5 súlyos betegség gyógyítása külföldön, magyar biztosítással

Zubor Zalán|2019.11.13.

Magyarországon sok újgenerációs orvosi ellátás ma még nem hozzáférhető, a külföldi orvosi kezelés pedig milliókba kerülhet. A CIG Pannónia és az Uniqa biztosító terméke, a Best Doctors egészségbiztosítás kifejezetten a súlyos betegségek külföldi kezeltetéséhez nyújt segítséget.

A magyarországi tb-támogatott egészségügyben már régóta hatalmas problémát jelentenek a hosszú várólisták és az alulfinanszírozásból fakadó felszereltségi és munkaerő-problémák, és egyelőre nem látni, hogy a helyzet belátható időn belül javulni fog.

Bár az állami rendszer a hétköznapi panaszokkal, fertőzésekkel nagyjából képes megbirkózni, olyan betegeken sokszor nem tud segíteni, akik valóban súlyos betegségekben szenvednek, számukra valóban élet-halál kérdést jelent, hogy például időben hozzájuthatnak-e egy műtéthez. A GKI tanulmánya szerint évente mintegy 37 ezren halnak meg olyan egészségi problémák miatt Magyarországon, amelyet sikeresen lehetett volna kezelni, ha lett volna rá lehetőség.

Ez az arány az EU-átlagnak csaknem kétszerese.

A privát egészségügy korlátai

Azok számára, akik megengedhetik maguknak, részben megoldást jelent a privát egészségügy. Évről évre egyre többen keresik fel a magánklinikákat, ahol jellemzően már nemcsak gyorsabban kaphatnak ellátást a betegek, mint az állami intézményekben, de sokszor magasabb technikai és szakmai színvonalra is számíthatnak.

A magánklinikai kezeléseket persze nem támogatja a tb, ehelyett minden vizsgálatot, vizitet és kezelést a betegnek kell saját zsebből fizetnie, ami akár (komolyabb műtétek vagy elhúzódó kezelés esetén) többmilliós tétel is lehet.

Az eseti fizetés ugyanakkor kiváltható egészségbiztosítással, ahol az (ezres vagy tízezres nagyságrendű) havidíj befizetéséért cserébe a biztosító fedezi az ellátás költségeit egy megadott éves értékhatárig.

A hazai magánklinikai rendszer másik problémája azonban, hogy egyelőre még nem alkot teljes körű ellátórendszert. Egyes kezelések (jellemzően nagyműtétek) még csak az állami ellátásban elérhetők, azok minden kockázatával együtt. Előfordulhat az is, hogy egy adott beavatkozást nem vagy nem 100 százalékban támogat a biztosító, illetve az is, hogy egy újszerű eljárást sem a magánklinikákon, sem a közkórházakban nem alkalmaznak még Magyarországon. Így a beteg arra kényszerülhet, hogy külföldön kezeltesse magát. Ez azonban – hiszen a tb-t csak a magyar rendszerbe fizetjük, így cserébe csak az itthoni kezeléseket vehetjük igénybe – hatalmas összegeket emészthet fel, különösen ha valamilyen speciális ellátásra van szükség.

Magyar biztosító fizeti a külföldi műtétet

Nemrég azonban a CIG Pannónia és az Uniqa biztosítók olyan biztosítási csomagot vezettek be, ami ötféle súlyos egészségi probléma külföldi kezelését finanszírozza összesen 29 országban. A Best Doctors Egészségbiztosítások az alábbi problémák külföldi kezelését fedezik, a kezelés megszervezésével együtt:

  • rákos megbetegedések
  • élő donoros szerv- és szövetátültetés
  • idegsebészeti beavatkozás
  • szívkoszorúér-áthidaló (by-pass) műtét
  • szívbillentyű-csere és -helyreállítást.

Beavatkozások, amik többnyire csak külföldön érhetők el

Ezek közül van olyan beavatkozás, amit Magyarországon is vállalnak magánklinikák vagy az állami ellátásban dolgozó orvosok. Szívkoszorúér áthidaló műtétet, illetve szívbillentyű-helyreállítást egy-két állami intézményben (például a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben) végeznek el, de kevesebbszer kardiológiai magánklinikákon is végeztek már ilyen műtétet – mindenesetre

tekintve, hogy mennyire komoly beavatkozásokról van szó, érthető, ha az ember a lehető legjobb szakembert szeretné megtalálni.

A szerv- és szövetátültetések esetében szintén a hosszú várólista és a donorok kis száma indokolhatja a külföldi kezelést, ami különösen akkor jelenthet problémát, ha a beteg és a donor hasonló genetikai profilja is fontos.

Ami a rákos megbetegedéseket illeti: bár Magyarországon sok helyen hozzáférhetők a hagyományos rákgyógyító eljárások (műtét, gyógyszeres kezelés vagy sugárterápia), a közelmúltban kifejlesztett módszerek még alig, vagy egyáltalán nincsenek jelen nálunk. Ilyen például az immunterápia, amit csak egy-két éve kezdtek el alkalmazni Magyarországon, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikáján, tőlünk nyugatra viszont már szélesebb körben alkalmazzák. Az eljárást gyakran a kemoterápia mellé, kiegészítő kezelésként használják, azonban onkológusok szerint rövidesen a módszer csaknem teljesen kiválthatja a kemoterápiát. Egyelőre azonban az eljárás magas ára (betegenként több tízmillió forint is lehet) gátolja a terjedését.

Szintén kevésbé elterjedt még Magyarországon a célzott daganatterápia, azaz az újfajta, speciálisan egy-egy daganattípus gyógyítására kifejlesztett gyógyszerek alkalmazása. Ez nemcsak kevésbé fájdalmas, mint az általános kemoterápia, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen gyorsabb javulás érhető el vele.

Mire jó és mire nem?

A Best Doctors egészségbiztosításokat Magyarországon a CIG Pannónia és az Uniqa biztosító értékesíti (amit cégünk, a Grantis is közvetít), de a társaságot eredetileg a Harvard Medical School professzorai alapították, akikhez később több száz orvos csatlakozott. A ma már nemzetközi egészségügyi szolgáltató 430 orvosi szakterület 53.000 vezető specialistáját fogja össze a világ 70 országban.

A Best Doctors biztosításokat igénybe vevő betegnél, ha valamilyen elváltozást találnak, a biztosító fedezi nemcsak a külföldi műtét árát, de egyben segít is, hogy időpontot kapjunk a legalkalmasabb orvosnál, sőt a kiutazás megszervezésében is segítséget nyújtanak. Emellett a kezelés előtt elküldik a beteg eddigi leleteit az adott orvosi szakterület egy második orvosi szakvéleményt állít ki.

Ha érdeklik önt a Best Doctors biztosítások, érdemes szem előtt tartani, hogy a Best Doctors nem teljes körű egészségbiztosítás, hanem csak a felsorolt öt egészségügyi terület külföldi kezelését fedezi. Vagyis a biztosítást nem érdemes önmagában választani, hanem inkább egy már meglévő, magyar magánklinikákra vonatkozó egészségbiztosítás kiegészítéseként érdemes megkötni a szerződést.