Akár havi 3-4 ezerből a legmodernebb rákszűrés is elérhető magán egészségbiztosítás révén

Richter Ádám|2018.02.14.

Ha túl költségesnek érzed, hogy legalább havi 7-8 ezer forintot privát egészségbiztosításra fordíts, akkor érdemes legalább a kritikus betegségekre, különösképpen a daganatos megbetegedésekre felkészülnöd egy korlátozottabb, ám cserébe jóval olcsóbb egészségbiztosítás elindításával. Az egészségbiztosítás nyújtotta modern diagnosztikai vizsgálatok megmentheti az életed a statisztikák szerint.

Legutóbb összegyűjtöttem, milyen szolgáltatásokat tud nyújtani egy egészségbiztosítás, és akkor is megállapítottam:

Valamely biztosító komplex szolgáltatást nyújt, valamelyik viszont csak egy-egy kritikus betegség esetére nyújt fedezetet.

Kritikus betegség például a rák, amelyben évente több mint 30 ezren halnak meg Magyarországon. Ez önmagában is tragikus, ám még rosszabb a helyzet, ha hozzátesszük: egyharmaduk megmenthető lenne, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék őket. (5 fontos lépés a rákprevencióért.)

Ha az 5 éves túlélési arányokat nézzük, akkor kiderül: a III. stádiumba jutott betegek 23-31%-a marad csak életben. A IV. stádiumra a túlélési ráta 1%-ra csökken. Az idő tehát nagyon kritikus tényező, egy időben megkötött egészségbiztosítás életeket menthet.

Ezért fontos, hogy korszerű rákszűrésekre járjunk, és ha esetleg rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, akkor annak a gyors és szakszerű kezeltetése elengedhetetlen a túlélési esélyek javításában. Ez az állami rendszerben aligha lehetséges.

PET/CT: a rákdiagnosztika zászlóshajója

Vegyük példának a PET/CT képalkotó eljárást! Ha még nem hallottál róla, szerencsés vagy. A PET-ről (pozitronemissziós tomográfia) annyit kell tudni, hogy a legmodernebb diagnosztikai eszközök közé tartozik, ami tetőtől talpig képes átvilágítani az emberi testet, és kimutatni a rákos elváltozásokat. Ez az eszköz modernebb, mint az MRI, a SPECT, az endoszkópia vagy mint önmagában a CT (bár a kettőt újabban kombinálni szokták).

Egy PET/CT segítségével a rák korai stádiumában felismerhető, mert olyan tumorokat is észrevesz, amiket más eljárás nem tud. Meghatározza, melyik területről kell szövettani mintát venni, kimutatja az esetleges áttéteket, és visszajelzést ad arról, sikeres volt-e a terápia.

A PET/CT viszont nem olcsó: egyetlen vizsgálat 240-250 ezer forintba kerül. Nem véletlen, hiszen az országban csak négy intézmény rendelkezik ilyen eszközzel: kettő van Budapesten, egy Kecskeméten és egy Debrecenben. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (OEP) államilag évente 10 ezer PET/CT vizsgálatot finanszíroz, ami nem kevés, de látva a 30 ezres halálozási számokat, közel sem elég. Akinek szerencséje van, az bekerül a támogatott keretbe, akinek nincs, az fizetheti saját zsebből a negyedmillió forintokat (ha van miből).

Az egészségbiztosítás ezt is elérhetővé teszi

Léteznek olyan egészségbiztosítások, amelyek finanszírozzák a PET/CT vizsgálatokat. A kizárólag rákos megbetegedésre specializálódott csomagok havi díja mindössze 2000-2500 forintról indul, és az életkor előrehaladtával és a szolgáltatások bővítésével növekszik, de általában még a legrosszabb esetben is kihozható havi 6-7 ezer forintból. (A dohányosoknak némi pótdíjat számolhatnak fel.) Még ez sem sok pénz érte, ha figyelembe veszed, hogy a legmodernebb technológiát bocsátják rendelkezésedre baj esetén, ami egyébként sokkal többe kerülne.

És nem a PET/CT az egyetlen eljárás, amit egy egészségbiztosítás finanszírozni képes rákos megbetegedés esetén. A kiemelt orvosi konzultációk mellett a betegszállítást, az onkopszichológiai és dietetikai tanácsadást is fizethetik. A műtéti támogatás kis, közepes és nagy műtétre is kiterjedhet, emellett kórházi napi térítést is adhatnak.

Az egészségbiztosítást minél előbb érdemes elindítani

Fontos hangsúlyozni, hogy egy egészségbiztosítás – mint a legtöbb biztosítás – előre nem látható kiadások fedezetére szolgál. Vagyis olyat nem lehet, hogy a rák diagnosztizálása után indít valaki egészségbiztosítást, gondolva, hogy így havi pár ezer forintból drága vizsgálatokat tud igénybe venni.

Az egészségbiztosítást egészségesen lehet elindítani, és persze, ha egészséges maradsz halálodig, akkor „kidobott pénz”. De mi van, ha nem? Mi van, ha mégis megbetegszel? A rák korszerű kezeltetésére rámehet a fél (vagy az egész) vagyonod, ha nincs magán egészségbiztosításod. Vagy még rosszabb esetben teljesen az állam jóindulatára kell bíznod magad.

Kérdés tehát, hogy megér-e neked ennyit a lelki biztonságod és a túlélési esélyeid javítása, hogy ráköltesz havi 2-4-6 ezer forintot, ami később kidobott pénznek bizonyulhat. Aztán az is lehet, hogy nem lesz az.

Ráadásul minél fiatalabb vagy, annál olcsóbban kapsz egészségbiztosítást. Ha csoportos egészségbiztosítási csomagot választasz, például munkahelyen, akkor szintén olcsóbb (a 25-55 év közöttieknek már a 12%-a része ilyen csoportos egészségbiztosításnak). Ezt ráadásul adómentes juttatásként (cafeteria) adhatja a munkáltatód.

Írj, és konkrét ajánlatot mondunk!

Írj nekünk a jobb oldali űrlapon, és megkeressük az igényeidnek leginkább megfelelő szolgáltatót! Megadjuk a konkrét árakat, és elég csak ezután döntened. Mindezt teljesen díjmentesen.