A világban csökken, Magyarországon nő a rákos megbetegedések száma

Zubor Zalán|2019.06.25.

A statisztikák hatalmas különbségeket mutatnak Európa egyes országai között a rákos megbetegedéseket illetően: kelet-európaiként jóval inkább aggódhatunk a daganatos megbetegedések miatt, mint a nyugatiak. Az OECD-országok közül Magyarországon a legsúlyosabb a helyzet, a riasztó adatokat csak részben magyarázza meg az egészségügy állapota.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy Magyarországon, világviszonylatban az egyik legsúlyosabb problémát jelentik a rákbetegségek. A World Cancer Research Fund korábbi, 50 országra kiterjedő vizsgálata hazánkat a rák által negyedik legsúlyosabban érintett országként tartotta számon, a vizsgált országok közül Magyarországnál csak Ausztráliában, Új-Zélandon és Írországban magasabb a megbetegedések aránya.

Nő az esetek száma, a halálozások stagnálnak

Ennél is rosszabb a helyzet, ha a rákbetegség miatt bekövetkezett halálozásokat vizsgáljuk: az OECD tavaly végzett felméréséből kiderült, hogy Magyarországon évente 32-33 ezer ember hal meg rákban, ami arányaiban a legrosszabb adat a világszervezet országai között.

Különösen megdöbbentő, hogy míg Európa más országaiban inkább csökken a rákos megbetegedések és a rák miatti halálozások száma, addig hazánkban a megbetegedések száma 2001 óta közel másfélszeresére nőtt. Míg 2001-ben 75 ezer, addig 2017-ben már 100 ezer rákos beteget regisztráltak – a lakosság több mint egy százalékát. Az Emmi által berendelt Magyar Nemzeti Rákellenes Program szerint

az elkövetkezendő években 1000 fiú újszülöttből 313, ugyanennyi lányból pedig 149 még 75 éves kora előtt rosszindulatú daganat miatt hal meg.

A számokat nézve az egyetlen, viszonylag pozitívnak nevezhető mutató az, hogy bár a diagnózisok száma növekszik, a halálozások száma stagnál, sőt, 2001-hez képest némi csökkenést tapasztalhatunk.

Hiányos szűrőprogramok

A szűrővizsgálatok és a rákbetegek ellátása valamelyest javult az utóbbi közel két évtizedben, ugyanakkor ezen a téren is hatalmas hiányosságokban szenved még mindig a magyar egészségügy. A mindenki számára elérhető röntgenes tüdőszűrés például nem alkalmas az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb ráktípus kiszűrésére, az új Rákellenes Program ezért az alacsony dózisú CT-vizsgálatok bevezetését javasolja, igaz, ezek ma még világszinten is igen kevés helyen érhetők el, nem valószínű tehát, hogy hamarosan bármelyik magyar kórházban igénybe vehetjük majd őket.  A férfiak között a harmadik leggyakoribb rákos betegség a vastagbélrák, ennek ellenére Magyarországon egészen tavaly őszig nem létezett országos szűrőprogram erre a kórra.

Nagy gond, hogy a diagnosztikai vizsgálatokra, például a CT-re sokszor hónapokat kell várni, és a diagnosztikus mintavételek patológiai értékelése is nagyon lassan zajlik. A többhónapos késés pedig sok esetben a beteg életébe kerülhet, vagy enyhébb esetben a betegség ez idő alatt belép a következő stádiumba, és hosszú, fájdalmas kemo- vagy radioterápiás kezelést igényel. Hozzá kell persze tenni, hogy Magyarországon általános probléma, hogy a legtöbben nem fordulnak egyből orvoshoz, ha úgy érzik, valami nem stimmel, csak akkor, ha már valóban súlyossá vált az állapotuk – a rák esetében ilyenkor sokszor már késő.

Az életmódra is visszavezethető

A rengeteg rákos megbetegedést nem lehet egyedül az állami egészségügyi ellátórendszer hiányosságaira fogni, legalább ekkora szerepe van az életmódnak. Ahogy az OECD-kutatásból is kiderül, általánosan megfigyelhető tendencia, hogy a rákos megbetegedések jóval nagyobb problémát okoznak a kelet-európai államokban, mint a nyugatiakban (Magyarország után Szlovákiában, Szlovéniában, Lengyelországban és Lettországban a legrosszabb a helyzet, míg az európai államok közül Finnország, Svájc és Svédország áll a legjobban).

Carlo La Vecchia olasz epidemiológus-rákkutató nemrég a magyar Alapblognak úgy nyilatkozott: az európai országokban nincs akkora különbség az egészségügyi ellátás színvonala között, hogy az önmagában megmagyarázná a rákkal kapcsolatos statisztikai különbségeket.

„Az életmóddal, a táplálkozással, a rosszabb minőségű alkoholok fogyasztásával, a továbbra is elterjedt dohányzással, az ivóvíz minőségével lehet Keleten nagyobb a probléma, mint Nyugaton vagy Északon” – mondta.

Hajlamosító tényezők: dohányzás, alkohol, zsír

Az interneten, ha a rákos megbetegedések okaira keresünk rá, sajnos rengeteg áltudományos írást találhatunk, amelyek azt állítják, a ráknak nincs ismert fiziológiai oka, ehelyett különböző homályos lelki okok, feldolgozatlan traumák okozzák. Ne dőljünk be ezeknek! Statisztikailag egyértelműen bizonyítható, hogy a rák kialakulása erősen korreál az egészségtelen táplálkozással, a dohányzással és az alkoholfogyasztással, ez az egyes országok közötti különbségekből is kitűnik. A dél-európai országokban (beleértve a kevésbé gazdag országokat is) sokkal ritkább például a bél-, a prosztata-, főként a hasnyálmirigy- és a gyomorrák, mint Európa keleti és északi részein, ami nagyrészt az állati zsírban és vörös húsokban szegényebb, halakban, fehér húsokban, friss zöldségekben és olívaolajban gazdag mediterrán diétának köszönhető.

Ugyanez mondható el a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról: Magyarországon Európai viszonylatban igen elterjedt a dohányzás (2014-ben, a lakosság arányában mi voltunk az EU harmadik legnagyobb dohányfogyasztói) – nem csoda, hogy a rákos betegségek között hazánkban a leggyakoribb éppen a tüdőrák, amely egyben az egyik vezető halálok is Magyarországon. A tüdőrák különösen a férfiak körében szed áldozatokat, hiszen nagyobb százalékuk dohányzik. Az alkoholfogyasztás, amely szintén számos ráktípus (többek között a májrák, mellrák, prosztatarák, hasnyálmirigyrák) kockázatát növeli, Magyarországon szintén jóval magasabb, mint az EU-s átlag; a többi, rák által kiemelten sújtott kelet-európai államban hasonló a helyzet.

Az Európai Rákellenes Kódex részletesen felsorolja, milyen életmódbeli változásokkal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.

Ha gyors és minőségi szűrővizsgálatokat vennél igénybe egy kényelmes magánkórházban, akkor érdeklődj egészségbiztosítási ajánlataink felől a jobb oldali űrlapon!

Mennyibe kerül az egészségbiztosítás?

Daganatos és/vagy szív- és érrendszeri megbetegedésem van.
Figyelem! A biztosító csak a szerződés megkötése után fellépő, váratlan megbetegedések kezelését téríti.

- Ft

A fent megadott paraméterek alapján, előzetes becsléseink szerint Önnek ennyibe kerülne havonta egy egészségbiztosítás. A tényleges díj eltérhet a biztosító egyéni elbírálása miatt.