Át kell értékelnünk, amit az e-cigiről gondoltunk: rákot okozhat

Zubor Zalán|2019.09.25.

Az e-cigarettát sokáig a dohányzás biztonságos alternatívájaként, sőt, a leszokást segítő eszközként reklámozták. Azonban az azóta közzétett kutatásokból kiderült, hogy mégsem olyan ártalmatlanok az elektromos cigaretták, a folyékony oldószerben kevert, páraként bevitt nikotin a daganatos betegségek kockázatát is növelheti.

„Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát”

– olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júliusban közzétett jelentésében. A WHO állásfoglalása számos korábbi orvosi tanulmány után született, amelyek mind arra mutattak rá, hogy az e-cigik nem sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos dohányáruk.

Maga a nikotin okozhat rákot

A füstmentes cigaretták rákkeltő hatását igazolták például a New York-i Egyetem egérkísérletei, amelyek eredményét tavaly tették közzé az amerikai tudományos akadémia lapjában. A kutatók a kísérletek során az egerek egy részével az e-cigaretták nikotint és folyékony oldószereket tartalmazó gőzét lélegeztették be (vagyis azt az oldatot, amit a fogyasztók is bevisznek). Más egereket nikotinnak, megint másokat pedig az üres oldószert tartalmazó gőznek tettek ki.

Az egerek szöveteiből vett minták elemzéséből kiderült, hogy az oldószerek önmagában nem tartalmaznak rákkeltő anyagokat. Azonban a nikotin és az oldószer együtt károkat okozott az élő sejtek DNS-ében és önjavító mechanizmusaiban, ami növeli a sejtmutációk, így a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

Az igaz, hogy az e-cigaretták használatakor nem keletkezik füst és kátrány, amelyek a tüdőben lerakódva további károkat okoznak. Azonban a fenti kísérletek arra utalhatnak, hogy maga a nikotin is rákkeltő hatású. Ezt már korábban is feltételezték, de a New York-i Egyetem kutatói szerint ezt egyértelműen csak további kísérletekkel lehet igazolni. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható e-cigaretta-oldatok belélegzése növeli a daganatos megbetegedés kockázatát.

Más módon, de ugyanúgy káros

Hasonló eredményre jutott az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Ahmad Besaratinia. Mint írta, bár az e-cigaretta-termékekben a legtöbb rákkeltő vegyület koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a cigarettafüsté, a rákkeltő anyagoknak nincs biztonságos szintje.

Erre utal, hogy az általa vezetett kutatás során vizsgált, dohányos és e-cigarettát használó emberek sejtjeiben is megtalálták a rák kialakulásához kapcsolódó rendellenes genetikai változásokat (ezek nem rákos elváltozások, de meglétük jelzi a rosszindulatú daganat kialakulásának megnövekedett kockázatát). Az e-cigaretta-használóknál a rendellenes gének huszonhat százaléka azonos volt a dohányosoknál találtakkal, emellett volt néhány rendellenes gén, amely csak az e-cigarettázóknál fordult elő.

A náluk kimutatott mutációk szerepet játszanak a tüdőrák, a nyelőcsőrák, a húgyhólyagrák, a petefészekrák és a leukémia kialakulásában.

Más kutatások szerint az e-cigaretták használata további egészségi problémákkal is összefügg. Az e-cigit szívóknál gyakoribbak lehetnek a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket. A nikotinon kívül gyártótól, típustól függően egyéb káros anyagokat az utántöltő folyadékok. Korábban az oldatok egy részében találtak például formaldehidet, ami ismert rákkeltő. Több oldat is tartalmazza a diacetil nevű ízesítőszert, amelyet összefüggésbe hoztak egy súlyos tüdőbetegséggel, a halálos állapotként számon tartott „popcorn tüdővel”, amelyet korábban elsősorban gyári munkásoknál diagnosztizáltak.

A WHO jelentésében rámutat arra is, hogy az e-cigi azért sem megfelelő eszköz a dohányzásról való leszokásra, mert ez is képes függőséget okozni: az Egyesült Államokban egyre nagyobb mértékben szoknak rá a fiatalok az e-cigarettára, részben azért, mert a termékek ma még sokkal lazább szabályozás alá esnek, mint a hagyományos dohányáruk.

Szigorúbb szabályozás jöhet

A WHO idei jelentése az e-cigik szigorúbb szabályozását javasolta, példaként említve a hagyományos dohánytermékekkel szemben bevezetett intézkedéseket, elsősorban azok megadóztatását, valamint az elrettentés céljával bevezetett rajzos figyelmeztetéseket a dohánytermékek csomagolásán. Mint írták, ezek az intézkedések jelentősen hozzájárultak a dohányzók számának csökkenéséhez, ugyanakkor

még jelenleg is mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik világszerte, és évente még mindig nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben.

A dohányzás az államoknak 1,4 milliárd dolláros költséget jelent a kiesett munkaidőt és az egészségügyi ellátás miatt.

Magyarországon az e-cigaretták szabályozása ellentmondásos: az eszközöket és az utántöltő folyadékokat elvileg csak a dohányboltok árusíthatják, de a külföldről behozott e-cigik és nikotinmentes folyadékokat több webáruház is kínálja. Az e-cigarettára ugyanúgy vonatkoznak a nemdohányzók védelméről szóló szabályozások, mint a hagyományos cigarettákra, azaz használatuk tilos tömegközlekedési eszközökön, közintézményekben és oktatási intézményekben. Ugyanakkor a termékekhez nem tartozik olyan kötelező figyelmeztető jelzések, mint más dohánytermékekhez.

Becslések szerint Magyarországon ma mintegy 200 ezer e-cigarettázó lehet, gyorsan terjed tehát az elektromos cigi, de a hagyományos dohányhoz képest még mindig elenyésző az aránya: más dohánytermékeket mintegy 2,4 millió ember vásárol rendszeresen. Az Európai Unióban Magyarország az egyik legtöbb dohányt fogyasztó ország; ezzel összefüggésben évente mintegy 25 ezer halálesetet regisztrálnak, amelyet a dohányzással összefüggésbe hozható betegség – elsősorban daganatos megbetegedések – okoznak.

A leszokás, illetve a napi dohányzás mennyiségi csökkentése mellett fontos, hogy rendszeresen eljárj szűrésekre. Érdeklődj egészségbiztosítási csomagjainkról a jobb oldali űrlapon!