Blog

Búcsúzz el a hálapénztől – ennyibe kerül egy privát egészségbiztosítás

Búcsúzz el a hálapénztől – ennyibe kerül egy privát egészségbiztosítás

post by Richter Ádám on 2018-07-12

Az állami egészségügyben számtalan a kifogásolható körülmény, és még csak azt sem lehet rá mondani, hogy ingyen van: súlyos tízezrek mehetnek el hálapénzre. A privát egészségügy óriási színvonalbeli ugrást jelent, csak épp kellően drága ahhoz, hogy a többség ne engedhesse meg magának. Erre a biztosítók is rájöttek: rendszeres díjért cserébe magán egészségbiztosítást kínálnak, amivel az előre nem látható egészségügyi kiadásokra lehet felkészülni. Így nem egyszerre kell sokat fizetni, hanem rendszeresen keveset. De mennyibe kerül egy magán egészségbiztosítás havonta?

Az egészségbiztosítás havi díját többféle tényező befolyásolja:

  • életkor,
  • egészségügyi állapot (meglévő betegségek),
  • foglalkozás,
  • életmód (dohányzás),
  • egyéni vagy csoportos biztosítás (céges/családi kedvezmény járhat),
  • szolgáltatási csomag tartalma (sokszor 3-5 csomag),
  • melyik biztosítót választod.

Ha azt vesszük, hogy ez tulajdonképpen egy kockázati biztosítás, akkor mindez érthető. Ha teljesen egészséges vagy, akkor a biztosítónak nem kerülsz sokba. Ha viszont súlyosan megbetegszel, és elköltenek a kezelésedre 20-30 millió forintot, akkor hirtelen rengeteg kiadásuk keletkezik, aminek feltehetően csak a töredékét fizetted be korábban. A biztosító tehát igyekszik felmérni, mekkora esélyed van a megbetegedésre, és próbálja ez alapján belőni a díjakat.

Ha váratlan baj történik, akkor az összegbiztosítások pénzt fizetnek, a szolgáltatásfinanszírozó biztosításoknál viszont meg is szervezik az egészségügyi ellátást, és egy igen magas értékhatárig a legtöbb felmerülő költséget fedezik, amibe beletartozik a magánorvosi ellátás, a labor- és szűrővizsgálatok, a diagnosztika, a betegszállítás, a gyógytorna vagy akár a külföldi gyógykezelés is.

A személyes paramétereidtől függ az ár

Értelemszerűen ha te egy 25 éves irodai dolgozó vagy, nem dohányzol, heti háromszor jársz edzésre, semmilyen előzménybetegséged nincs, és megelégszel egy alap szolgáltatási csomaggal, akkor alacsony havi díjból megúszod az egészségbiztosítást.

Ezzel szemben ha egy 50 éves kőműves vagy, naponta két doboz cigit szívsz el, nem végzel testmozgást, magas a vérnyomásod, elhízott vagy, akkor az egészségbiztosítás nem lesz olcsó. Ha prémium csomagot választasz, akkor főleg nem. Szimplán azért, mert nagy a kockázata, hogy rövid időn belül megbetegszel, és ezt a kockázatot a biztosító csak magas díjért cserébe hajlandó vállalni. 65-70 évesen pedig már a legtöbb szolgáltató nem vállalja el a biztosításodat.

Váratlan kiadásokat fedeznek

Olyan egészségügyi kiadást nem szoktak biztosítani, ami előre láthatóan bekövetkezik. Fogorvoshoz szinte biztosan fogsz menni, így ez nem szokott a biztosítási csomag része lenni. Esztétikai jellegű plasztikai műtéteket sem szoktak vállalni, mert az sem egy váratlan kiadás (a baleset miatt indokolt plasztikai beavatkozás már más eset). A sürgősségi ellátást a törvények miatt nem tudják vállalni, viszont amint lehetséges, átszállítanak a privát szolgáltató kórtermébe.

Nem kidobott pénz

Egyébként az sem állja meg a helyét, hogy amennyiben egészséges maradsz, az egészségbiztosítás kidobott pénz. A legtöbb biztosító ugyanis éves szűrővizsgálatot biztosít, emellé a 0-24 órás orvosi call center is egy értékes ellenszolgáltatás (itt írtunk arról, mennyit jelent, ha éjjel-nappal felhívhatsz egy orvost).

Mennyibe kerül egy magán egészségbiztosítás?

De lássuk, a legnagyobb magyar szolgáltatóknál hogyan alakulnak a biztosítási díjak! Az egyéni egészségbiztosításokat szedtük össze (csoportosnál az árak nagyban változhatnak). A legolcsóbb és legdrágább csomagokat tüntettük fel életkor szerint. Fontos, hogy ezek az árak csak tájékoztató jellegűek, a te egyéni esetedben eltérhetnek! Nem szabad kizárólag a havi díjra hagyatkozni, mindig fontos megnézni azt is, hogy melyik biztosító mit kínál az adott árért cserébe.

Generali Private Care árak

MediHelp International árak

Union PrivateMedPro árak

Duna Medical árak

CIG Pannónia Best Doctors árak

A Duna Medicalnél 18 év felett egységesen havi 16 000 és 22 000 forint között köthető egészségbiztosítás. A CIG Pannónia Best Doctors Smart egészségbiztosítása 6100 forinttól indul.

Nehéz választani, de mi segítünk

A választék bőséges, viszont nem mindegy, az árért cserébe milyen szolgáltatást kapsz. Ahhoz, hogy az árat megtudd, minden biztosítótól ajánlatot kell kérned külön-külön. Ha felkeresel minket, megcsináljuk ezt helyetted. Írj bátran a jobb oldali űrlapon, és segítünk neked olyan egészségbiztosítást keresni, amivel tényleg jól jársz.