Blog

2018-ban is adómentes az egészségbiztosítás, ha cafeteria elemként kéred

2018-ban is adómentes az egészségbiztosítás, ha cafeteria elemként kéred

post by Richter Ádám on 2018-01-22

2018 újabb adóváltozásokat hozott, de szerencsére az egészségbiztosítás a minimálbér 30%-áig továbbra is adómentesen adható, ami havi 41 400 forintot jelent. Nagyon nem mindegy tehát, melyik cafeteria elemet választod, mert nem mellékes, hogy a kijelölt keretből mennyi marad ténylegesen a zsebedben.

Frissítés: Az egészségbiztosítások esetében a céges adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.

A munkáltatói juttatások (cafeteria) után a legtöbb esetben adózni kell. A juttatások adóterhe 34,22% és 40,71% lehet a 2018-as évben, illetve bizonyos cafeteria elemek adómentesen is adhatók. Nem mindegy tehát, hogy a kijelölt cafeteria keretet mennyire hatékonyan használod fel: közel a fele adóra megy el, vagy megtarthatod a teljes összeget.

Béren kívüli juttatások és egyéb meghatározott juttatások

Tegyük fel, hogy a munkáltatód bruttó 10 ezer forintos cafeteria keretet ad meg. Ha Erzsébet-utalványban kéred ennek a kifizetését, akkor 40,71% adót vonnak le belőle. Vagyis 10 000 forint helyett 5929 Ft értékű Erzsébet-utalvány illet meg (persze a valóságban lefelé kerekítve). Helyi bérletnél, önsegélyező és önkéntes nyugdíjpénztárnál ugyanez a helyzet, és 2018-tól kezdve a határozatlan idejű kockázati életbiztosításoknál is. Készpénz és Széchenyi Kártya esetén 10 000 forint cafeteria keretből 6578 Ft marad nálad, ami 34,22%-os levonást jelent.

Béren kívüli juttatások és egyéb meghatározott juttatások 2018

Adómentes munkáltatói juttatások

Szerencsére léteznek adómentesen adható cafeteria elemek is. A munkáltatód 5 év alatt összesen 5 millió forintot adhat adómentesen lakáscélra, de csak a lakáscél költségének 30%-áig. Pályakezdőknek mobilitási célú lakhatási támogatás jár, aminek maximum összege a minimálbér 60-40-20 százaléka. A diákhiteledet a munkáltatód a minimálbér 20%-áig adómentesen törlesztheti. És ha már adómentesen adható juttatás, el is érkeztünk az egészségbiztosításokig.

Adómentes munkáltatói juttatások 2018

Egy egészségbiztosítás lehetővé teszi, hogy havi biztosítási díjért cserébe igénybe tudd venni a privát egészségügy szolgáltatásait. Ennek havi díja az életkorodtól, a kórelőzményeidtől és a szolgáltatások változatosságától is függ, de nagyjából havi 6 és 35 ezer forint közé tehető. Ezt nagyon szépen fedezni tudná a munkáltatói juttatás.

Egészségbiztosítás adókedvezménnyel

Az egészségbiztosítás ugyanis a minimálbér 30%-áig minden hónapban adómentesen adható. 2018-tól a minimálbér bruttó összege 138 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ennek a 30%-a, vagyis havi 41 400 forint adható egészségbiztosításra. Maradva az előbbi példánál: ha a munkáltató 10 ezer forintos cafeteria keretben gondolkodik, akkor egészségbiztosítás esetében ennek 100%-a téged illet meg (amit a biztosítónak fizetnek be, de azt hiánytalanul).

Ha kapsz cafeteriát, és az egészségbiztosítás is igénybe vehető a munkahelyeden, akkor azt javasoljuk, hogy élj ezzel a lehetőséggel, mert csak ennyi kell ahhoz, hogy a privát egészségügy szolgáltatásait igénybe vehesd.

Olyan egészségbiztosítási szolgáltatásokról van szó, mint:

 • Éves alap- és emelt szintű szűrővizsgálatok
 • Emelt szintű képalkotó diagnosztika
 • Éves fogászati szűrés és kezelés
 • Egynapos sebészet
 • Ambuláns műtétek
 • Orvosi call center
 • Második orvosi szakvélemény
 • Betegszállítás költségtérítése
 • Terhesgondozás
 • Őssejt-levétel
 • VIP részlegen történő kórházi ellátás

A csoportos egészségbiztosítás az egyéninél is jobb feltételeket képes nyújtani, mert általában kedvezőbb áron több szolgáltatást kínálnak, és a kórelőzmények sem feltétlen kizáró tényezők (mint pl. meglévő laktózérzékenység miatti vizsgálatok). 5 főtől kezdve indítható csoportos egészségbiztosítás (pl. egy cégnél), ami a mobilflották működéséhez hasonlítható.

Mindenképp érdemes elgondolkodni egy egészségbiztosítás elindításán, főleg ha ebben a munkáltatód is partner (de ha cégvezető vagy, akkor így tehetsz az alkalmazottaid egészségéért). Több mint 30-40% adót spórolsz meg egy egészségbiztosítás választásával, és a munkáltatód is jól jár ezzel, mert sokkal olcsóbban adhatja oda, mintha bérként fizetné ki neked ezt az összeget.

Az egészségbiztosítások egyre népszerűbbek Magyarországon. A GKI Egészségkutató Intézet szerint az elmúlt évtizedben 30%-ról 37%-ra nőtt a magánfinanszírozás aránya az egészségügyön belül, ami jelenleg már 700 milliárd forintot jelent. 2016-ban egyébként a fővárosi betegek 60%-a keresett fel valamilyen magánegészségügyi szolgáltatót vagy magánorvost. Erről itt írtunk bővebben.

Kérj tőlünk ingyenes ajánlatot!

Te is érdeklődsz az egészségbiztosítások iránt, de nem tudod, melyiket válaszd? Nem teljesen tiszta, hogyan kell egy ilyet elindítani? Vagy a csoportos megoldások érdekelnek? Mindegyik esetben töltsd ki a jobb oldali űrlapot, és segítünk megoldást találni neked!

Frissítés: Az egészségbiztosítások esetében a céges adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.