A magánegészségügy az orvoshiányra is megoldás lehet

Richter Ádám|2018.06.21.

A magyar középosztály több mint fele fizetett már valamilyen egészségügyi szolgáltatásért. A privát szektor az orvosok számára is egyre vonzóbb, mióta a külföldi bérekkel is versenyre tudnak kelni. A magánegészségügy drágul, de egészségbiztosítással akár havi néhány ezer forintból be lehet szállni.

Az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferenciáján Sinkó Eszter levezető elnök elmondta, hogy a tavalyi év volt az első, mikor több magyar orvos ment a magánegészségügybe, mint külföldre. Tekintve az elvándorlás mértékét, a növekvő orvoshiányt, ez egy meglepő, egyben pozitív fejlemény.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász konferencia-előadásában a magánegészségügy mostani helyzetét vizsgálta meg. A privát ágazat számos feladatot átvesz a közegészségügytől, csökkentve ezzel annak leterheltségét, bár tény, hogy anyagi okokból nem mindenki fér hozzá a fizetős egészségügyhöz.

Ugyanakkor azt látjuk, hogy a magánegészségügy egyre népszerűbb. Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a középosztálybeliek, sőt az alsó-középosztálybeliek 50-60%-a vett igénybe magánszolgáltatást az elmúlt egy évben. Zsolnai Gábor, az Union Biztosító igazgatósági tagja szerint ez annak ellenére történik, hogy a vizsgálatok ára az elmúlt két évben 30%-kal növekedett. Például a nők 37 ezer forintot fizettek ki tavaly, ami jóval több, mint két éve. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a forgalom a kis lakásrendelőkből a komolyabb diagnosztikai központok felé terelődik.

A drágulás növeli a szektor felszívóerejét. Rékassy Balázs szerint az orvosok 9%-a már egyáltalán nem dolgozik a közszférában. Csak 22%-uk dolgozik egyszemélyes rendelőben, 27%-uk inkább nagyobb magánklinikán lát el betegeket. Sokan viszont még megosztják az idejüket a magánellátás és a közszféra között, általában idejük egyharmadát töltik privát rendeléssel, viszont a jövedelmük fele ebből származik. Mindössze az orvosok 27%-a nem dolgozik magánban.

A megkérdezett orvosok azt mondták, hogy a jó munkakörülmények, az anyagi szempontok, a kényelem/szabadság és a nyugodt orvos-beteg kapcsolat miatt dolgoznak a magánellátásban. Itt hálapénz sincs. Aki a közszférában dolgozik, az jórészt a hivatástudat miatt nem hagyta még ott.

Ha megnézzük az orvosi bérigényeket, érthető, miért mennek át egyre nagyobb arányban a magánegészségügybe:

Ennyit nem tudnak fizetni egy közintézménynél, míg a magánklinikákon igen. Külföldön ennél még magasabbak az orvosi bérek, viszont ez már az a bérszint, amiből Magyarországon kiválóan meg lehet élni (elvégre a magyar átlagbér sokszorosáról beszélünk), így többen döntenek a maradás, mint a kiköltözés mellett.

Nem vitás, hogy a magánszférában sok a pénz: jóval kevesebb beteget látnak el, mégis 100-120 milliárd forintos piac, ami majdnem ott tart már, mint a közfinanszírozásból fizetett, 132 milliárdba kerülő járóbeteg-ellátás. Nem meglepő, hogy a közkórházak nem tudják felvenni a versenyt – a tb-rendszert sokan egyébként is elavultnak tartják (lásd még: nyugdíjak).

A magán egészségbiztosítás azért hasznos, mert segítségével akár havi pár ezer forintból be lehet szállni a magánegészségügybe. Aki időben kötött biztosítást, annak nem kell sok millió forintot kifizetnie egy műtétért, mert a biztosító fedezi helyette. Persze logikátlannak tűnik egészségesen pénzt fizetni azért, hogy ellássanak majd akkor, ha beteg leszel, de a tűzoltásra sem akkor készülsz fel, mikor már porig égett a házad.

Érdemes megfontolni, ér-e havi néhány ezer forintot az, hogy a biztosító adott esetben 20-30 milliót is kifizet a gyógyulásod érdekében a legkulturáltabb, legmodernebb magánklinikákon.

Ha pontosabb árak érdekelnek, akkor egy személyes találkozóra van szükségünk, ahol ingyen felmérjük az igényeidet. A jobb oldali űrlapon jelentkezz, és segítünk megkeresni a hozzád illő megoldást!