Blog

A magánegészségügy megoldást jelenthet az orvosok elvándorlására

A magánegészségügy megoldást jelenthet az orvosok elvándorlására

post by Henriett Gyimesi on 2019-02-15

Valószínűleg nem mondunk neked sem újat azzal, hogy az egészségügy egyik legégetőbb problémája a folyamatosan növekvő orvoshiány. Már jelenleg is közelít a 2000-hez a betöltetlen pozíciók száma országos szinten, ezt azonban tovább súlyosbítja az, hogy a jelenlegi orvostanhallgatók közel fele külföldön tervez munkát vállalni a diploma megszerzését követően. A megoldást arra, hogy a szakemberállomány Magyarországon maradjon, a magánegészségügy erősödése jelentheti.

Az orvoshiány kiemelt problémát jelent az egészségügy számára

Az orvosok kivándorlása a jobb fizetés reményében korántsem elhanyagolható probléma. A KSH adatai alapján 2017-ben is már több mint 1600 pozícióra nem találtak orvost: míg szükség 42 200 szakemberre lett volna, csak 40 600 státusz volt betöltve. A legégetőbb hiány a belgyógyászatokon, a gyermekgyógyászatokon, valamint az aneszteziológián és intenzív ellátásban jelentkezik.

Gondot jelent az is, hogy a helyzet a jövőben valószínűleg tovább romolhat. Egy korábbi, egyetemisták között végzett kutatás szerint az utolsó éveikben járó orvostanhallgatók majdnem fele tervez külföldi munkát vállalni a diploma megszerzését követően. Hazajönni pedig csak abban az esetben terveznének egyáltalán, ha alapvető változások történnének az egészségügy itthoni körülményeiben, enélkül azonban akár véglegesen kint is maradnának.

A megoldást a magánegészségügy erősödése jelentheti

A versenyképes bérek, valamint a jó munkakörülmények miatt a privát szektor az orvosok számára egyre vonzóbb, ezzel az opcióval a külföldi munkavállalás lehetőségét is hamarabb vetik el. Ezt jól bizonyítja például az is, hogy 2017-ben már több magyar orvos ment a magánegészségügybe dolgozni, mint külföldre – hangzott el az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferenciáján tavaly. Ugyanakkor nem csak az orvosok Magyarországon tartását segíti, de a teljes szakszemélyzetét is: a nővérekét, ápolókét és így tovább.

A magánegészségügy iránti kereslet növekedése pedig emellett az állami egészségügy számára is segítség. Minden egyes ellátás ugyanis, amit valaki nem a közegészségügyben vesz igénybe, hanem meg tudja és meg is akarja fizetni azt a privát szektorban, valójában megtakarítás az állam által fenntartott egészségügy számára, csökkenti a leterheltségét. Ráadásul amennyiben valaki egy vizsgálatot vagy ellátást magánrendelés keretében vesz igénybe, úgy felszabadít egy helyet az állami ellátások várólistáján, így aki nem engedheti meg magának a privát egészségügyi szolgáltatásokat, is jobban járhat ezáltal.

Emellett pedig a magánegészségügyben rendelő orvosok nagy része továbbra is dolgozik az állami egészségügyben is, így tehát attól sem kell tartani, hogy bár nem mennek el külföldre, az közegészségügyben ebből az okból kifolyólag is folyamatosan hiány lesz szakemberekből. A jelenleg praktizáló orvosoknak mindössze 9%-a nem dolgozik egyáltalán a közszférában. A legtöbben tehát, akik a magánegészségügyben is gyógyítanak, megosztják az idejüket, általában munkájuk 1/3-át teszik ki a privát rendelések, azonban a jövedelmük fele származik ebből. Ráadásul már nemcsak a fővárosban, de vidéken is egyre több helyen van lehetősége egy orvosnak erre a kereslet növekedése miatt.

A betegeknek is szükségük van a magánegészségügyre

A magyar lakosság egyre nagyobb csoportját jellemzi, hogy amennyiben az állami ellátórendszerben nem kap gyorsan jó minőségű segítséget, úgy a magánegészségügyben keres megoldást. Felmérések szerint az elmúlt 2 évben például az állami egészségügyben megfordulók 69%-a keresett fel később problémájával magánorvost. Átlagosan nézve a magyarok fejenként 200 ezer forintot költenek ilyen jellegű kiadásokra évente, ami nagyjából egy havi átlagfizetésnek felel meg.

A magánegészségügyben kimondottan fontos, hogy az emberek minőségi szolgáltatást kapjanak, hiszen ha nem ezt kapnak, nem oda mennek legközelebb, ha baj van. A kereslet hatására a kínálat is növekszik, ugyanakkor csak azok maradhatnak talpon, akik olyan szolgáltatást tudnak nyújtani, amellyel a hozzájuk fordulók elégedettek is. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy valóban színvonalas egészségügyi ellátást vehessen igénybe az, aki a privát szektort keresi fel a problémájával.

Válaszd a magán egészségbiztosítást

Ahogyan írtuk, a magyar lakosság is egyre nagyobb arányban veszi igénybe a privát szektor által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, de még ennél is magasabb azok aránya, akik szeretnének magánorvoshoz fordulni probléma esetén a várólisták elkerülése érdekében, de nem mindenki teheti meg, hogy megfizesse a privát egészségügyi ellátást. Ez persze érthető, hiszen míg egy-egy vizsgálat 15-20 ezer forint körül indul, addig a kisebb műtétek már a 3-500 ezer forintot is elérik, a komolyabb problémák kezelése pedig milliós költségekkel járhat magánúton.

Magán egészségbiztosítással azonban lehetőséged nyílik arra, hogy legalább havi 12 ezer forinttal felkészülj olyan helyzetekre, hogy amikor szükséged nyílik egészségügyi ellátás igénybevételére, ezt magánúton intézhesd – miközben a biztosító finanszírozza a költségeid, megúszva ezzel az akár több százezer forintos kiadásokat. Persze miután ez egy kockázati biztosítás, így még a probléma megjelenése előtt kell szerződést kötni, és abban az esetben is fizetni, amikor egészséges vagy. De ha megengedheted magadnak, érdemes felkészülni a váratlan egészségügyi kiadásokra ezzel a lehetőséggel, mert ha már megtörténik a baj, késő lesz arra gondolni, hogy milyen jól jött volna.

Ha magán egészségbiztosítást szeretnél, számos ajánlattal találkozhatsz: különböző árak, különböző értékhatárok, más-más szolgáltatások, és így tovább. Ahhoz, hogy a lehetőségeidhez és igényeidhez leginkább illeszkedő megoldást találd meg, komoly utánajárást igényel. Ha a témával kapcsolatban szeretnél további hasznos cikkeket olvasni, nézz szét a honlapunkon, ha pedig kitöltöd a jobb oldalon található űrlapot, segítünk a választásban!