Ébredeznek a kkv-k, többen adnak majd cafeteriát

Richter Ádám|2018.05.31.

Belendültek a kis- és középvállalkozások az előzetes felmérések szerint: egyre többen tervezik, hogy cafeteriában részesítik az alkalmazottaikat. Ez a munkáltatói egészségbiztosítások számát is gyarapíthatja.

Tavaly a kis- és középvállalkozások 25%-a adott béren kívüli juttatást a dolgozóinak. Idén ez a szám 67%-ra emelkedhet, legalábbis ennyien tervezik a cafeteria bevezetését. Ennek az lehet a legfőbb oka, hogy bizonyos munkaadói terhek 43,66%-ról 40,71%-ra csökkentek. (A 2018-as cafeteria-lehetőségekről és adóterheikről itt írtunk).

A választható munkáltatói juttatások sorrendje is átrendeződött. A munkába járás költségtérítése 7%-ról 37%-ra nőtt, ezzel az első helyre küzdötte fel magát, vagyis a leggyakoribb választható elem. A cafeteria részeként adott készpénz az eddigi 10% helyett már a munkáltatók 27%-nál elérhető lesz. A 13. havi fizetést az eddigi 1% helyett 20%-nál lesz választható. Az Erzsébet-utalvány népszerűsége 8%-ról 19%-ra növekedett, míg a Széchenyi Pihenőkártyát már a kkv-k 12%-a adhatja az eddigi 3% helyett.

Az 500 főnél nagyobb vállalatok dolgozóinak 90%-a már eddig is részesült cafeteriában, éppen ezért jó hír, hogy végre a kkv-k is felismerik a munkáltatói juttatások munkaerő-megtartó erejét. A kisvállalkozások 72%-a, a középvállalkozások 76%-a tervezi ezeknek a bevezetését (általában minél nagyobb a vállalkozás, annál jellemzőbb a cafeteria).

Ha összesítésben nézzük meg, mely juttatásokat választották a leggyakrabban az alkalmazók, tehát minden vállalkozási típust ideveszünk, akkor így alakul a sorrend:

  1. Széchenyi Pihenőkártya
  2. Erzsébet-utalvány
  3. iskolakezdési támogatás
  4. egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás tehát már a 4. legnépszerűbb cafeteria-elem. 2017-ben a munkavállalók 27%-a számára volt elérhető ez a juttatási forma (2015-ben még csak a dolgozók 13%-a választhatta). A 25–55 év közöttiek 12%-a ráadásul él is ezzel a lehetőséggel, és az egészségbiztosítást választotta a juttatásai egyikeként. A felmérések szerint a magyar alkalmazottak 60%-a fontosnak tartja, hogy elérhető legyen számára ez a juttatás.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire megéri az egészségbiztosítást választani. Egyrészt azért, mert az egészségnél nincs fontosabb: ha nincs egészség, akkor semmi nincs. Az egészségbiztosítás garantálja, hogy gyorsan, hálapénz nélkül, a legmagasabb technikai felszereltséggel rendelkező, legmodernebb kórházakban lásson el a szakmailag magasan képzett orvosi gárda. (A szolgáltatásokról itt találsz listát.)

A másik nyomós érv az egészségbiztosítások mellett az, hogy a munkáltató a mindenkori minimálbér 30%-áig adhatja neked adómentesen. Miközben Szép-kártyára 34,22%-ot, az Erzsébet-utalványra pedig 40,71%-ot kifizetsz, addig az egészségbiztosításnál ez 0%, vagyis a bruttó cafeteria-keretedet maximálisan kihasználhatod.

A 2018-as minimálbérből kiindulva ez akár havi 41 400 Ft-ot is jelenthet. Éves szinten ez közel 500 ezer forint. Ennyiből már általában egész jó egészségbiztosítási csomagot lehet választani, ami sok területre kiterjed. Persze az egészségbiztosítás havi díja attól is függ, hány éves vagy, milyen az életmódod, milyen munkakörben dolgozol, milyen a kórelőzményed stb.

Mindenesetre érdemes elgondolkodnod azon, hogy akár céges juttatás keretében, akár magánszemélyként egészségbiztosítást indíts. Ha bármi kérdésed van, esetleg konkrétan egészségbiztosítást szeretnél választani, írj nekünk a jobb oldali űrlapon!