzel hazánkban ez a halálok a daganatos megbetegedések tekintetében a 2. helyen szerepel.

Ez különösen azért szomorú, mert a vastagbélrák az esetek többségében évek alatt alakul ki, korai stádiumban pedig még nagy eséllyel gyógyítható – tehát ezek a számok főként abból fakadnak, hogy az ilyen típusú megbetegedésekre nagy arányban már csak túl későn derül fény.

A vastagbélrák kialakulása, tünetei

A vastagbélrák esetében a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló, rosszindulatú elváltozásról beszélünk. Fontos jellemzője, hogy a daganat több év alatt, lassan fejlődik ki, miközben a páciens sok esetben tünetmentes, ezért megvan az esélye, hogy csak későn derül fény arra, mekkora problémával állunk szemben – akár olyan későn, amikor már nem is feltétlenül gyógyítható. Legtöbbször előzménnyel indul, ami például lehet egy polip is, és amennyiben ez nincs időben észrevéve és megfelelően kezelve, fejlődhet tovább vastagbélrákká. Akár az életünk múlhat tehát azon, hogy időben fény derül-e a bajra vagy sem.

Ahogyan említettük, a vastagbélrák sokáig tünetmentes, ugyanakkor további problémát jelent, hogy maguk a tünetek sem egyértelműek abban az esetben sem, amikor már jelentkeznek.

Jelentkezhetnek gyomorpanaszok, hasi fájdalom, felfúvódás, székrekedés vagy éppen hasmenés, véres széklet, hányinger, fáradtságérzet, vagy indokolatlan testsúlycsökkenés. A legtöbb ember azonban élete során valamikor már tapasztalt ezek közül a tünetek közül legalább néhányat, ezért nem feltétlen a legrosszabbra gondol az sem, akinél megjelennek.

A genetika és az életmód is szerepet játszik

A vastagbélrák (és egyéb daganatos betegségek) kialakulásának oka lehet többek között a genetikai hajlam: amelyik családban halmozódik a betegség, ott a többiek is jobban ki vannak téve a veszélyének, éppen ezért ilyen esetben hatványozottan érdemes odafigyelni erre.

Az esetek többségében azonban a táplálkozási, környezeti és életmódbeli tényezők játszanak kiemelt szerepet.

A rostszegény, valamint egyszerű szénhidrátokban gazdag táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód mind alapot adhat az ilyen betegségek kialakulásának. Valamint tovább növeli a kockázatot az egészségtelen ételek fogyasztása, a dohányzás, valamint az elhízás is.

A vastagbélrák esetében a szűrővizsgálat tényleg életet menthet

Miután a vastagbélrák sokáig tünetmentes, illetve a tünetek megjelenése esetén sem teljesen egyértelmű, hogy erről a betegségről van szó, kiemelten fontos a szűrővizsgálatok szerepe. Éppen emiatt 50 éves kor felett mindenki számára javasolt, azonban fiatal korban is érdemes elmenni, amennyiben a családban fordult már elő ilyen betegség, vagy gyulladásos bélbetegség gyanúja áll fenn.

Persze több oka is van annak, hogy sokan inkább elodázzák ezt a vizsgálatot.

A legteljesebb képet kolonoszkópiával kaphatjuk, vagyis vastagbéltükrözésen való részvétellel, ez azonban egyrészt nem kellemes vizsgálat, másrészt pedig TB alapon csak akkor végzik el, amennyiben egyértelmű tünetek, vastagbélpanaszok állnak fenn. Magánúton pedig ez a vizsgálat nagyjából 60 ezer forint, ugyanakkor ehhez még társulnak a megelőző szakorvosi vizsgálatok, melyek 30 ezer forint körül mozognak. Emellett pedig, amennyiben polipot találnak a vizsgálat során, amelyet eltávolítanak, ennek, valamint a szövettani vizsgálatnak is plusz költsége van, ami akár még plusz 30-40 ezer forint is lehet.

Ez összesen tehát 120-130 ezer forintot is elérhet.

Emellett van olyan vizsgálat, amely vérvétellel történik (Septin 9 vastagbélrák szűrés), de ez is 60 ezer forintba kerül, illetve ha problémát észlelnek, a kolonoszkópiára is ugyanúgy szükség lesz. Amennyiben pedig valóban vastagbélrákot diagnosztizálnak, annak a kezelése magánúton akár több milliós költséget is jelenthet. Ilyen esetben viszont végképp nem érdemes félvállról venni a problémát, hiszen ahogyan azt már említettük, az ezzel diagnosztizált betegeknek csak a 30%-a marad életben. Az állami egészségügyben pedig például a várólistákkal még több időt lehet veszíteni – legyen szó akár a szükséges vizsgálatokról, akár a kezelésekről, műtétekről.

Egészségbiztosítással a privát egészségügyi ellátásért

Egyértelmű tehát, hogy kiemelt szerepe van a szűrővizsgálatoknak abban, hogy mennyien halnak meg vastagbélrákban – hiszen az időben észlelt betegség nagy eséllyel még gyógyítható. Ez azonban, ahogyan azt már említettük, TB alapon csak már a panaszok megjelenése után kérhető, amikor már lehet, hogy késő, magánúton pedig igen sokba kerül. Ráadásul ha valamilyen probléma derül ki, további súlyos költségei lehetnek az ezt követően szükséges vizsgálatoknak és ellátásoknak, amennyiben továbbra sem szeretnénk mindezt állami keretek között intézni.

Éppen amiatt, mert az ajánlott szűrővizsgálatok – legyen szó akár kolonoszkópiáról, akár másról -, és probléma esetén a kezelések a privát egészségügy keretében súlyos költségekkel járhatnak, egyre többen kötnek magán egészségbiztosítást.

Ezzel ugyanis már havi 12 ezer forinttól kezdve elérhetővé válhat bárki számára az, hogy akár éves menedzserszűrésen, akár egészségügyi problémák esetén a különböző vizsgálatokon és ellátásokon magánúton vehessen részt. Természetesen ennek ára függ attól, hogy mikre terjed ki a biztosítás, azonban számos szolgáltató különböző csomagai közül nyílik lehetőség a választásra.

Ha szeretnéd megtalálni a számodra legmegfelelőbb egészségbiztosítást, amivel ár-érték arányban is elégedett lehetsz, segítünk a választásban. Töltsd ki a jobb oldalon található űrlapot, és egy ingyenes tanácsadás keretében minden kérdésedre választ kaphatsz!